Polis seyretti, medya akladi!

      Polis seyretti, medya akladi!

Bir kadin nasil öldürülür? Önceki gün Beyoglu Emniyeti`nin yaninda islenen kadin cinayetini polis seyretti, medya ise polisin sorumlugunu örttü. Polis 10 dakika boyunca süren saldiriya müdahale

Bir kadin nasil öldürülür? Önceki gün Beyoglu Emniyeti’nin yaninda islenen kadin cinayetini polis seyretti, medya ise polisin sorumlugunu örttü. Polis 10 dakika boyunca süren saldiriya müdahale etmemisken polisin, katili “kiskivrak” yakaladigini yazan gazeteler, haberlerinde erkek siddetini/cinayeti “gerekçelendirdi”. Gezi direnisçilerine “aninda” müdahale eden, direnisçi kadinlara yönelik cinsel saldirilari sistematiklestiren polisin cinayete ortak olan tutumu haberlere konu olmadi
Sendika.org’un haberine göre, 9 Agustos günü  saat 18.55 civarinda Beyoglu Emniyet Müdürlügü hemen yakinindaki  Ömer Hayyam Duragi’nin yaninda bir erkek bir kadini biçaklayarak öldürdü.

Muhalif medyada “Beyoglu Emniyeti’nin yaninda bir kadin biçaklandi, polis seyretti” basligi ile henüz saldiriya ugrayan kadinin yasamini yitirdigine dair bir bilgi olmaksizin yaptigi haberde Istiklal Caddesi’nde ve Tarlabasi’nda her tür eyleme aninda müdahale eden polisin 10 dakika boyunca emniyet’in yani basinda  süren erkek siddetine, biçaklama saldirisina neden müdahale etmedigi soruluyordu.

Ana akim medya ise önceki gün yasamini yitiren B.B’nin ölüm haberini siddeti mesrulastiran/gerekçelendiren ve kadin cinayetinde polisin sorumlulugunu aklayan bir biçimde verdi. Dogan Haber Ajansi, Cihan Haber Ajansi kaynakli haberlerde medyanin kadin cinayetlerinde nasil erkek egemen dile yaslandiginin bir  örnegi daha açiga çikti.

CINAYET AKLANMAYA ÇALISILDI

Haberlerde katil kocanin ifadesine dayanarak cinayet gerekçelendirildi. Bir kadinin yasamini elinden alan bir erkegin ifadeleri,  kadin cinayeti için  herhangi bir “geçerli bir sebep” olabilirmis gibi haberin kaynagi haline getirildi. Kiskançlik, “kizgin koca” gibi ifadelerle katil erkegin “öldürme motivasyonu” öne çikarildi, sinir krizi, cinnet getirme gibi kavramlarla makullestirildi.

SEYREDEN POLIS “KISKIVRAK YAKALAMIS”

Beyoglu Emniyet Müdürlügü’nden polislerin hemen yani basinda bir erkek tarafindan en az 10 dakika boyunca siddet gören ve biçaklanan bir kadini korumak, saldirgani durdurmak için müdahale etmemesi ana akim medyanin haberlerinde belirtilmedi.
Haberlerde B.B’nin katilininin “yakalanmasi”,  “Koca kaçmak isterken Asayis Büro Ekiplerinden bir komiserin olay yerinden rastlanti sonucu geçmesi üzerine kiskivrak yakalandi” cümleleri ile verildi. Bu sekilde haberlere koca siddetinin mesrulastirilmasinin yanina seyrederek adeta cinayete ortak olan polisin aklanmasi da eklendi. Oysa saldirgan polisin degil vatandasin müdahalesi ile durdurulmustu. Polis artik hareketsiz yerde yatan B.B için yine vatandasin çagirdigi ambulans saldiri alanina gelirken olay yerine gelmisti.
Medyada “olay yerinden ilk görüntüler” basligi ile açilan fotograf galerilerinde ise polisi “görev basinda gösteren” olay yeri inceleme çalismalari fotograflari servis edildi.
 Oysa saldiriya dakikalarca sahit olan ve saldirgana müdahale etmeye çalisan herkes Beyoglu Emniyeti’nden polislerin yaklasik 30 saniyede saldiri bölgesine ulasabilecekken tüm seslenislere ragmen saldiriyi durdurmak için hareket etmedigini gördü.
(EVRENSEL MEDYA SERVISI)