Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

PLANSIZ KENTSEL DÖNÜSÜM MÜ OLUR?

PLANSIZ KENTSEL DÖNÜSÜM MÜ OLUR?

Hala kentsel dönüsüm amaçli plan yapamayan ama her yerde kentsel dönüsüm uzmani edasi ile konusan idarecilerin varligi kabak tadi vermeye basladi.

PLANSIZ KENTSEL DÖNÜSÜM MÜ OLUR?

Hala kentsel dönüsüm amaçli plan yapamayan ama her yerde kentsel dönüsüm uzmani edasi ile konusan idarecilerin varligi kabak tadi vermeye basladi.

 
 
Ülkeyi 15 yildir, belediyeleri yaklasik 25 yildir yöneten veya bizim yönettigini zannettigimiz aslinda durumu idare eden anlayis, ortaya çikan bariz hatalardan sonra sanki bu islerde hiçbir dâhilleri yokmus gibi ahkâm kesiyorlar.
Düzenleme ortaklik payi yani 18. Madde uygulamasi bile sizin anlattiginiz veya uyguladiginiz kentsel dönüsümden daha anlamli ve daha gerçekçi bir dönüsüm sürecidir! Bu dedigimin ne manaya geldigini bilmeyen adamlar kentsel dönüsüm yaptigini zannediyor ya vay güzel ülkemin haline!

 

Imar transferi diye bir garabeti bile icat edecek kadar rantsal dönüsüm mantigi çerçevesinde hareket eden anlayis, Istanbul`un hemen hemen her yerine kanun disi, hukuk disi, kafalarina göre uydurduklari tabirler ile yapi stogunu arttiracak, emsalleri zorlayacak yapilar dikilmesine göz yumdular.

 

Millet uyanip üzerine gidince göstermelik ve uygulanmayacak yikim kararlari, kaçak ve göçege belediye birimlerini aktarip kamuya yarar sagladik ayaklari, bedelini bilemedigimiz görmezden gelme ve hatiri sayilir kisileri devreye sokup örtbas etmeye çalisma ile plansizlik gizlenmeye çalisiliyor. Istanbul`un kentsel dönüsüm makro plani var da biz mi bilmiyoruz?

 

Esenler ilçemizde, Emlak Konut projesi Havaalani Mahallesi emsal hesabi konusu hala cevap bekliyor, sahibi konusunda degisik rivayetler bulunan özel bir hastanenin yaptigi müstemilat konusunda sorular cevapsiz bekliyor, Turgut Reis Mahallesi 544 parsel daha simdiden mahkemeye tasinma boyutuna geldi.

 

Gerekli gereksiz her konuda açiklama yapanlar bu konularda sus pus. Çikin tapu alanini, proje kapagini gösterin. Emsal veya alan hesaplarini bildirin. Çok mu zor bir sey?

 

Askeri alan konusunda da belediye baskani siyasi partileri dolasti bilgi verdi! Peki, elindeki ne idi soran oldu mu? Ya da bakan adamlar imar paftasi nedir, imar tasarisi nedir biliyorlar mi idi?

 

Tasinacak ev 30.000 mi,45.000 mi, 60000 mi idi? 45.000 tasinacagi söylemini ciddiye alir isek en az 45.000 konut eklenmeyecek mi askeri alana! 90.000 konut bir de Hyde Park yapilacak ise ana aks baglanti yollari nasil olacak. Tasinacak 45.000 parsel, parsel olarak tasinacak ise eski yerde planlama zor olmayacak mi?

 

Turgut Reis Mahallesinin insa isini yapacak firma ayni zamanda askeri bölgeyi de yapacagi söylenen ve adinda imar ve planlama geçmesine ragmen Bahçesehirdeki projesinde halka göl manzarali diye sattigi binalarin önüne bina dikip arsa maliyeti kurtarmadi diyerek savunma yapan IBB biti firmanin baska bölgede yükleniciligini üstlenmis. Iliskiler tam sacayagi iliski. Iliskiler sacayagi olunca dokunan yaniyor!

 

Kentsel planlama yapamayanlarin baska planlar hususunda uzman oldugu, açiklik ve seffalik gibi planlama ilkeleri isletilmez iken al gülüm ver gülüm çerçevesinde baska hesaplarin döndürüldügü ve kamu yarari adina kamunun zarara ugratildigini düsünmüyor, görüyoruz. En basitinden bakir kablo diye ihale edilen ama kendi adami alinca alüminyum kabloya çevrilerek AG-OG  ve çevre düzenlemesi isinde binlerce kisinin hakkina girebilen anlayislarin sehir diye planlama diye bir düsünceleri olmadigina iyiden iyiye kanaat getiriyoruz.

 

Birileri mali götürür iken bunlara ses çikarmayanlarin hala yorgunluk ve degisim söylemleri ile safiyane çalisan teskilat insanlarinin yerinden edilmesi durumuna da katila katila gülüyoruz.

 

Devletin açikladigi insaat birim fiyatlari ortada iken, arsa borsalari kurup daire fiyatlarini sisirenler ve bunu da büyüme diye lanse eden, teknik, hak ve hukuk haricinde her türlü firildaga kafasi çalisan bu yapilar ile mücadele etmek vatanseverlik ve vatandaslik görevidir.

 

Kendilerine bagladiklari mahkemeler görevsizlik ve takipsizlik ile hak ve hukuk arayisinin önünü kesseler de hakikatin ortaya çikma vasfi er veya geç kendini gösterecektir.

 

Kentsel planlama yapmak yerine baska planlar yapanlara Allah`inda bir plani oldugunu hatirlatmak vatandaslik görevimizdir!



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false