Tarih: 01.01.2018 00:00

RAHMET AYI RAMAZAN

Facebook Twitter Linked-in

RAHMET AYI RAMAZAN  

Rahmetiyle bizleri karsilayan, bereketiyle kucaklayan, bizlere sabri, nimeti, yanibasimizdakini fark etmeyi ve paylasmayi ögreten; basi Rahmet, ortasi Magfiret, sonu da Cehennem azabindan kurtulus olan Ramazan ayina bizleri kavusturan Rabbimize sükürler olsun.

Fert ve toplum olarak merhamete, sevgi ve saygiya, birbirimizi anlamaya muhtaç oldugumuz günümüzde, Ramazan ayinin; insanlarin yalniz kendi dünyalarinda, kendi hanelerinde, kendi sofralarinda yasadiklari bir nese olarak kalmamasi, güzelliklerin yoksullarla, yetimlerle, kimsesizlerle ve yüregi yarali insanlarla paylasilmasi gereken müstesna bir aydir.

Ramazan ayinin, Dünyanin sayisiz nimetleri içinde Allah’in lütfuna mazhar olan insanlarin belli bir süre zarfinda kötülüklerden kendini uzak tutarak, bir bakima nimetin kadrini daha yakindan bildigi, muhtaçlarin halini anladigi ve paylasmayi ögrendigi,  rahmet ve bagislanma mevsimi oldugunu unutmamaliyiz. Ramazan ayi birligimizin çimentosu ve vicdan genisliginin duaya yansimasidir.

Ramazanda en çok Empati duygularinin gelistigi, kisinin kendini genelde muhtaç olan insanlarin yasam standartlarini anlamaya yöneldigi ve bu noktadan hareketle yapabildigi ve elinden geldigi kadariyla yardimlasmaya dayanismaya kendini sevk ettigi bir aydir. Öyle ki yaradilis gayemizin içsellestigi ve mana alemine dalarak ibadet ve özellikle nefsi terbiye etme ayidir . Ramazan kesinlikle Eglence ayi degil, Ibadet, Dua ve Sabir ayidir.

Bastan sona bir feyz, rahmet ve bereket mevsimi olan Ramazan ayi; iradeleri güçlendiren oruç, cömertligi, ikrami ve paylasmayi ögreten iftar, ibadetin nese ve coskusunu bütün topluma yayan teravih, hayir ve bereketin ne oldugunu gösteren sahur, bütün bu yüksek degerlerin manevi dünyamizi kusatan geceyekadir gecesi, akil ve gönülleri manevi bir atmosferde zirveye tasiyan ve manevi duygularin kollektif olarak paylasilmasini saglayan hatim ve mukabeleler, toplumun sosyal yaralarini saran infak, zekât ve fitreler, toplumun birlik ve beraberligini pekistiren Ramazan ayi ferdi hayatta insanligin, sosyal hayatta dayanisma ve kaynasmanin yogun olarak yasanmasina ve Inanan insanlarin arinma ve yenilenme bilincinin tazelenmesine Ramazan ayi vesile olmaktadir.

Ramazan ayinda tutulan Oruç kötülüklerden, çirkinliklerden yana kendini tutmaktir. Kendinden yana olmaktir. Kendini tutani Allah’in da (c.c) tutacagi asikârdir. Her seyin sevabinin binlerce defa katlandigi bu mübarek ayda infak etmeyi, vermeyi daha bir yogun yasamaliyiz.

Baslangicindan sonuna kadar güzelliklerin yasandigi her türlü ibadet ve taatin hayata geçirildigi, hayir ve yardimlarin yapilacagi Ramazan ayinin sonunda insanlari huzur, mutluluk ve sevinç hali beklemektedir.

Ay boyunca sahurlar, iftarlar, teravihler, hatimler, dualar yapilacak, Evler bahçeler, temizlenecek, her seyden önce ruhlar ve gönüller arindirilarak, kötü aliskanliklar terk edilip, yerine iyi ve güzel davranislar alarak ayin sonunda Bayram namazlarina giderek Ramazan ayi Bayramla beraber sona erecek. Böylesine müstesna bir ayda sergileyecegimiz tüm hal ve hareketlerimiz ruh dünyamiz yil boyunca devam etmesi temennimdir.

Misir, Gazze, Arakan, Rojava, Suriye, Kafkasya, Dogu Türkistan basta olmak üzere zulüm altindaki tüm Müslüman kardeslerimizin ve zulme maruz kalan tüm insanligin, zulümden kurtulmalarini Cenabi Hak’tan niyaz eder, Ramazan’in basta islam alemi olmak üzere tüm insanliga baris, huzur, kardeslik ve bereket getirmesini dilerim.

Ya Rabbi su mübarek ayin hürmetine Müslümanlari birlestir. Gönüllerimize bir sevinç, kalbimize bir heyecan, amellerimize bereket ver.

Saygi Sevgi ve Hürmetlerimle
Ahmet Kurt




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —