Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

`Rusya ve Çin bedel ödeyecek`

`Rusya ve Çin bedel ödeyecek`

Clinton`in Rusya ve Çin`in Suriye`ye verdikleri destek için bedel ödeyecegini söylemesi Moskova`da büyük tepkiyle karsilandi.

PARIS-MOSKOVA-SAM / AP- BBC 
‘Suriye Halkinin Dostlari’ grubunun dün Fransa ’nin baskenti Paris’te düzenlenen üçüncü toplantisinda, Devlet BaskaniBessar Esad ’in iktidardan indirilmesi konusunda Rusya ve Çin’e baski yapilmasi karari çikarken, ABD ve Rusya arasinda giderek büyüyen gerilim, toplantiyi gölgede birakti. ABDDisisleri Bakani Hillary Clinton, Esad’in iktidardan indirilmesi planina karsi çikan ve toplantiyi da boykot eden Rusya ve Çin’i çok sert sözlerle elestirdi. Dünyanin Rusya ve Çin’in Suriye’nin demokrasiye geçisini engellemenin bedelini ödeyeceklerini göstermesi gerektigini söyleyen Clinton, “Bu toplantiya gelmek yeterli degil. Açikça söylemeliyim ki Rusya ve Çin’in bir bedel ödediklerini düsündügünü hiç sanmiyorum. Bu durum artik kabul edilemez” diye konustu. Clinton ayrica, BM Güvenlik Konseyi’nin Cenevre’de geçen haftaki Eylem Grubu toplantisinda Suriye’de geçis hükümeti kurulmasi karari çikarmasini önerdi. 

Rusya: Çok yakisiksiz 
Rusya ise Clinton’a cevap vermekte gecikmedi. Rusya Disisleri Bakan Yardimcisi Gennadi Gatilov, açiklamayi ‘çok yakisiksiz’ olarak niteledi ve Paris’te alinan kararlarin geçen hafta Cenevre’de varilan anlasmaya uymadigini söyledi. Paris’teki toplantiya tarafli oldugu gerekçesiyle katilmayan Rusya, geçen hafta Cenevre’de kabul edilen ‘2. Annan Plani’nin Esad’in gitmesi anlamina gelmedigini ve ülkenin kaderine Suriyelilerin karar vermesi gerektigini belirtiyor. 
Ilki subatta Tunus’ta, ikincisi ise nisanda Istanbul ’da düzenlenen ve 100’den fazla ülkeden temsilci ile Suriyeli muhalif gruplarin katildigi Paris’teki toplantida konusan Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu , Esad sonrasi dönemin hazirliklarina vakit geçirilmeden baslanmasi gerektigini söyledi. Fransa Cumhurbaskani François Hollande, “Esad ‘in gitmesi herkesin çikarina” derken, Britanya Disisleri Bakani William Hague da, Suriye’ye yaptirim uygulamayan ülkelerin cinayetlerin sürmesine yol açtigini öne sürdü. 

Esad’a ‘git’ çagrisi 
Kapanis bildirgesinde, Rusya ve Çin’den Suriye yönetimine verdigi destege son vermesi ve Esad’in yönetimi birakmasi istendi. Bildiride, Suriye’ye yönelik yaptirimlara uymayan ülkelerin cezalandirilmasi ve gerekirse güç kullanimina da yesil isik yakan BM Sözlesmesi’nin 7. Maddesi’nin hayata geçirilmesi çagrisinda bulunuldu. Fransa Disisleri Bakani Laurent Fabius, sonraki ‘Suriye’nin Dostlari’ toplantilarinin sirasiyla Fas ’ta veItalya ’da düzenlenecegini belirtti. 

Ateskes çöpe mi gidecek? 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’de faaliyetlerini geçici olarak askiya alan gözlemcilerin sayisinin azaltilmasini istedi ve BM Güvenlik Konseyi’ne bu yönde tavsiyede bulunacagini söyledi. Rusya ve Çin, Bati’nin ve Arap ülkelerinin basarisiz oldugunu söyledigi ateskesin sürmesinden yana.



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli