Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Rahmet ve Magfiret Mevsimi Ramazan

Rahmet ve Magfiret Mevsimi Ramazan

Ramazan ayi bilindigi üzere kutlu ve mübarek bir aydir. Ramazan ayinin; Rahmet, bereket ve magfiret ayi oldugunu, Ramazan ayinin son on günü cehennem azabindan kurtulus günleri oldugunu her Müslüman birey bilmektedir.

Rahmet ve Magfiret Mevsimi Ramazan

Ramazan ayi bilindigi üzere kutlu ve mübarek bir aydir. Ramazan ayinin; Rahmet, bereket ve magfiret ayi oldugunu, Ramazan ayinin son on günü cehennem azabindan kurtulus günleri oldugunu her Müslüman birey bilmektedir.

Fert ve toplum olarak merhamete, sevgi ve saygiya, birbirimizi anlamaya muhtaç oldugumuz günümüzde, Ramazan ayinin; insanlarin yalniz kendi dünyalarinda, kendi hanelerinde, kendi sofralarinda yasadiklari bir nese olarak kalmamasi, güzelliklerin yoksullarla, yetimlerle, kimsesizlerle ve yüregi yarali insanlarla paylasilmasi gereken müstesna bir aydir.

Ramazan’in, Dünyanin sayisiz nimetleri içinde Allah’in lütfuna mazhar olan insanlarin belli bir süre zarfinda bunlardan kendini uzak tutarak, bir bakima nimetin kadrini daha yakindan bildigi, muhtaçlarin halini anladigi ve paylasmayi ögrendigi,  rahmet ve bagislanma mevsimi oldugunu unutmamaliyiz. Ramazan ayi birligimizin çimentosu ve vicdan genisliginin duaya yansimasidir.

Ramazan ayi, yeniden var olabilmenin, günahlardan arinmanin sevaplarla donanmanin, Paylasmanin, Rahmet, Magfiret, Huzur ve Bereketin adidir. Unutulmamalidir ki ömrü Ramazan olanin Ahireti bayram olur.   

Bastan sona bir feyz, rahmet ve bereket mevsimi olan Ramazan ayi; iradeleri güçlendiren oruç, cömertligi, ikrami ve paylasmayi ögreten iftar, ibadetin nese ve coskusunu bütün topluma yayan teravih, hayir ve bereketin ne oldugunu gösteren sahur, bütün bu yüksek degerlerin manevi dünyamizi kusatan gece kadir gecesi, akil ve gönülleri manevi bir atmosferde zirveye tasiyan ve manevi duygularin kolektif olarak paylasilmasini saglayan hatim ve mukabeleler, toplumun sosyal yaralarini saran infak, zekât ve fitreler, toplumun birlik ve beraberligini pekistiren Ramazan ayi ferdi hayatta insanligin, sosyal hayatta dayanisma ve kaynasmanin yogun olarak yasanmasina ve Inanan insanlarin arinma ve yenilenme bilincinin tazelenmesine Ramazan ayi vesile olmaktadir.

Ramazan ayinda tutulan Oruç kötülüklerden, çirkinliklerden yana kendini tutmaktir. Kendinden yana olmaktir. Kendini tutani Allah’in da (c.c) tutacagi asikârdir. Her seyin sevabinin binlerce defa katlandigi bu mübarek ayda infak etmeyi, vermeyi daha bir yogun yasamaliyiz.

Baslangicindan sonuna kadar güzelliklerin yasandigi her türlü ibadet ve taatin hayata geçirildigi, hayir ve yardimlarin yapilacagi Ramazan ayinin sonunda insanlari huzur, mutluluk ve sevinç hali beklemektedir. Ay boyunca sahurlar, iftarlar, teravihler, hatimler, dualar yapilacak, Evler bahçeler, temizlenecek, her seyden önce ruhlar ve gönüller arindirilarak, kötü aliskanliklar terk edilip, yerine iyi ve güzel davranislar alarak ayin sonunda Bayram namazlarina giderek Ramazan ayi Bayramla beraber sona erecek. Böylesine müstesna bir ayda sergileyecegimiz tüm hal ve hareketlerimiz ruh dünyamiz yil boyunca devam etmesi temennimdir.  

Fert ve toplum olarak huzura, sevgiye, saygiya, yardimlasmaya ve birbirimizi anlamaya çok ihtiyacimiz var. Günlük hayatimizda kisisel zaaflardan dolayi ortaya çikan bir takim eksiklikleri ve hatalari Ramazan ayini firsat bilerek gidermeliyiz.

Dünyevi istek ve arzularimizin daha çok kapital duygularimizin yogunlugu sebebiyle zaman zaman ihmal ettigimiz akraba ve komsu iliskilerimize önem vermeliyiz. Ihtiyaç içerisinde ve zor sartlar altinda yasamini sürdürmek zorunda kalan insanlarimizin sadece maddi olarak degil, manevi olarak da yardimlarina kosmaliyiz. Problemlerini, sorunlarini çözümlemede yardimci olmaliyiz. Hiç birini yapamiyorsak en azindan yanlarinda yer almaliyiz.  

Dostlar, bu Ramazan bir daha gelmeye bilir. Gerçek arinmanin, hayrin, bereketin faziletin, Duanin, takvanin ve iman kardesliginin yogun yasandigi bir aydir Ramazan… Ramazan ayi insa mevsiminin kardesligin, paylasmanin, öz degerlerimizle yogrulmanin adidir.

Ramazan ayi, Islam’in özü ve özeti bir mevsimdir. Ramazan ayi, Ilahi suurun peygamberi suur vasitasiyla beseri suura dönüstügü bir aydir. Rahmet, magfiret, bereket ve infak mevsimidir. Ramazan, 11 ayin sultani gönüllerin ilaci sabrin adidir. Peygamber efendimiz (S.A.V) buyurdu ki; Dört özellik vardir ki, kimde bulunursa, Allah c.c o kimseyi cehennemden uzak tutar. Ve onu seytandan korur.

-          Kötü bir seyi yapmak isterken iradesine hâkim olan,

-          Nefsi istemedigi halde, güzel bir seyi yapan,

-          Bir seyi cani çekip, istah duydugunda nefsine engel olan,

-          Öfkelendiginde öfkesini tutan,

Ramazan ayinin kadrini bilip degerlendirmek umuduyla Ramazan-i Serif ayiniz mübarek olsun. Basi Rahmet, ortasi Magfiret, sonu Cehennem azabindan kurtulus olan Ramazan ayinin tüm inananlarin kurtulusuna vesile olmasini dilerim.

Selam ve Dua Ile

Ahmet KURT

 



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli