Bugün, 22 Ekim 2024 Salı

Raporlu `deli dana`

Raporlu `deli dana`

Türkiye`nin deli dana riski tasiyan ülkelerden ithalat yaptigi tescillendi! Hayvancilik sektörü endiselerini bir raporla hükümete iletti.

Haber: HACER BOYACIOGLU / Arsivi

Deli dana hastaligi bir kez daha Türkiye ’nin gündeminde. Hayvancilik sektörünün Türkiye’nin ithalattan dolayi deli dana riski tasidigini ilk kez resmi bir raporla hükümete ilettigi ve kaygilarini aktardigi ortaya çikti. TOBB’un hükümete sundugu sektörler raporunda “Deli dana hastaliginin görüldügü Avusturya, Almanya , Fransa, Slovakya ve diger birçok AB ülkesinden hayvan ithal etmektedir” denildi. Raporda, “Ithalatta deli dana, brucella, mavi dil, sap, brucella ve daha birçok hastaligin Türkiye’ye girisi kaçinilmaz oldugundan Türkiye’de hayvan varligini artirici önlemler alinmali” ifadesi yer aldi. 

14 yil kapilari kapali tuttuk

Hayvancilikla ilgili olarak sektör tarafindan hazirlanan detayli raporda net bir sekilde “deli dana hastaligina” dikkat çekildi. 
Hayvan hastaliklari için her sene Türkiye’nin belli bir bütçe ayirdigi ancak yetmedigi belirtilen raporda, “Türkiye, deli dana hastaligi riski nedeniyle tam 14 yil kapilarini kapattigi Avrupa’dan hayvan ithalatina baslamistir. Ingiltere’den sonra deli dana hastaligi riski en yüksek ülkeler arasinda sayilan Almanya ve Fransa bile canli hayvan ithalatina açilmistir. Halen bu ülkelerden ithalat tüm hiziyla devam etmektedir. Uluslararasi Salgin Hastaliklar Ofisi’nin 2011 raporuna göre deli dana vakasinin görüldügü Avusturya, Almanya, Fransa, Slovakya ve diger birçok AB ülkesinden hayvan ithalati sürmektedir” denildi. 

Brezilya’dan da ithalat var 
Hayvancilik sektörünün gündeme getirdigi deli dana hastaligi, 2012 yilinin son günlerinde Brezilya’da bir kez daha kendini hatirlatti. Brezilya’nin güneyinde 2 yil önce öldügü tespit edilen bir inegin lesinde deli dana hastaliginda görülen proteinlere rastlandigininin açiklanmasinin ardindan ülkeler sirayla, Brezilya’dan olan et ithalatini durdurmaya basladi. Japonya, Çin ve Güney Afrika bu ülkeden yaptiklari et ithalatini durdurduklarini açikladi. Brezilya, Türkiye’nin ise kasaplik sigir ithalati yapilan ülkeler listesinde bulunuyor.

Suriye’den kaçaga dikkat

Raporda, Suriye’den “kaçak hayvan girisine dikkat” uyarisi da yer aldi. Suriye’de yasanan karisikliklardan ve Türkiye’de kirmizi et fiyatlarinin yüksek olmasindan dolayi, çok sayida kaçak hayvan girisi oldugu belirtilen raporda “Kaçak hayvan girislerinden dolayi su an o bölgede toptan satislarda kuzunun fiyati 13 TL’ye, dana etinin fiyati ise 13-14 TL’ye kadar düstü” denildi.



  • Salı 17.5 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 18.8 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 18.1 ° / 13.8 ° Güneşli