Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Putin`den zafer gözyaslari

Putin`den zafer gözyaslari

Rusya`daki devlet baskanligi seçimini, oylarin yaklasik yüzde 60`ini alan Putin kazandi. Resmi açiklamayi beklemeden zaferini ilan eden Putin, tesekkür konusmasinda duygulu anlar yasadi. Kaynak : http://www.gazeteport.com.tr

Rusya`da yaklasik 110 milyon seçmen sandiga gitti ve 5 aday arasindan zafer Putin`in oldu.


Ilk gelen sonuçlar ve sandik çikisi anketleri, Putin`in seçmenin yaklasik yüzde 60`inin destegiyle 3. kez devlet baskanligi koltuguna oturacagini gösterdi.


Yeni dönemin basbakani, su anki devlet baskani Medvedev’le birlikte yaklasik 100 bin taraftarinin oldugu meydanda tesekkür konusmasi yapan Putin`in gözyaslarini tutamadigi görüldü.


Kremlin Sarayi`nin yakinindaki Manej Meydani`nda bekleyen kalabaliga seslenen Putin, seçimin Rusya`nin siyasi bagimsizligi için bir test oldugunu belirterek, herkesi halkin ve anaavatanin çikarlari etrafinda birlesmeye çagirdi.


"ZAFER RUSYA`NINDIR"

``Kusursuz bir zafer kazandik. Tahrikleri organize etme girisimleri Rus devletini yikamayacaktir`` diyen Putin, ``Bu ülkenin her kösesinde bizi destekleyen herkese çok tesekkür ediyorum. Biz kazandik. Biz açik ve adil bir seçimde kazandik. Büyük Rusya`ya `evet` diyen herkese tesekkürler. Ezici sayida seçmenin ezici destegiyle net bir zafer elde ettik. Dürüst ve siki sekilde çalisacagiz. Zafer Rusya`nindir`` diye konustu.


Herkesi ülkenin ve halkin çikarlari etrafinda birlesmeye davet eden ve seçimin Rusya`nin bagimsizliginin sinavi oldugunu söyleyen Putin, ``Bu sadece bir baskanlik seçimi degildi. Bu hepimiz için, halkimiz için son derece önemli bir sinavdi. Bu bagimsizligimizin ve siyasi olgunlugumuzun sinaviydi. Bize kimsenin dayatmada bulunamayacagini gösterdik. Hiç kimse hiçbir seyi dayatamaz. Halkimizin yenilik arzusu ve Rus devletini yikip, iktidari zorla elde etmek amaci güden siyasi provokasyon arasindaki farki ayirt edebildigini çok net sekilde gösterdik. Rus halki bugün bu tip senaryo ve seçeneklerin bizim topraklarimizda geçerli olmadigini gösterdi. Asla geçerli olmayacak`` seklinde konustu.


"HIÇ KIMSEYE TESLIM OLMAYACAGIZ"
Medvedev de Putin`in zaferinden emin bir sekilde yaptigi konusmada, ``Bugün çok güzel bir gün. Sizler buradasiniz. Bizimle oldugunuz ve bizi desteklediginiz için tesekkürler. Kazanacagimizdan hiçbir kuskum yoktu. Bu zafere hepimizin çok ihtiyaci var.


Bu zafer kimseye teslim olmayacagimizi gösteriyor. Bu zafer ülkemizin çagdaslasmasi modernlesmesi ve güçlü olmasi için gerekli. Bu yüzden adayimiz, seçimi kazan Vladimir Vladimiroviç Putin`` diye konustu.


Bu arada seçime iliskin notlar söyle:


Rusya`da 4 Aralik`ta parlamento seçimleri yapilmis, Putin`in partisi kan kaybina ragmen sandiktan tek basina iktidar olarak çikmisti.


— 2000 ile 2008 yillari arasinda da iki dönem devlet baskanligi yapan Putin, 4 yil aradan sonra ve bu kez 6 yilligina koltuga geri döndü.


Putin, devlet baskani olmasi halinde mevcut Devlet Baskani Dimitriy Medvedev`i basbakan olarak atayacagini açiklamisti.


— Seçimde Putin’in rakipleri Komünist Parti Baskani Gennadiy Züganov, asiri milliyetçi Liberal Demokratik Parti Baskani Vladimir Jirinovski, Adil Rusya Partisi Baskani Sergey Mironov ve milyarder isadami Mihail Prohorov’du.


— Seçim merkezlerindeki oy verme islemleri kameralar sayesinde internetten canli izlenebilirken, kamera sisteminin yaklasik 500 milyon dolara mal oldugu belirtildi.


— Rus haber ajansi RIA Novosti, Uluslararasi Uzay Istasyonu`nda bulunan Rus kozmonotlarin da özel bir iletisim sistemi sayesinde oyunu kullanabildigini belirttti.


— Seçimi uluslararasi kuruluslardan da 700 gözlemci izledi.


— Devlet baskanligi seçimindeki oy verme islemi dün Türkiye saatiyle 22.00`de Magadan ve Kamçatka`da baslarken, ülkenin en batisinda bulunan Kaliningrad`da Türkiye saatiyle 19.00`da sona erdi.


— Bagimsiz seçim izleme kurumu Golos, çok sayida ihlal ihbari aldiklarini belirterek en fazla sikayetin seçmenlerin otobüslerle toplu halde oy verme merkezine tasinmasi yönünde oldugunu kaydetti.


— Aksam saatlerinde Dagistan Cumhuriyeti`nde bir oy verme merkezine militanlar tarafindan yapilan saldirida 3 polisin hayatini kaybettigi, polisin saldirganlara verdigi karsilik sonucunda bir militanin ölü olarak ele geçirildigi bildirildi.


Bu arada ABD`nin Moskova Büyükelçisi Michael McFaul adina, sosyal paylasim sitesi Twitter`da yapilan ``devlet baskanligi seçiminin mesruiyetine yönelik ciddi soru isaretlerinin bulundugu`` yorumu, sanal dünyayi karistirdi.


Putin taraftarlarinin seçim kampanyasi boyunca muhalefeti desteklemekle suçladigi McFaul`un Rusça yorumu, Twitter`da bir anda mesaj trafiginin artmasina neden olurken, Dimitriy Medvedev`in ekonomi danismanlarindan Arkadiy Dvorkoviç de Amerikan Büyükelçisine Twitter yoluyla tepki gösterdi.


ABD`nin Moskova Büyükelçiliginden haberin hemen ardindan yapilan açiklamada, Büyükelçi McFaul adina yapilan yorumun sahte bir Twitter hesabindan yapildigi belirtildi. Büyükelçilik açiklamasinda oylar kesin olarak sayilana kadar herhangi bir yorumda bulunulmayacagi belirtilerek, McFaul`un yazdigi ileri sürülen yorumun Rusça yazildigini ve Büyükelçinin bu derecede iyi Rusça bilmedigi vurgulandi.



 


  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli