Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Prof.Dr. Eyidogan: 20 kattan yüksek binalarin deprem yönetmeligi yok

Prof.Dr. Eyidogan: 20 kattan yüksek binalarin deprem yönetmeligi yok

ITÜ Jeofizik Mühendisligi Bölümü eski ögretim üyesi Prof.Dr. Haluk Eyidogan, Türkiye`de ?Kentsel Dönüsüm` adi altinda uygulanan projelerin ?Yik- Yap-Yenile` olarak degerlendirilebilecegini, 20`den fazla katli binalarla ilgili henüz deprem yönetmeligi bul

Prof.Dr. Eyidogan: 20 kattan yüksek binalarin deprem yönetmeligi yok
 
ITÜ Jeofizik Mühendisligi Bölümü eski ögretim üyesi Prof.Dr. Haluk Eyidogan, Türkiye’de ‘Kentsel Dönüsüm’ adi altinda uygulanan projelerin  ‘Yik- Yap-Yenile’ olarak degerlendirilebilecegini, 20’den fazla katli binalarla ilgili henüz deprem yönetmeligi bulunmadigini söyledi.

Yrd.Doç.Dr. Oguz Gündogdu da, Türkiye’nin 50-100 bin kisinin yasamini yitirecegi olasi Marmara Depremi’nin çok büyük sorunlara yol açabilecegini,ülkenin bölünmesine bile neden olabilecegini anlatti.
 
 
Marmara Depremi`nin 17`nci yildönümü nedeniyle Avcilar Belediyesi ile CHP Il Baskanligi panel düzenledi. Belediye Baskani Handan Toprak Benli ve uzmanlarin katildigi panelde konusan ITÜ Jeofizik Mühendisligi Bölümü eski ögretim üyesi, 24`üncü dönem CHP milletvekili Prof.Dr. Haluk Eyidogan, Türkiye`nin yüzde 70`lik bölümünün bir veya ikinci derece deprem kusaklari üzerinde oldugunu her hafta 4 veya 5 büyüklügündeki depremlerin olagan sayilmasi gerektigini söyledi. Asil sorunun teknik degil, yetersiz afet politikalari ve idari isleyisin ortaya çikardigi aksamalar oldugunu belirten Prof.Dr. Eyidogan, Birlesmis Milletler Kalkinma Programina (UNDP) Türkiye afet kayiplarinda dünyadaki 191 ülke arasinda 5`inci, afet nedeniyle yilda ortalama 900 ölüm ile dünyada üçüncü sirada oldugunu hatirlatti. Deprem açisindan büyük risk tasiyan Istanbul`daki ticari faaliyetlerin yer aldigi alanlarin yüzde 56`sinin birinci, yüzde 43`ünün ikinci derece deprem bölgesinde olduguna dikkat çeken Prof.Dr. Eyidogan, Marmara Depremi Yeniden Yapilandirma Projesi kapsaminda Istanbul`daki kamu binalarinin depreme hazirlanmasi için olusturulan ISMEP için 2006 yilindan bu yana 4 farkli bankadan 1.3 milyar euro tutarinda kredi alindigini hatirlatti. Prof.Dr. Eyidogan, buna karsilik güçlendirme, onarim ve yenilenme çalismalarinin çok agir yapildigini çok sayida hastane ve kamu binasinin oldugu gibi bekledigini 4.3 milyar TL`lik bu paradan halen 2.2 milyar TL`nin bulundugunu belirtti.
 
“1996 MODEL DEPREM HARITALARI”
Prof.Dr. Haluk Eyidogan, 2012 yilinda halk arasinda ‘Kentsel Dönüsüm` olarak bilinen ‘Afet riski altindaki alanlarin dönüstürülmesi hakkinda kanun` çikarildigini belirterek söyle konustu:
“Tüm Türkiye`de ilan edilen afet riskli alanlarin 5`te 1`i Istanbul`dadir. Bos kamu arazileri, ormanlik araziler, baraj ve su havzalari, sehir merkezlerindeki askeri alanlarin önemli bölümü dahil 300 bin dönüm arazi ‘Rezerv alani` adiyla imara açilmistir. Bütüncül bir plani, toplu dönüsümü ve katilimciligi esas alan, çagdas, hak sahibini ve kültürel, sosyal dokulari koruyan bir dönüsüm eylemi gerçeklestirilememistir. Imara açilmamasi gereken neresi varsa hepsini imara açmislar. Yillardir söylüyorum. Hala 1996 model deprem bölgeleri haritalarinin hazirlanmasi üzerinden Van ve Simav`dakiler dahil bir sürü deprem oldu. 1996 Deprem Haritasini kullaniyorlar halen. Türkiye deprem haritasi 20 yasindadir ve islevini yitirmistir. Uzmanlar, müesseseler, bunu yapacak insanlar var. Toplaniyorlar haritayi çikaramiyorlar. Ulusal deprem konseyi bir dönem baskanligini yaptigim dönem deprem yönetmenliginin degistirilmesi gerektigini söyledim. Ancak 2007`de yeni deprem yönetmeligini revize ettiler. 2006`da toplanti yaptigimiz dönemde Ulusal Deprem Konseyi`ni lagvettiler. “


Prof.Dr. Eyidogan, 2016 yilina gelinmesine ragmen halen 20 kattan yukari binalarin deprem yönetmenliginin bulunmadigina dikkat çekilirken, ‘Kentsel Dönüsüm` adi altinda ‘Gayri menkul gelistirme örnekleri` sergilendigini, ayni altyapi üzerinde, yesil alanlari azaltarak depreme dayanikli bina yapmanin ‘Kentsel dönüsüm` degil; ‘Yik- Yap-Yenile` oldugunu ekledi.

“TÜRKIYE’NIN BÖLÜNMESINE BILE YOL AÇABILIR”
Yrd.Doç.Dr. Oguz Gündogdu da, ayni zamanda kültür ve yasam düzeyini yükselten örnek gösterilebilecek ‘Kentsel Dönüsüm` projesi bulunmadigini ifade ederken, hazirliksiz yakalanilmasi halinde olasi Marmara Depremi`nin Türkiye`nin bölünmesine bile yol açabilecegini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Gündogdu söyle devam etti:
“Afaki gibi görünüyor ama. Siz 15 Temmuz`u düsünün. Hemen arkasindan bu beklenen deprem olsaydi. Bütün bunlari düsündügümüzde hayal gücümüz önemli bir sey ama 15 Temmuz`da nelerle karsilastigimizi son derece iyi biliyorsunuz. Bunun arkasinda 50, 60, 100 bin kisinin kayipla ugrasan bir fay tüm Marmara Bölgesi`ni etkiler. Altindan zor kalkacagimiz bir problemdir. Her seyden daha zor.”
Yrd.Doç.Dr. Gündogdu, 20 ve daha yüksek katli binalarla ilgili yönetmenligin de bir an önce çikarilmasi gerektigini söyledi.


DHA



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli