Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Piyasalari korkutan 6 risk

Piyasalari korkutan 6 risk

Piyasanin önde gelen bir çok oyuncusu gibi krizin altin çocugu Goldman Sachs da fiyatlarda asiri sisme oldugu görüsünde. Birçok sirket, "son dönemdeki asiri yükselise dikkat" diyor.

THE LIRA/ÖZEL- Tüm dünyada borsalar son dönemin en yüksek seviyelerini zorlarken, bazi uzmanlar ise fiyatlardaki sisme konusunda uyarilarda bulunuyor. Bu uyarilarin en çarpici olani ise krizin Altin Çocugu Goldman Sachs`tan geldi. Goldman Sachs’in sözcüsü Lucas Van Praag beklentilerinin yeni bir kriz olmadigini, ancak piyasalarda ciddi bir balon tehlikesi oldugunu söyledi. Praag’in ilginç açiklamasinda geçmis hatalardan ders alindigini çok zor dönemlerden geçildigini kaydederken, suanda bir balon olustugunu ekonomilerin bu balonda  yer aldigini fakat bu balonun henüz ne balonu oldugunu bilinmedigine dikkat çekti.

Önemli bir basla açiklama ise efsanevi hedge fon yöneticisi Doug Kass’tan geldi.  Kass’s açiklamasina “kristal kürede yasayanlar bir gün yerdeki çimleri yemegi ögrenmek zorunda kalacak” diyerek basladi.

Real MoneyPro’ya yaptigi açiklamada Kass hisselerinin adil degerlerinin üzerinde oldugunu kaydetti.

Kass yaptigi degerlendirmede kriz kahini Roubini’nin piyasalar için risk teskil eden 6 faktör açiklamalarina katildigini dile getirdi.

-Bu risklerden ilki petrol fiyatlari. Iran gerilimi ile artisa geçen fiyatlarda hafta ortasinda Brent petrol 123 üzerine çikarken NY ham petrolü 1.05 dolarin üzerindeki seyrine devam ediyor.

-Orta Dogu’daki siyasi riskler. Jeopolitik gerilimin artigi bölgede iç karisikliklar dünyanin geri kalanini da tehdit eder boyuta ulasti.

-Ekonomilerdeki yavaslama. Dün gelen PMI rakamlarinin da gösterdigi gibi ekonomilerde büyüme kaygisi yeniden ilk satira çikmaya basladi. Özellikle Çin ve Hindistan’daki büyüme rakamlari yakindan takip ediliyor.

-Bir baska risk ise para politikalarina güven. Mali büyüme stratejileri yönünden endiseler devam ediyor.

-Kass açiklamasinda ABD bütçesinin de risk oldugunu ifade etti. Dis perisini utandiracak cinsten gerçekçi olmayan bir bütçe hazirlandigini kaydeden Kass bütçenin baskana ve siyasi zemine endeksli oldugunun altini çizdi.
 



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli