Polisin gizli arsivleri açiliyor

Polisin gizli arsivleri açiliyor

Türkiye tarihinin sirlari günisigina çikiyor. Polisin, 1963 öncesine ait dosyalari kamuya açiliyor. Nazim Hikmet, Sabahattin Ali sorusturmalari, Seyh Sait, Said Nursi belgeleri, Dersim notlari ulasilabilir olacak.

Aksam Gazetesi`nden Soner Arikanoglu`nun haberine göre, devlet sirlari tozlu arsivlerden çikiyor. Emniyet, 50 yasini doldurmus tüm arsivini Devlet Arsivleri Genel Müdürlügü`ne devretti. Yaklasik 250 milyon belgeden olusan 500 bini askin dosya, birer dijital kopyasiyla birlikte Devlet Arsivleri`ne gönderildi. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kiliçlar, Emniyet arsivinde bulunan 50 yasini doldurmus tüm dosyalarin, Devlet Arsivleri Genel Müdürlügü`ne devredilmesi talimatini verdi. Talimat üzerine harekete geçen Arsiv Dökümantasyon Daire Baskanligi, milyonlarca dosyadan olusan arsivde kapsamli bir çalisma yürüttü. 50 yili asan 500 binden fazla dosya bulundugu saptandi. 1 Ocak 1963`ten önce açilmis dosyalarda yaklasik 250 milyon belge var. Tek tek tüm belgelerin, ditijital kopyasi alindi, 500 bini askin dosya, kamyonlarla Devlet Arsivleri Genel Müdürlügü`ne götürüldü. Dosyalarla birlikte içlerindeki tüm belgelerin dijital birer kopyasi da Devlet Arsivleri`ne verildi. 

SABAHATTIN ALI CINAYETI DE LISTEDE 
Arsivden çikanlar arasinda, ömrünün bir kismini Türkiye`de cezaevinde geçirdikten sonra yurtdisina kaçan ve 1963`te Moskova`da hayatini kaybeden Nazim Hikmet Ran hakkindaki dosya da var. Emniyet, 1948`de Bulgaristan`a kaçarken olan `Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti` (MIT) mensubu oldugu iddia edilen Ali Ertekin tarafindan öldürülen Sabahattin Ali ile Peyami Safa gibi yakin tarihe damgasini vuran ünlü yazar, sair ve gazeteciler hakkinda tuttugu dosyalari da verdi. 

NURSI`NIN MEZARI BELGEDE VAR MI? 
Devirle birlikte, basta 1925 tarihli Seyh Sait Isyani olmak üzere Osmanli`nin son ve cumhuriyetin ilk dönemlerine damgasini vuran tüm Kürt isyanlarina iliskin polis dosyalari da Devlet Arsivleri`ne geçmis oldu. Devredilen dosyalar arasinda, Said Nursi`ye iliskin polis çalismalari da var. Dosyanin, uzun sürgün yillarinin ardindan 1960`da Sanliurfa`da vefat eden ve Halil-ur Rahman Dergahi`na defnedilen Said Nursi`nin 27 Mayis darbesinin ardindan bilinmeyen bir yere tasinan kayip mezarina isik tutacak belgeleri içerip içermedigi merak ediliyor. 

Devlet Arsivleri`ne gönderilen bir diger dosya ise binlerce kisinin hayatini kaybettigi Dersim olaylarina iliskin. Dosya, olaylara iliskin polisin kaleme aldigi belgelerden olusuyor. O dönem, polis hazirladigi dosyaya `Ermenice ayin` diye bir tutanak eklemis. Tutanakta, isyandan kisa süre önce Dersim`de kalabalik bir cemaatin Ermenice ayin yaptigina yönelik fisleme notu da bulunuyor. (Aksam)