RUSLAR TÜRKMEN DAGINDA NE ARIYOR-3

RUSLAR TÜRKMEN DAGINDA NE ARIYOR-3

Birinci Dünya Savasinin ayak sesleri iyice duyulmaya baslamisti. Avrupa`da kutuplasma, sömürgecilik ve sanayilesme tüm hizi ile devam ediyordu.

RUSLAR TÜRKMEN DAGINDA NE ARIYOR-3 

Birinci Dünya Savasinin ayak sesleri iyice duyulmaya baslamisti. Avrupa’da kutuplasma, sömürgecilik ve sanayilesme tüm hizi ile devam ediyordu. 

Osmanli devletinde iktidarda bulunan Sultan 2. Abdülhamid denge siyaseti izleyerek Avrupali devletlerin, Osmanli içislerine karismasini engellemeye çalisiyordu.  

Rusya, Balkanlar üzerinde nüfusunu artirirken, Orta Asya’da topraklarini genisletiyordu. Afganistan üzerinde hâkimiyet kurmaya çalisan Ruslar, Ingiltere’nin Hindistan’daki çikarlarini tehdit etmeye baslamisti.    

Dünyanin o güne kadar gördügü en kanli savaslar baslamisti. Ittifak devletleri ile Itilaf devleri arasinda kiyasiya savaslar devam ederken Rusya, Itilaf devletleri safinda girdigi savasta en büyük amaci Osmanli devleti elinde bulunan bogazlari alarak ya da Anadolu üzerinden Akdeniz’e inmek istiyordu. Osmanli devletinin savaslar sirasinda özellikle Çanakkale Savasi sirasinda üstün basari Itilaf devletleri tarafindan ekonomik darbogazdaki Rusya’ya yardim gitmeyince; içerdeki muhalif Bolsevikler darbe yaparak 1917 yili sonlarinda Lenin önderliginde yönetime tamamen hakim oldular. 20. yüzyil Dünya tarihi üzerinde önemli etkiler birakacak Sosyalist bir yönetim kurdular. 

Komünist devrim sirasinda Rus imparatorlugundan bagimsizligini ilan eden devletler tekrar kontrol altina alinmaya basladi ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birligi (S.S.C.B.) kuruldu. Türkiye’ye Istiklal Savasinda maddi manevi destek oldular.  

Lenin’den sonra basa geçen Stalin, ülkedeki tüm muhalifleri sindirdi ve tam hakimiyeti tesis etti. Büyük bir kalkinma hamlesi baslatarak iktisadi ve sanayi olarak ülkesinin de devletçi ekonominin tüm kurallarini uygulamaya koydu. 

1930’larda itibaren Birinci Dünya Savasinin etkilerini üzerinden atmaya çalisan Nazi Almanya’sinin Avrupa’da yeni bir kutuplasmanin ve savasin ayak sesleri duyulmaya baslamisti. Rusya, Almanya ile saldirmazlik antlasmasi imzaladi.  Dogu Avrupa’da birbirlerinin çikarlarini korumak için ittifak oldular. 

Ikinci Dünya Savasi baslamasi ile birlikte ilk önce ittifak olan Rusya ile Almanya Polonya’yi isgal ederek,bu ülkeyi paylastilar. Almanlar, Fransa ve Dogu Avrupa ülkelerinin isgalini tamamladiktan sonra Rusya saldirdi. Moskova önlerine kadar ilerleyen Almanlar burada kuvvetli Rus direnisi ve iklim sartlarini olumsuzlugu nedeniyle agir bir maglubiyete ugrayarak yenildi ve geri çekilmeye basladi. ABD, Ingiltere ve Rusya birlikte hareket ederek Italya, Japonya ve Almanya’yi agir bir maglubiyete ugratarak dünya üzerinde hâkimiyetlerini genislettiler. 

Savas sonunda SSCB, Dogu Avrupa ve Balkanlarda kendi denetimi altina aldigi komünist yönetimler kurdu. 1946’dan itibaren kutuplasan bir dünya; ABD ve SSCB önderliginde kiyasiya bir rekabete basladi. Varsova Pakti ve NATO Pakti imzalandi. 

1947 yilinda SSCB, Türkiye’den Bogazlardan özgürce geçis hakki ve Kars Ardahan ve Artvin’i bir nota vererek istedi ve bu talep reddedildi. Türkiye ve Yunanistan, SSCB tehdidi karsinda ABD ile müttefik oldu ve NATO’ya katildilar. 

Soguk Savas dönemi ABD ve SSCB arasinda kendi yönetimleri altina almaya ve kendi ideolojilerini empoze etme dönemi yasandi. SSCB’nin Çarlik Rusya’sindan miras kalan sicak denizlere inme hayali hala devam ediyordu. Dünya’nin petrol çikarilan ve ulasim açisindan stratejik tüm ülkelerin çikar çatismalari devam ediyordu. Hatta bu yaris uzay arastirmalarina tasindi. Hizli bir sekilde Nükleer agirlikli silahlar üretilmeye baslandi. 

Ortadogu ülkelerinde Baas rejimi hakim olmaya baslayinca ve Arap-Israil Savaslarinda ABD ve Bati Avrupa Ülkelerinin Israil’den yana olmasi Irak, Suriye ve Misir gibi ülkelerin SSCB’ye yakinlasmasina neden oldu. Bu ülkelerde üstler kurdu, askeri ve ekonomik yardimlarda bulundu.(devam edecek)