Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Polisten ?Karanlik` siddet

Polisten ?Karanlik` siddet

Ankara`da dün havanin kararmasiyla Kizilay Meydani ve ara sokaklarda süren direnise polis büyük bir saldiri gerçeklestirdi.

  • Hasan Akbas / Cem Gurbetoglu
  • Ankara’da dün havanin kararmasiyla Kizilay Meydani ve ara sokaklarda süren direnise polis büyük bir saldiri gerçeklestirdi. En az 500 kisi gözaltina alindi. Yogun biber gazi nedeniyle binalara siginanlar adeta iskenceye maruz birakildi. Siddete vatandas büyük tepki gösterdi. Ankara’nin dört bir yaninda onbinlerce kisi sokaklara akti.

    Kizilay civarindaki sokak aydinlatmalari polis saldirisi öncesi tamamen kapatildi. Polis gaz ve ses bombalari ile tazyikli su kullanarak kitleye saldirdi. Polis karanlikta insan boyu hizasinda çok sayida gaz bombasi atti. Ara sokaklara da ayni sekilde müdahale edildi. Polis çok sayida kisiyi hirpalayarak gözaltina aldigi ögrenildi.

    Polis, Mülkiyeliler Birligi’nin içinde Ankara Tabip Odasi’nin olusturdugu geçici revire de müdahale etti. Revire pencerelerden gaz bombasi atildi.

    500’E YAKIN GÖZALTI

    Vatandaslarin polis saldirisindan kaçarak sigindigi binalari da polis abluka altina alarak gözalti islemine basladi. Çok sayida kisinin sigindigi Kizilay AVM gözalti islemini engellemek isteyen bir grup CHP milletvekilinin de gözaltina alinanlarla ayni otobüslere bindirilerek Emniyet Spor Salonu’na götürüldügü iddia ediliyor. Ankara Barosu ve Çagdas Hukukçular Dernegi yöneticileri ile çok sayida avukat Emniyet Spor Salonu’na gitti. Avukatlar en az 400 kisinin gözaltina alindigini bildirdiler. Müvekkilleriyle görüsme talepleri kabul edilmeyen avukatlar, spor salonu önünde protesto eylemi gerçeklestirdiler.

    SIDDET ZIRVEDE

    Polis Kizilay ve civarinda sokaklarda yakaladigi kisileri darp ederek gözaltina aldi. Toplu sekilde binalarda bulunanlar da zor anlar yasadi. Çok sayida bina ve isyerinin içine polisin biber gazi ve ses bombalariyla saldirdigi ögrenildi. Gaz bombalari nedeniyle çok sayida yarali oldugu belirtiliyor.

    Atatürk Bulvari ve Mesrutiyet Caddesi’nin kesisim noktasinda bulunan iki üst geçitte çok sayida kisi polis tarafindan abluka alindi. Polis gaz bombalariyla üst geçite saldirirken, vatandaslari geçitten atarak gözaltina aldigi iddia edildi.
    Polisin TKP Genel Merkezi ve Nazim Hikmet Kültür Merkezi’ne de girdigi ve çok sayida kisiyi tartakladigi ettigi ifade edildi.

    HER YER EYLEM ALANI

    Polis saldirisindan kaçan çok sayida kisi iki noktada, Kugulu Park ve Kurtulus Parki’nda toplandi. Tekrar Kizilay’a yürümek isteyen kitleye polis saldirisi sürüyor. Kolej Meydani’nda bulunan Kanser Hastanesi’nin gaz bombalarindan etkilendigi, saglik görevlileri ve eylemcilerin gazdan etkilenen hastalara yardimci olmak için yogun çaba sarf ettigi ögrenildi.

    Polisin Kizilay’daki saldirisi büyük öfkeye yol açti. Ankara’nin dört bir yaninda semtlerde ve ilçe merkezlerinde binlerce kisi toplandi. Binlerce kisi de evlerinin pencerelerinden tencere ve tavalarla polis saldirisini protesto ediyor.

    Mamak’ta çesitli semtlerden emekçiler Tuzluçayir’da toplanip Kizilay’a dogru yürüyüse geçti.

    Çankaya’da Dikmen, Ilker, Keklik, Sokullu semtlerinde sokaklara çikan binlerce kisi Dikmen Caddesi’nde bir araya geldi. Kitle Kizilay’a yürümek istedi ancak polis, Polisevi ve Genelkurmay Baskanligi önünde saldirdi. Yine Yüzüncüyil’da da vatandaslar polis saldirisini protesto ediyor.

    Altindag’da çesitli mahallelerden yüzlerce kisi Aydinlikevler’de yürüyüs düzenledi. Keçiören’de de aralarinda Ovacik Mahallesi’nin de bulundugu çok sayida semtte eylemler yapildi. Batikent, TOKI Turkuvazevleri, Küçükesat, Gaziosmanpasa ve Cebeci’de tencere, tava ve düdüklerle binlerce kisi sokaklara çikti.

    OTOMOBILLI PROVOKASYON

    Kizilay Meydani’nda sivil bir araç direnisini sürdüren kitlenin üzerine büyük bir süratle daldi. Ilk bilgiye göre biri agir 4 kisi ambulansla hastaneye kaldirildi.

    Saat 20.20 sularinda Atatürk Bulvari yönünden geldigi belirtilen 61 plakali Renault marka siyah bir araç hizla meydandaki kitlenin üzerine sürdü. Çok sayida kisiye çarpan araç yine büyük bir süratle Atatürk Bulvari yönünde uzaklasti. Duruma tepki gösteren kitle aracin camlarini tasladi.

    4 kisi ciddi sekilde yaralanirken, birinin durumunun agir oldugu ögrenildi. Ilk tibbi müdahale alandaki hekimler tarafindan yapildi. Yaralilar daha sonra bölgeye gelen 2 ambulansla hastaneye kaldirildi. Plakasi görgü taniklarinca alinan araç, Genelkurmay önünde durduruldu.

    Aracin sürücüsünün gözaltina alindigi ögrenildi. Gözaltina alinan zanlinin, “Eylemciler aracima vurarak zarar verdi. Panik yasadim, kaza yaptim” diye ifade verdigi ögrenildi.

    ‘SOGUKKANLIYDI’

    Olayin görgü tanigi Mehmet Can adli vatandas ise Kolej tarafina dönen ve çok sayida kisiye çarpan aracin içinde biri kadin iki kisi bulundugunu, araçtakilerin oldukça sogukkanli gözüktügünü gazetemize anlatti. Can, “Ben hayatimda böyle bir seye tanik olmamistim. Gayet bilinçli ve sogukkanli bir sekilde onlarca kisiye çarpti. Daha sonra aracini geri sürerek Bakanliklar yönünde uzaklasti. Kazaya benzemiyordu” diye konustu.

    KAMYONET 3 KISIYI YARALADI

    Benzer bir olay da Cebeci’de yasandi. Kizilay’daki polis saldirisinin ardindan aksam saatlerinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi önünde toplanan kitlenin içine 65 NY 765 plakali beyaz bir kamyonet hizla girdi. Edinilen bilgiye göre 3 kisi ciddi sekilde yaralandi. (Ankara/EVRENSEL)



  • Perşembe 20.8 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Cuma 17.8 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.8 ° / 11.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu