Rusya`dan oyunu bozan hamleler

Rusya`dan oyunu bozan hamleler

ABD ile birlikte Suriye`de siyasi çözüm için uluslararasi konferans düzenlemeye çalisan Rusya, Suriye`ye gemisavar gönderdi.

Rusya ile ABD ’nin Suriye ’de siyasi çözüm için üzerinde uzlastigi Cenevre Konferansi’na yönelik hazirliklar sürerken Moskova’nin Suriye’ye S-300 füze savunma sisteminin ardindan gelismis gemisavar füzeler gönderdigi öne sürüldü. New York Times, füzelerin Suriye’ye olasi saldirilara karsi kullanilabilecegini belirtti. Rus Disisleri Bakani Sergey Lavrov iddialari dogrulamadan Rusya’nin silah sevkinin uluslararasi kurallara aykiri olmadigini söyledi. New York Times’in 2 üst düzey Pentagon yetkilisine dayandirdigi haberine göre, son sevkiyatta 6.7 metre uzunlugunda ve 290 km menzile sahip Yakhont füzeleri yer aliyor. Bu füzelere siddetli patlayici ya da zirh delici savas basliklari da yerlestirilebiliyor. Rampalar ve destekleyici malzemeleriyle birlikte 72 füzeden olusan ilk siparis 2007’de verildi ve ilk teslimat 2011’in ilk aylarinda yapildi. Son 2 sevkiyat gemi savunmalarini yaniltacak gelismis radar sistemlerini de içeriyor. Jane’s Defence Yayin Yönetmeni Nick Brown, Yakhont füzelerinin gerçek bir gemi katili oldugunu belirterek “Bu, yabanci güçlerin silahli muhalefete denizden sevkiyat yapmalari ya da denizden abluka veya uçusa yasak bölge uygulamasinda daha etkin rol oynamalari konusunda caydirici etki yaratacaktir’’ yorumunu yapti.
Rusya: Bu bir sir degil ki Wall Street Journal ise Rusya’nin Suriye’deki Tartus üssü yakinlarina 10’dan fazla devriye gemisi sevk ettigini duyurdu. Gazeteye göre Amerikali yetkililer, sevkiyati Moskova’nin bölgeye verdigi önemi gösteren bir güç gösterisi olarak yorumladi. Lavrov ise basinin neden sansasyon yaratmaya çalistigini anlamadigini belirterek “Suriye’ye anlasmalar kapsaminda, uluslararasi sözlesmelere aykiri davranmadan silah sattigimizi gizlemedik’’ dedi. Ayrica Rusya’nin 2010’da yapilan anlasma çerçevesinde 4 adet S-300 hava savunma sistemini Suriye’ye teslim ettigi öne sürüldü. Rus Nizavestimaya gazetesi, El Kuds el Arabi gazetesinin S-300 füze bataryalarinin Suriye’ye konuslandirildigina iliskin haberinin askeri yetkililerce dogrulandigini yazdi. Moskova, S-300 satisini ABD’ye bildirmisti. Israil Adalet Bakani Tzipi Livni ise Rusya’ya “Silah sevkinin bölgenin istikrarina katkisi yok. Israil kendini savunma hakkina sahiptir” diye çatti. Israil Basbakani Benyamin Netanyahu sevkiyati önlemek için sali günü Soçi’de Rus lider Vladimir Putin ile bir araya gelmisti. CIA Baskani John Brennan ise Suriye’deki durumu müzakere etmek için Israil’e sürpriz bir ziyarette bulundu.
BM askerleri yine kaçirildi

Suriye’nin Israil isgali altindaki Golan Tepeleri’nde BM Baris Gücü askerleri üçüncü kez muhaliflerin adam kaçirma eylemlerine maruz kaldi. 3 asker kaçirildiktan 5 saat sonra birakildi. BM olayi kinadi. BM Baris Gücü Operasyonlari Birimi Sefi Herve Ladsous, bunun iki ülkeyi ayiran bölgedeki sartlari gözler önüne seren ‘çok vahim bir olay’ oldugunu söyledi. Martta 21 Filipinli baris gücü askeri 3 gün rehin tutulmustu.
Rusya: Masada Iran da olmali

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de hükümet ve muhaliflerin bir araya getirilmesini amaçlayan uluslararasi konferansa Iran’in da katilmasi gerektigini söyledi. Soçi’de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la görüsen Lavrov, “Bazi Batili dostlarimiz, katilimi sinirli tutarak müzakere taraflarini, gündemi, hatta sonuçlari bile önceden belirlemek istiyor” dedi. Ban ise yakalanan ivmenin kaçirilmamasi ve konferansin ‘en kisa zamanda’ yapilmasi gerektigini belirterek “Elimizi ne kadar çabuk tutarsak o kadar iyi” dedi. Konferansin haziranda yapilmasi öngörülüyor.

Radikal