Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Provokasyon siyaseti

Provokasyon siyaseti

BASBAKAN ERDOGAN MUHALEFETE YINE AGIR ITHAMLARDA BULUNDU Tuba Güngör

Önceki gece Afyon`da Diyarbakir`a giden yolcu otobüsleri taslandi. Dün Pendik`te Alevi dernek yöneticileri tehdit edildi. Hükümetin ayrimci politikalari, irkçi saldirilari artirirken Basbakan Erdogan provokatif söylemlerine devam ediyor. Dün partisinin genisletilmis il baskanlari toplantisinda ecdadiyla övünen Erdogan, CHP Lideri Kiliçdaroglu’ya “Sen kimin torunusun bilmem” derken, Demirtas için de “Kandil Dagi’na çikmasi gerekir” dedi.

Erdogan`a muhalefetin cevabi da sert oldu. CHP Genel Baskan Yardimcisi Sezgin Tanrikulu, Erdogan`in sözlerini "irkçi ve nefret dolu" diyerek elestirirken, BDP Grup Baskan Vekili Idris Baluken de, "Libya`dan Suriye`ye Ortadogu`da akan kandan Erdogan sorumludur" dedi.

Basbakan Recep Tayyip Erdogan, partisinin genisletilmis il baskanlari toplantisinda muhalefete agir bir dille yüklendi.

BDP’li vekillerle ilgili son günlerde yürütülen dokunulmazlik tartismalarina deginen Erdogan, “Parlamentoda geregi neyse yapacagiz” dedi. Geçmiste CHP Lideri Kemal Kiliçdaroglu’nun mezhebiyle ilgili tepki çeken açiklamalar yapan Erdogan, dün de “19. yüzyilda Endülüs’ten kovulan Musevilere biz kucak açmistik. Biz böyle bir ecdadin torunuyuz. Sayin Kiliçdaroglu sen kimin torunusun bilemem” ifadelerini kullandi. Basbakan Erdogan’in muhalefete yönelik bu üslubu ise ‘provokatif’ bulundu.

‘BIZIM SAYEMIZDE KONUSUYORLAR’

Basbakan Erdogan, PKK’nin son yillarda dogrudan AKP’yi hedef aldigini söyledi. AKP Iktidarinda OHAL’in kaldirildigini hatirlatan Erdogan, buradan BDP’ye yüklendi. Erdogan, “Partimiz iktidara geldi, birinci ayda OHAL’i kaldirdik. Bugün bölücü terör örgütü ve uzantisi siyasi parti eger konusuyorsa bizim OHAL’i kaldirmamiz sayesinde konusuyor” dedi.

‘ELLERINI DE ÖPERLERDI’

CHP’nin “papagan gibi” BDP’yi tekrarladigini iddia eden Erdogan, her iki partiye de agir ithamlarda bulundu. Semdinli’deki karsilasmaya atif yapan Erdogan, sunlari söyledi:
“O bulusmada teröristler BDP’li vekillerin sirtlarini sivazlamistir. Ne kadar güzel bir muhabbet. Bunlar 2005’te de ayni seyi yaptilar, o dagdan beraber geldiler. Efendileri bunlarin ipini gevsetmedigi sürece hiçbir karar alamazlar. Kendileri silahlarin vesayetinde siyaset yapar gibi davraniyorlar. O gün de bayram öncesi, gittiler efendilerine sirtlarini sivazlattilar. Kameralar olmasaydi, terörist efendilerinin ellerini de öperlerdi. Üç kurus da harçlik alirlardi. Teröristin elindeki kan vekillerin sirtina bulasmistir.”

DEMIRTAS’A AGIR YÜKLENDI

Sosyal medyayi kullanarak birileri buralar isgal altinda diyor, ayiptir. Bu ülkede bizim 1 metre karemizin kontrolümüz disinda oldugunu söyleyemez. Kendisinde yüz olsa parlamentoya degil Kandil Dagi’na çikmasi gerekir. Sen bu milletin temsilcisi degilsin. 400 kilometrenin PKK’nin kontrolünde oldugunu söylüyor. BDP Es Baskaninin açiklamasi terbiyeden muaf. Bunlar bu ülkede beklentilerine ulasamayacaktir. Rahat yer ariyorlarsa, adres verdim Kandil’e çiksinlar. Yargi gerekeni yapiyor, biz de parlamentoda geregi neyse onu yapacagiz. Biz nefretin diline teslim olmayacagiz. Kim bu saldirilar sonrasinda Kürt kardesine, Türk kardesine husumet beslerse o terörün tuzagina düsmüstür. Terör dogrudan dogruya bizim kardesligimizi hedef aliyor. Problem bu adamlarin ta kendisinde.”

‘CHP’DEN YARDIM ISTEMEYIZ’

Hakkari Il Baskaninin PKK’lilerce kaçirilmasindan sonra ailesinin CHP’liler tarafindan aranmasina da deginen Erdogan, aileyle yaptigi konusmada kendisine, “Hakkari’de BDP ile beraber miting yapan bir CHP’den yardim isteyecek kadar düstük mü” dediklerini öne sürdü.

‘AYGÜN’ÜN KAÇIRILMASI HIKAYE’

CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün’ün kaçirilmasina da deginen Erdogan, “Neymis daga kaçirmislar, hepsi hikaye. Bunu kimse yutmaz” ifadelerini kullandi.

Basina yönelik ‘uyarilarini’ sürdüren Erdogan, “Terörü dogrudan veya dolayli destekleyen medyaya sesleniyorum: Bizim yüregimiz yaniyor. Medya içinde bazi kalemler hiç çekinmeden birilerine taseronluk yapiyor. Ne biz safiz, ne de bu millet saf” açiklamasinda bulundu.

CHP’nin açikladigi yol haritasi sonrasi adim atmadigini belirten Erdogan, CHP’nin Kürt sorununu “kullandigini” ifade etti.

‘ARTIK BIR TERÖR DEVLETI’

Suriye’deki gelismelere Türkiye’nin “kayitsiz kalamayacagini” belirten Erdogan, “Artik Suriye’de rejim bir terör devletidir” dedi.

“CHP Suriye üzerinden tahriklere giriserek teröre lojistik destek sagliyor” diyen Erdogan, Hatay’daki Suriye’ye olasi müdahalelere karsi eylem ve etkinliklerden rahatsizligini da dile getirdi. Erdogan, “Hatay’da yapilan toplantilara baktiginizda içinde yer alanlarin bir kisminin terörle iliski halinde olan insanlar oldugunu görürsünüz” iddiasinda bulundu.

‘KILIÇDAROGLU SEN KIMIN TORUNUSUN?’

Kiliçdaroglu’nun kimligiyle ilgili geçmiste de kimi açiklamalar yapan Erdogan, bu yöndeki açiklamalarini dün de sürdürdü. “19. yüzyilda Endülüs’ten kovulan Musevilere biz kucak açmistik. Biz böyle bir ecdadin torunuyuz” diyen Erdogan, “Sayin Kiliçdaroglu sen kimin torunusun bilemem. CHP sadece Dersim’de kendi vatandasini katleden degil, öz Azeri kardesini ölüme yollayacak kadar zalim bir zihniyetin temsilcisidir” ifadelerini kullandi.

Erdogan, Kiliçdaroglu’yu “Esad’in sözcüsü” olmakla suçladi.

Basbakan Erdogan, konusmasinin sonunda ise Eski Demokrat Parti Genel Baskani Süleyman Soylu’nun AKP’ye katildigini hatirlatarak ‘Hos geldin’ dedi. (Istanbul/EVRENSEL)


IRKÇILIK VE NEFRET IÇEREN SÖZLER

CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Istanbul Milletvekili Sezgin Tanrikulu, Basbakanin açiklamalarini “çözümsüzlük dili” olarak yorumladi.

Tanrikulu sunlari söyledi: “Basbakanin Erdogan’in, Hüseyin Aygün üzerinden siyaset yapmasi AKP’nin basarisizliginin ve politikasizliginin göstergesidir. Türkiye’yi çözümsüzlük noktasina getiren bir dil kullanan, iktidarda olan ve dis politikayi bu noktaya getiren, barisi elestiren, savas yandasligi yapan Basbakanin kendisidir.
CHP baris odakli ve savasa hayir diyen bir politika izlemektedir. Irkçi ve nefret söylemi içeren bu sözler bütün demokrasilerde suçtur.
CHP, olgular üzerinden dokunulmazligin tartisilmasina karsidir. Dokunulmazlik meselesine gelince, demokrasilerde dokunulmazlik, kürsü dokunulmazligi ile sinirlidir. Kürsülerde söylenen sözler için demokrasilerde buna dokunulmaz. Bunu biz böyle degerlendiriyoruz.”


BASBAKAN ORTADOGU’DA AKAN KANIN SORUMLUSUDUR

Basbakanin açiklamalarini degerlendiren BDP Grup Baskan Vekili Idris Baluken, Erdogan’in siyasetçi üslubundan çok “kahvehane agziyla” konustugunu söyledi.

Erdogan’i elestiren Baluken, konusmanin “Ülkeyi çözümsüzlüge götürecek açiklamalar” oldugunu vurguladi.

Baluken sunlari ifade etti: “Dokunulmazlikla ilgili yargiya yükleniyor. Yargi bagimsizligi Basbakana terk edilmisse eger, tek adam diktatörlügüne gidiyoruz demektir. Vekillerimizin dokunulmazliklarinin kaldirilmasi söz konusu olursa, kendi parti organlarimizla ve halkimizla beraber ne yapacagimiza karar veririz.

‘ÇIRKIN AÇIKLAMALAR’

Basbakan, demokratik bir siyaset izlemiyor. Bizde bu olanlari kaygiyla izliyoruz. Suriye’den tutunda Ortadogu’ya kadar kurdugu cümleleri görüyoruz. Talihsiz ve çirkin açiklamalar.
BDP’ye yönelik ‘terör örgütü’ söylemi, Kürt halkinin iradesine saygi duymayan bir anlayistir. Yüzde 10 seçim barajina, valilerin, kaymakamlarin AKP’ye çalismasina ragmen BDP Kürt halkinin iradesini almistir.

‘HER TARAFI KANA BULASMIS’

AKP, siyasette geriye düstügü zamanlarda milliyetçi,  sovenist açiklamalarla BDP’yi hedef göstermektedir. Libya’dan Suriye’ye kadar kimin kaninin, kime bulastigi ortadadir. Basbakan Ortadogu’da akan kanin bas sorumlusudur. Her tarafi kana bulasmis bir hükümetin neler yaptigi bellidir.”



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli