Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

PYD Cenevre`ye davet edildi`

PYD Cenevre`ye davet edildi`

BM Suriye Özel Temsilcisi`nin yetkilendirdigi bir görevli, PYD Es Baskani Salih Müslim`i Cenevre görüsmesine davet etti.

‘Türkiye’nin karsi çikmasina ragmen PYD Cenevre’ye davet edildi’

BM Suriye Özel Temsilcisi’nin yetkilendirdigi bir görevli, PYD Es Baskani Salih Müslim’i Cenevre görüsmesine davet etti.

 

Suriye’de siyasi geçis sürecinin baslatilmasi için taraflari Isviçre’nin Cenevre kentinde bir araya getirecek görüsmelere, Türkiye’nin tüm itirazlarina ragmen Demokratik Birlik Partisi (PYD) Esbaskani Salih Müslim davet edildi.

Sputnik News’in geçtigi haberde kaynaklardan edindigi bilgiye göre, Birlesmis Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nin yetkilendirdigi bir görevli ile Salih Müslim, Belçika’nin baskenti Brüksel’de bir araya geldi. Sözcü, yapilan görüsmede Salih Müslim’e daveti iletti.

Kaynaklar, PYD’nin davet edilmesi üzerine Ankara yönetiminin PYD’nin katilmamasi yönündeki girisimlerinin arttigini, bu nedenle her an bir degisiklik yasanabilecegini bildirdi.

Bir kaynak, Türkiye’nin PYD’nin katilmasi yönündeki engelleme çabalarina karsin PYD’nin de girisimlerde bulundugunu aktardi.

28 Ocak’ta

Edinilen bilgiye göre, 25 Ocak’ta yapilmasi planlanan ancak hangi gruplarin davet edilecegi konusunda uzlasmaya varilamamasi nedeniyle ertelenen Cenevre görüsmesinin, 28 Ocak 2016 tarihinde yapilmasi planlaniyor.

PYD lideri Salih Müslim’in yani sira, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Üyesi Fuad Eliko, Hekim Bestar, Demokratik Suriye Meclisi Esbaskanlari Heysem Menna ile Ilham Ehmed de, Cenevre görüsmelerine katilmak üzere davet edildi.

Davutoglu ne demisti?

Isviçre’nin Davos kentinde, Dünya Ekonomik Forumu’nda bir konusma yapan Basbakan Ahmet Davutoglu, Rusya’nin da dahil oldugu bazi çevrelerin, Suriye yönetimiyle baris görüsmelerine katilacak muhalefete YPG gibi örgütleri katarak süreci baltalamaya çalistiklarini ileri sürmüstü.

Davutoglu, “PYD baris görüsmelerine katilamaz, çünkü Esad rejiminin suç ortagi” demisti.

BMGK’nin karari

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 18 Aralik 2015 tarihindeki toplantida ateskes saglanmasi, Suriye’de geçis hükümeti kurulmasi, yeni anayasa ve seçim yapilmasini öngören karar tasarisini oy birligiyle kabul etmisti.

Kararda, BM öncülügünde Suriye hükümeti ile muhalefet arasinda siyasi müzakerelerin baslatilacagi belirtilmisti.

kaynak:IMC


  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli