Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

RTÜK, TELE1 ekranının 3 gün süreyle kapatılmasına karar verdi!

RTÜK, TELE1 ekranının 3 gün süreyle kapatılmasına karar verdi!

RTÜK, TELE1'in 3 gün süreyle ekranının kapatılmasına oy çokluğuyla karar verdi. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil'in "Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir" açıklaması karara gerekçe olarak gösterildi.

RTÜK Üst Kurulu Üyesi İlhan Taşcı, "Bir sonraki aşama kanalın yayın hayatına son verilmesi" diyerek tepki gösterdi. RTÜK Üst Kurulu Üyesi Okan Konuralp ise "Karar, Ebubekir Şahin’e verilen talimatların sonucudur" ifadelerini kullandı. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ "TELE1'in lisansını iptal etmeyi hedefliyorlar" dedi. BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, "TELE1'i susturmaya çalışıyorlar, bunu başaramayacaksınız" ifadelerini kullandı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurul (RTÜK), TELE1'in 3 gün süreyle ekranının kapatılmasına oy çokluğuyla karar verdi.

Kararın ge

TAŞCI: BİR SONRAKİ AŞAMA YAYIN HAYATINA SON VERİLMESİ

RTÜK Üst Kurulu Üyesi İlhan Taşcı, "RTÜK, TELE1 kanalının 1 yıl içerisinde 2 kez 6112 sayılı yasanının 8/1/b bendindeki 'dil,din,ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı' gerekçesiyle 3 gün ekranının kapatılmasına oy çokluğuyla karar verdi. Bir sonraki aşama kanalın yayın hayatına son verilmesi! Katledilen demokrasidir" ifadelerini kullandı.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Taşcı, "RTÜK, Sn Konuralp ile karşıoy kullandığımız kararını, TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in 'Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir” eleştirisine dayandırdı. Amaç seçimlere giderken ekranları karartmak, farklı seslerin, muhalefetin çözüm önerilerinin duyulmasını engellemek!" dedi.

Taşcı, şunları söyledi: "RTÜK bugün bir kanalın yayın ihlalini değil, Türkiye'yi yöneten anlayışın basına, çok sesliliğe, düşünce özgürlüğüne bakışını oyladı. Sonuç demokrasi ve çok seslilik katledildi. Hedef seçimlerde karartılmış ekran, susturulmuş, karanlığa boğulmuş Türkiye! Durum vahim ama umutsuz değil. Danıştay 13. Dairesi, RTÜK’ün aynı maddeden verdiği cezayı 'Kurulun basın özgürlüğüne yapılan müdahalesinin demokratik bir toplumda gerekli olmadığı' gerekçesiyle iptal etmişti. Zorlama rapora dayanan bu karar da iptal edilecektir/edilmelidir. Bu düşünce özgürlüğünün gereğidir."

KONURALP: EBUBEKİR ŞAHİN'E VERİLEN TALİMATLARIN SONUCUDUR

RTÜK Üst Kurulu Üyesi Okan Konuralp ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada RTÜK tarafından alınan karara tepki gösterdi. Konuralp, “Alınan karar, Ebubekir Şahin’e verilen talimatların sonucudur” dedi.

Konuralp'in açıklamaları şöyle:

"RTÜK, TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in Diyanet ve İman Hatiplerle ilgili sözleri nedeniyle TELE1’e 3 gün yayın durdurma cezası verdi. Karar, TELE1’i yayın lisansını kaybetme aşamasına getirdi. Şubat 2023’e kadar benzer bir ceza alması halinde, TELE1 RTÜK eliyle kapatılacak. Kadıgil’in sözleri şüphesiz ifade ve basın özgürlüğünün güvencesi altındadır.

Bu hukuki gerçeğe rağmen alınan karar, Ebubekir Şahin’e verilen talimatların sonucudur. Toplumu bu cezalarla susturabileceklerini sanmaları ise çaresizliklerindendir. Başaramayacaklar, biliyorlar. Sayın Ali Bardakoğlu örneğinde olduğu gibi, Diyanet 100 yıllık geçmişinin büyük bir bölümünde kurucusu Atatürk’ün idealleri doğrultusunda faaliyet göstermiştir; yeniden gösterir. Tarih de Ali Erbaş ve benzerlerini değil, Sayın Bardakoğlu gibi isimleri anımsar."

MERDNA YANARDAĞ: TELE1'İN LİSANSINI İPTAL ETMEYİ HEDEFLİYORLAR

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, karara ilişkin yaptığı açıklamada, "RTÜK bir kez daha istibdat rejiminin sansür aygıtı olduğunu kanıtladı. Sırf Diyanet eleştirildi diye TELE1'e 3 gün kapatma cezası verildi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin özel bir kin güdüyor, bunu unutmayacağız. Tele1'in lisansını iptal etmeyi hedefliyorlar" dedi.

rekçesi olarak Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil'in "Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir" açıklaması gösterildi.

 



  • Perşembe 19.1 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu