Tarih: 01.01.2018 00:00

RUS ZULÜMÜ

Facebook Twitter Linked-in

RUS ZULÜMÜ

Ruslarin, 17.yüzyilin sonlarina dogru Çar 1. Petro ile baslayan sicak denizlere inme hayalleri en çok Müslümanlarin yasadigi bölgeleri etkilemistir. Uzun yillar süren savaslar, katliamlar ve sürgünler.

Özellikle ilk sürgünler 1768-1774 Osmanli-Rus savaslari neticesinde imzalanan Küçük Kaynarca Antlasmasi ile baslayan süreç de Kirim Osmanlilarin elinden çikmis o bölgedeki Müslüman halk topraklarini birakip göç etmeye zorlamis ve kadin, çocuk ve yasli demeden katliam ve sürgünler baslamisti.

18. Yüzyilin sonlarindan itibaren Kuzey Kafkasya topraklarina girmeye baslayan Ruslar, Kafkasya’nin Müslüman halklarina zulüm etmeye basladilar uzun süren direnisler, sanli kahramanliklarla ragmen Ruslarin üstün gücü karsisinda tutunamadilar. Nihayet bu direnisin kahramanlarinda Seyh Samil’in esir düsmesiyle Kafkasya topraklarina giren Ruslar katliam ve sürgünlere basladi. 1861-1864 büyük Çerkes sürgünü basladi. Osmanli Devletinin topraklarina göç basladi. Bu anavatandan kopus beraberinde açlik sefalet salgin hastaliklar göç ettigi bölgelerde yerli halk tarafindan dislanmalar ve bir daha dogdugu topraklara dönemediler. Göç ederken yollarda öldüler Karadeniz de batan gemiler içinde yüzlercesi boguldu.

93 harbi dedigimiz 1877-1878 Osmanli-Rus savaslarinda Ruslar dogu da Erzurum’a bati Istanbul Yesilköy’e kadar ilerlediler. Isgal ettikleri bölgelerdeki Müslümanlara zulüm ettiler. Özellikle Balkanlarda yerli Hiristiyanlarla birleserek büyük katliamlar yaptilar.

Birinci Dünya Savasi sirasinda Dogu Anadolu ve Azerbaycan topraklarinda Ermeni çeteleri ile birleserek köyleri basarak kadin yasli çocuk demeden herkesi katlettiler. Bu katliamdan kurtulmak isteyenler batiya dogru göç etmek zorunda kaldi.1917 ‘de Bolsevik devrimi olunca Ruslar isgal ettikleri bölgelerden çekilmeye basladilar. Bu arada Müslüman halklar bagimsizlik ilan ettiler. Türkistan,   Azerbaycan, Kirim ve Kuzey Kafkasya da bagimsiz devletler ortaya çikti. Bolsevikler iktidari elen alinca tekrar bu bölge saldirarak isgal ettiler. Özgürlükleri çok kisa süre oldu. Bolsevikler Müslümanlarin dini yasamasini yasak etmeye basladilar. Dilleri, alfabelerini, kültürlerini degistirmeye basladilar. Kendi ideolojilerine uygun düsünmeyenleri ya sürgün ettiler ya da idam rejime muhalefetten. Devletlestirme politikalari neticesinde topraklarina el konuldu yüzyillarca isleyip sürdükleri geçimlerini sagladiklari topraklari artik kendilerinin degildi.

Türkistan da baslayan “Basmaci Hareketi” denilen 1918-1931 arasindaki bagimsizlik hareketi Ruslara karsi yapilan savaslar ama yine Ruslar galip geldiler. Orta Asya Türkleri Kirgiz, Türkmen, Kazak ve Özbek diye bölerek ayri ayri milletsiniz diyerek onlari parçaladilar, topraklarina, evlerine ve hayvanlarina el koydular. Baski ve siddet dini alanlarda kisitlamalar camiye gitmek yasak Kur’an-i Kerimi ögrenmek yasak herkes komünist olacak devlete çalisacak tamamen insanlari milli benliklerini yok ederek asimile edecek sistemler uygulanmaya baslandi.

Ikinci Dünya Savasi sirasinda Almanlarin Rusya topraklarini isgal etmeye baslamasiyla Müslümanlar askere alinmaya baslandi, Almanlarla savasmak üzere. Almanlar Kirim ve Kuzey Kafkasya topraklarini alinca orada yasayan Müslümanlar için geçici bir özgürlük yasadilar. Jozef Stalin yönetimdeki Sovyetler Birligi, Kirim da yasayan Müslümanlari Almanlara yardim ve ajanlik yaptiklari gerekçesiyle 18 Mayis 1944 tarihinde bir tane Tatar kalmamak üzere Kirimdan sürülmelerine karar verdiler. Kocalari ve ogullari cephede Rusya adina savasiyorlar ama bunlarin kadinlarini çocuklarini yaslilarini buradan sürme karari aldilar. Ve ondan sonra 15 dakika mühlet verdiler yanlarina 15 dakikada ne esya alabilirse alacak sekilde hazirlanip hayvan tren vagonlarina bindirerek bir ay süren yolculuktan sonra Sibirya ve Orta Asya steplerine sürgün ettiler. Trende dogru düzgün yiyecek yok, tuvalet ihtiyaçlarini yapamiyorlar salgin hastalik var, ölüleri dahi gömemiyorlar, ölenleri trenden atiyorlar. Anneler günlerce çocuklarini cesetlerini kucaklarinda tasiyorlar. Dönüsü olmayan bir yola çikmislardi uzun yillar topraklarina dönmelerine izin vermediler. Orta Asya ve Sibirya da ülkelerini göremeden ölen kisilerle doluydu.

Kirim Tatarlari gibi Ahiska Türkleri de Ikinci Dünya Savasi sirasinda Türk istihbaratiyla isbirligi yaptigi gerekçesiyle 1944 yilinda ülkelerinden sürgün edildiler. Bu günkü Gürcistan topraklarinda bulunan Ahiska, Ardahan sinirina 15 km uzaklikta. Kirgizistan ve Özbekistan topraklarinda hala sürgün yasiyorlar. Gürcistan hükümeti topraklarina dönmelerine izin vermiyor. Ahiska Türkleri Orta Asya’dan Amerika, Avrupa ülkeleri ve Türkiye göç ettiler. Bir gün ülkelerine dönecekleri günün umuduyla yasiyorlar. 

24 Aralik 1979 Ruslar Afganistan’i 85.000 askerle isgal ettiler. Afgan mücahitleri ve Ruslar arasinda savaslar basladi Ruslar yine zulüm ve katliamlari devam etti. Dösedikleri mayinlarin yüzünden birçok insanin sakat kalmasina veya ölmelerine sebep oldular. Binlerce Afgan ülkesine terk ederek göç ettiler. Bir kismi Türkiye’ ye sigindi. Günümüz dünyasi tarafindan büyük bir sorun addedilen El-Kaide ve Isid gibi terör örgütlerinin baslamasina Ruslarin, Afganistan’i isgali sebep oldu.

Çeçenistan, Sovyetler Birligi’nin dagilmasiyla 1991 de bagimsizligi ilan etti. Ancak bu bagimsizlik kisa sürdü, Ruslar 1994 yilinda Çeçenistan topraklarina saldirmaya basladi. 1999 yilina kadar süren savaslarda yüzlerce masum insan öldü. Çeçen mücahitler Rus topraklarin bombalar patlatti, sivil insanlari esir aldilar. Ruslar Çeçenistan’in baskenti Grozni’yi tanklar ve uçaklarla bombaladi. Suan baris var ama her an patlamaya hazir bir bomba gibi bekliyor.

Ruslar, 16. yüzyildan bugüne kadar yaptiklari katliamlar, zulümler ve sürgünler sonu gelmez istila ve sömürgecilik hareketin baska bir çesidi komünizm sistemi ile insanlarin manevi degerlerini yok ederek büyük bir devlet kurmak, sicak denizleri inme mücadelesi devam edip gitti. Hangi fikre hangi mesrebe ve hangi ideolojiye sahip olursak olalim adam olmak sorumluluk gerektirir. Tarihi iyi anlamak dilegiyle….

 

                                                                                                                                          HÜSEYIN KARAASLAN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —