Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Ramazan ayi, Kadir Gecesi ve Bayram

Ramazan ayi, Kadir Gecesi ve Bayram

Evveli RAHMET, ortasi MAGFIRET, sonu cehennem azabindan KURTULUS olan mübarek Ramazan ayini tamamlamak üzereyiz. Rahmet ve Magfiret iklimini geride birakarak içinde Kadir gecesinin ve cehennem azabindan kurtulusun yer aldigi Ramazan ayinin en kiymetli son

Ramazan ayi, Kadir Gecesi ve Bayram

Evveli RAHMET, ortasi MAGFIRET, sonu cehennem azabindan KURTULUS olan mübarek Ramazan ayini tamamlamak üzereyiz. Rahmet ve Magfiret iklimini geride birakarak içinde Kadir gecesinin ve cehennem azabindan kurtulusun yer aldigi Ramazan ayinin en kiymetli son zaman dilimindeyiz. Bu kutlu Ayin sonu ise Bayram. Ramazan Bayrami. Rabbim kadrini bilenlerden ve istifade edenlerden eylesin.

Ramazan ayi; inanci maneviyati, farkindaligi, paylasmayi, dayanismayi, adaleti, haysiyeti, birligi ve özünde kardesligi ögretir bizlere. Oruçlu iken bizlerden; yemeden, içmeden ve içgüdülerimize uymaktan kaçinmamiz istenir. Eksikliklerimizi, çeliskilerimizi ve hatalarimizi gözlemlemek, çabalarimizin odagina kendimizi, hayatlarimizin anlamini ve önceliklerimizi aramayi Ramazan ayi ögretmelidir bizlere... Bizler biliyoruz ki, kisi kendini en iyi bilendir. Ramazan ayi, eglence ayi degil, arinma, samimiyet ve teslimiyet ayidir.

Iftar vaktini beklerken, adeta her gün bayram sevinci yasadik. Bir an evvel ezan okunsa da “kuruyan dilimiz, damagimiz, islanmaya hasret dudaklarimiz suya kavussa” diyerek, iftar saatini sevk ile heyecanla bekledik…  Bu esnada Sevgili Peygamber Efendimiz (sav) “Oruçlu için iki sevinç vardir: “Biri iftar ettigi, digeri de Allah’a kavustugu vakit…” mübarek sözlerini hatirlayip, iftar vaktinde yasadigimiz bu sevinci, en büyük sevinç vesilesi olan Ramazan Bayrami ile de pekistirmesini dualarimizda hep Rabbimizden niyaz etmedik mi?

Kadir Gecesi; 03 Agustos Cumartesi gecesini 4 Agustos Pazar gününe baglayan gecedir. Kadir Gecesi, Bin bir günah ile yorulmus bedenimizi “Ahsen’i Takvim” üzere yaratan, tahribata ugramis ruhlarimizi onarmak adina Rabbimize iltica etmenin adidir. Allah’in kullari üzerinde gördügü ve en çok sevdigi an unutulmamalidir ki, kendisine kulun el açip halisane bir niyetle dua ettigi andir. Seytanin en sevmedigi an ise, günahindan dolayi pismanlik duyup, Kulun Rabbine en samimi hislerle el açip dua ettigi andir.

Günaha girmek, hata yapmak, yoldan sapmak bir yana,  günahta oldugunu fark edememek, yanlis yolu yol bilmek, hatayi marifet sanmak daha aci degil mi? Basimizi tutamadigimiz ellerimizi Rabbimize yönelttigimizde katinda deger bulacagimiz bir geceyi yasayacagiz. Bu gece bir yillik hengâmeden uzaklasip kullugunu Ramazan ayina sikistirma gafletine tutulmus biz acizlerin su yapmacik dünyada O’ndan baska siginagimizin olmadigi muhakkaktir.

“Rabbin yolunda neyi feda etsen azdir. Unutma! Neyi feda edersen onu bulacaksin.”

Rabbimizin Kur’an-i Kerim’de ‘Bin aydan daha hayirli bir gece’ diye övdügü rahmetin ve magfiretin müminlere bol bol ihsan edildigi Kadir Gecesinde; avuçlarimizi açarak insanligin kurtulusu için, zulmün yeryüzünde yok olmasi için, barisin, huzurun, esenligin ve kardesligin tesisi için dua edelim. Bu gece kâinat Allah’in Rahmetine mazhar olur, her taraf nura kavusur. Bu gece de su dua’yi okumak tavsiye edilmistir.

Allahümme inneke afüvvün tühibbü`l-afve fa`fu annî
Allah`im sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet." diye dua et,

Ramazan Bayrami; Rabbimizin Ramazan ayi boyunca biz kullarindan yerine getirmesini istedigi bireysel ve toplumsal bazi sorumluluklarin geregini yerine getirebilmis olmanin coskusu ve hazzinin yasanacagi bir bayramin adidir. Ramazan Bayrami… 

Ramazan ayinin bireysel ve toplumsal hayatimiza yönelik bizlere kazandirdigi bazi disiplinler Ramazan ayi sonrasinda da üzerimizde çesitli etkiler yapmaktadir. Bayramlar süphesiz toplumsal kaynasmanin en yogun yasandigi ve insanlarin birbirlerinin hal ve hatirlarini en içten duygularla paylastiklari günlerdir. Aslinda Ramazan Bayrami ektigini biçmek demektir. Küslügün darginliklarin son buldugu, Kardesligin birlik ve beraberligimizin temelde güç kazandigi günün bir diger adidir Ramazan Bayrami…

Mübarek Ramazan ayina müteakip bir bayrami daha idrak edecek olmamizin, muhakkak ki büyük bir sürur ve saadeti var hepimizin gönlünde. Ve asil gayenin Müslüman olarak ruhumuzu teslim edebilmek oldugunun da suuruna varmanin idrakini bir kez daha hissediyoruz tüm benligimizle… Unutmamaliyiz ki; her günümüzü CUMA, her gecemizi KADIR, her ayimizi RAMAZAN yapmak kendi elimizde… Yeter ki biz, bu mübarek ay, gün ve geceleri degerlendirmesini bilelim. Ne mutlu, RAMAZAN ayina ulasip, onun kadrini kiymetini, bilerek hakkiyla degerlendiren ve mükâfat olarak da BAYRAM’ a kavusan müminlere

Ey lütfu bol kahri güzel!  Bizlerin, Ailemizin, Kardeslerimizin, Dostlarimizin, Komsularimizin ve tüm insanligin senin yoluna tabi oldugu, Senin bizlerden razi oldugun “Ramazan” gibi bir hayat diliyoruz. Ahretimiz iste o zaman Bayram olacaktir. Bu duygu ve düsüncelerle Degerli okurlarimizin ve tüm Islam âleminin mübarek Ramazan Bayramlarini tebrik eder, topyekûn içinde insanlik için; saglik-afiyet, huzur ve esenlik dolu daha nice güzel bayramlar olmasini dilerim.

Saygi, Sevgi ve Hürmetlerimle
Ahmet KURT

 



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli