Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

?Proje onaylandi, dert yandi?

?Proje onaylandi, dert yandi?

Esenler Belediye Baskani M. Göksu Havaalani Mahallesi kentsel dönüsüm Projesi onaylaninca Havaalani mahalle sakinlerin Proje hakkinda konusanlari sert bir dille elestirdi.

Haber Merkezi/Gazete Esenler

“Proje onaylandi, dert yandi”

Esenler Belediye Baskani M. Göksu Havaalani Mahallesi kentsel dönüsüm Projesi onaylaninca Havaalani mahalle sakinlerine, Proje hakkinda konusanlari sert bir dille elestirdi. Göksu “Sizi Arnavut köye gönderecegim” diyen bu serefsiz kisileri gördügünüz yerde yüzüne tükürmelisiniz” dedi.

Esenler Kültür Merkezi`nde gerçeklesen toplanti da Havaalani mahalle sakinlerine Projesi onaylanmasinin rahatiyla yaklasik bir yil sonra karsilarina çikti. Göksu, “Zaman zaman gerek sosyal medyada gerekse elektronik ortamda Havaalani`ndaki dönüsüm süreci ile ilgili olumlu ve olumsuz sorular aliyorum. Bir e-mailde bizi Arnavutköy`e süreceksiniz burayi Araplara satacaksiniz diye dert yanan kisiyi arayarak bu toplantiyi gerçeklestirdim.

Bu projenin altindan belediye olarak kalkacak güçte degiliz

Benim bazen anlamakta zorluk çektigim seyler oluyor. Türkiye’nin en büyük projesini yapiyoruz. Yalniz bu projenin altindan belediye olarak kalkacak güçte degiliz. Bu proje, Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bir projedir. Belediye olarak sadece sekreterlik görevi görmekteyiz. Sizin adiniza buranin takibini yapmaktayiz. Bizler bu çalismayi yapmaya basladigimizda çok büyük bir risk üstlenmis olduk. 72 bin metre bir tarla 10 bin metresi kayip bir yerde ifrazlari yaparak size tabu verebilirdik. Imar ve ifrat islemlerini yapmak için öncelikle bu 10 bin metre kayibi çözmemiz gerekiyordu. Ayni zamanda bu kayip yerlerin sahiplerini de bu alana ortak yapmamiz lazimdi. Burasi tarla oldugu için 18 uygulamasi yapacaktik. Yani imar uygulamasi yaptiktan sonra %40 düzenleme ortaklik payi ayiracaktik. %40 kestigimiz zaman yer 40 metre civarini ayiracaktik. Geri kalanini ise tapulandirarak size verecektik. Ben size bunlari anlattim. Sizde bize dönüsüm yapalim dediniz. Çok olumlu karar verdiniz. Türkiye de bu projenin benzerinde bir proje yok.

“Ciddi bir kentsel dönüsüm tecrübesine sahip degildik”

Göksu ”Havaalani Mahallesi`nin tamami ayni sekilde dönüsüm istiyor. Ne yazik ki Havaalani projesi seklinde ikinci bir projenin olma sansi yok. Burada proje basladiginda bizde proje eksikligine sahiptik. Ciddi bir kentsel dönüsüm tecrübesine sahip degildik. Biz size verdigimiz sözü yerine getirmek için hükümet ve ilgili bakani seferber ettik. Verdigimiz sözün arkasinda durmak zorundayiz. Ben sözümü yemem. Proje, ortaya atildiginda bana nasil böyle konusuyorsun daireye daire veririm diyorsun diyenler oldu. Tüm bunlara ragmen sizlere bu dönüsüm sözünü verdim. Sözümün arkasinda da duracagim.”

“Su ana kadar size yansitmadan harcanan para ise 35 trilyondur”

Bakiniz, burada 170 bin metrekare insaat yapacagiz. Bu insaatin maliyeti nereden bakarsaniz ortalama olarak 150 trilyonu buluyor. Su ana kadar size yansitmadan harcanan para ise 35 trilyondur. Tapusu olmayanlara ise yani kayip yerlere 10 buçuk trilyon ödedik. Enkaza ve yeraltina harcadigimiz para ise 15 buçuk trilyondur. Suanda yeralti islemleri bitmis. Altyapida ki eksiklikler tamamlanmak üzeredir. ISKI, dogalgaz ve elektrik islerini tamamladik. Yeni bir sehir yapiyoruz.

Vatandasin dairesine neden daire veriyoruz diye

Bunlar ile ugrasirken diger taraftan CHP ile ugrasiyoruz. Projenin durdurulmasi için CHP’liler Bayindirlik Il Müdürlügü`ne itiraz dilekçesi verdiler. Vatandasin dairesine neden daire veriyoruz diye. Fakat bu itiraz red edildi. Bu süre içerisinde proje çalismalarina basladik. Bu proje için asagiya yukari 170 bin metrekare içerisinde 91 bin metrekare kapali alan yapacagiz ve bu alani 170 bin metrekare insaata finanse edecegiz.

Buranin tapusunu geçen hafta aldik

Proje çalismalarinda önce ön proje yapildigindan gerek zemin etütlerinde gerek tasarimlarda, yapilan tasarimlardan sonra detay analizlerinde etütler yaptirdik. Karsimiza 60 metrenin altinda su oldugu çikti. Bunun üzerine sistem degisti. Bu olayin ortaya çikmasi süreye uzatmadi. Sürenin uzamasinda ki en temel sey projenin yapilmasi idi. Bizler, bir ay içinde 3-4 defa Ankara’ya gittik. Bu planlar ile ugrasmak o kadar zor ki 172 metrelik alani önce temiz haline getireceksiniz. Hak sahibi olanlarin haklarini vereceksiniz. Buranin tapusunu geçen hafta aldik. Çok ugrastik. Kamulastirma yaparken mahkemeye gidiyorsunuz. Mahkeme bir günde karar vermiyor ama biz yilmadik projeyi onayli hale getirdik.

Suanda projemiz onaylandi.

Mevcut camii ve okul alanlarini büyüttük. Normalde yapilasma %40 olmasi gerekirken biz yapilasmayi %28 de tuttuk. Yapilasma alanimiz 56 bin metre biz bunun 20 bin metresine yapilasma yapmamiz gerekirken bunu da 15 bin metreye düsürdük. Neticesinde yesil alanlari çogalttik. Taks’i küçülterek %40 tan 0.28 e indirdik. Suanda projemiz onaylandi.

Biz size evlerinize girinceye kadar kiranizi biz verecegiz dedik

Ayin 14`ü itibari ile proje ihaleye çikacaktir Burasi 2 bin konuklu bir alandir. Bu isin ne kadar zor oldugunu insaattan anlayanlar bilir. 2 bin konutlu bir projenin uygulanma süresi en az bir yildir. Biz bunu da hizlandirdik. Gecikmede en büyük riski biz aliyoruz. Biz size evlerinize girinceye kadar kiranizi biz verecegiz dedik. Süre uzadikça kira uzadikça maliyetimiz artiyor onun için biz sürenin uzamasini istemiyoruz. Projenin çok hizli bir sekilde baslamasi ve devam etmesi bizim açimizdan önemlidir.

Benim burada bir dikili agacim yok

10 bin kisinin yasayacagi bir sehri rast gele yapamayiz. Benim burada bir dikili agacim yok ama bakiniz o gittigimiz binalar çok riskli idi enkazlarini bir görmeliydiniz. Allah sizin dualarinizi kabul etti ve devlet tüm imkânlari sizin için kullaniyor. “Sizi Arnavut köye gönderecegim” diyen bu serefsiz kisileri gördügünüz yerde yüzüne tükürmelisiniz.

Bu projenin %70`ni siz aliyorsunuz

Bizim amacimiz sizin tertemiz duanizi almak. Bu projenin %70`ni siz aliyorsunuz bu sartlarda bunu yapacak babayigit var mi? Belediye olarak bu projenin hayata geçmesi içi 75 trilyonluk risk almis durumundayiz. Biz konutlariniza tanisincaya kadar kiralarinizi ödeyecegiz. Bakanlikta bir degisim oldu ama bu degisim ölçülü yanasir. Su basmalarindan sonra tapularinizi verecegiz.

Yalniz bir sikintimiz var. Maketler üzerinden kuralar çekilecegi için müteahhit insaatlari yaparken her gün gelir o dairelere bakarsiniz. Müteahhittin isine karisir mesgul edersiniz onun için su basmalarindan sonra tapulari verme sikintimiz yok.
Havaalani için site adresi kurduk
Bizden duymadiginiz bir cümleye inanmayan sadece Havaalani için site adresi kurduk. Oradan takip edebilirsiniz. Afet kurallari geçerli ihaleyi iller bankasi yapacak. Bu ihale normal prosedürde yapilmayacak” dedi.

Haber :7-24 Esenler haber

 



  • Pazartesi 18.8 ° / 12.6 ° Güneşli
  • Salı 18.1 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.4 ° / 11.4 ° false