Bugün, 7 Mayıs 2024 Salı

Sahin Esnafin Derdine Yüzde Yüz Çareyiz

Sahin Esnafin Derdine Yüzde Yüz Çareyiz

Esenler Birlesik Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Sükrü Sahin Gazetemize esnafa yönelik yaptiklari çalismalar hakkinda önemli açiklamalarda bulundu.

 Sahin Esnafin Derdine Yüzde Yüz Çareyiz

Esenler Birlesik Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Sükrü Sahin Gazetemize esnafa yönelik yaptiklari çalismalar hakkinda önemli açiklamalarda bulundu.

Röportaj: Serkan Basut/ foto Hüseyin Varis

Esenler Birlesik Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Sükrü Sahin Serkan Basut’la yaptigi röportajda önemli açiklamalarda bulundu. Sahin küçük esnaf bu ülkenin bel kemigidir küçük esnafimin durumu iyi degilse kimse kusura bakmasin ülke ekonomisi de iyi degildir diyerek kermesler içinde kimse benden kermeslerden memnun kalmami beklesin bundan rahatsizim dedi.

Sükrü Sahin 26 Ocak 214 yili göreve geldiklerini ilk olarak yönetim kurundaki arkadaslarimla ilk önce yapacagimiz is Esenler birlesik esnaf ve sanatkarlar odasinin 1972 yilinda kurulmus eskiye dayali bir odanin mahfuz kimliginin eski algidan yeni algiya geçmesi noktasinda bir hazirlik baslattik diyerek söyle konustu.

Sahin “Önce Esenler Esnaf Odasinin Esnaf üzerinde ne kadar önemli bir etken oldugunu esnafimiza anlatmak adina bir dizi çalismalara basladik. Kongrede de bizim esnafimiza sundugumuz ana vaatlerimiz vardi örnek veriyorum Esenlerde bir çiraklik okulunun olmayisi bizim esnafimiz açisindan her zaman eksi puanla gidiyordu. Biz göreve geldikten sonra gerek Ankara ile gerek Istanbul Milli Egitimle yaptigimiz çalismalar neticesinde Esenler emniyet müdürlügü karsisinda bin ögrenci kapasiteli çiraklik meslek okulu açtik. Suanda bu okulda gerek hijyen egitimleri, gerek ustalik kurslari, gerek kalfalik kurslarin egitimleri verilmekte. Bu baglamda esnafimiza yönelik bir çok proje yaptik buna sosyal aktivelerde dahil”.

“%0.5 Faiz Ile Kredi Veriyoruz”

“Esnaf ve sanatkarlar odasi, oda haricinde bizimde baskanligini yürüttügümüz kredi kefalet kooperatifi var. Bu kooperatif 2009 yilindan beri kapaliydi. Esnafa devlet destekli 0.5 faizle 60 ay vadeli kredi desteginde bulunuyoruz. Daha önceleri diger ilçelerde diger esnaflar bunu kullanirken paraya ihtiyaci olan esnafimiz bundan faydalanamiyordu. Artik Esenlerde bulunan esnafimizda bu kooperatif’den kredi çeke bilir. Bu krediyi bütün esnalimiza veriyoruz tek sart olarak ta bir odaya kayitlarinin bulunmasi gerekiyor oda faaliyet belgesi istiyoruz” dedi.

“Burasi Bana Haram Olsun”

SAHIN “2 Yil içerisinde yaptigimiz çalismalarla Esenler’de bulunan esnafimizin derdine çare oldugumuza inaniyorum bu konuda vicdanen de rahatim. Esnaf ve sanatkarlar odasi çözüm noktasi degil, burada 18 bin 300 esnafimiz var bu 18 bin 300 esnafimizin tamami bize bagli degil ben göreve geldigim zamanda söyledim. Bana kayitli esnafim eger esnaf odasina gelip, gerek kendisi gerek çocugunu gönderip bir islevini yapamiyorsa o rahatligi ve huzuru da burada bulamiyorsa burasi bana haram olsun dedim. Esnafin sorununu çözme noktasinda haksiz bir noktada haksizliga ugramissa biz araci oluyoruz yüzde yüz de bunda basarili oluyoruz. Benim esnafim derdini anlatamiyorsa buda bana intikal etmisse iki tarafi da birlikte aliyorum kendime bu sorunu görev addediyorum nerdeyse sorun çözmeye çalisiyorum ve haklilik yönünde yüzde yüz çözüme kavusturuyoruz”.

 

Ben Bunu Paylasmistim

Oda Baskani Sahin “Gerçeklestirdigimiz esnaf ziyaretlerimizde esnafimizin seçimden bir hafta sonra isleri açildi ondan sonra kesildi. Bununda sebebi su 2015 yili Türkiye’de bir seçim yili kabul edildi. Seçimlerden önce dünya ve Türkiye ekonomisine yön verenler bütün paralarini çekerler. Seçimlere ramak kala para babalari siyasi partilerle pazarliga girerler ne pazarligina girerler kendi adamlarini vekil yapma pazarligina girerler. Dolayisiyla bunlar olustugu içinde paralarini çekerler piyasaya para akisi durur piyasaya para gelmeyince de ortada para bulunmaz. Bunu 7 Haziran seçimleri için söylüyorum. 7 Haziran seçimlerinden 3 ay önce böyle bir seyin olabilecegini paylasmistim.  Bu sikintilarda esnafimizi etkiledi mi yüzde yüz etkiledi”.

“Ülkenin Durumu Iyi Derseniz Ben Buna Inanmam”

“Seçimlerden sonraki sürede Türkiye’de iktidarin olmayisi koalisyonun kurulmayisi ve akabinde Türkiye’de yasanan bazi istemedigimiz nedenler piyasalarda gerilmelere neden oldu. Insanlarimiz paralarini harcayamaz duruma geldiler. Orta direk dedigimiz kit kanaat geçinen insanlar para bulamiyorlar ki harcasinlar. Üst seviyedeki insanlar oturmuslar kumanda ellerinde istedikleri yere yön veriyorlar bütün dünyada bu böyledir. Bu 4 aylik süreçte Türkiye’nin çok büyük kaybi oldu dolarin nerden aldigi nereye verdigi belli ben o parti bu parti ismi vermiyorum esnafimin magduriyetinden bahsediyorum esnafimda bu nedenlerden dolayi kötü bir sikinti yasadi. 1 Kasim seçimlerinden sonra iktidar oldu bir parti yetti mi yetmedi çünkü hemen pesinden Rusya krizi çikti Rusya krizi çikinca insanlarda bir tedirginlik meydana geldi oda yetti mi yetmedi suanda güney doguda yine istemedigimiz hiç kimsenin de kabul etmeyecegi olaylar yasaniyor. Bu sikintilarinda ekonomiye yansimalari var ve dolayisiyla para olmayinca insanlar harcama yapamiyor harcama yapamayinca da ekonomi bitiyor. Bir ülkenin bel kemigi küçük esnaftir küçük esnafin durumu iyi degilse siz ne kadar ülkenin durumu iyi derseniz ben buna inanmam”.

“Siz orada üç kurus para kazanacaksiniz binlerce esnafi magdur edeceksiniz”

Sahin “Bende Esenlerde açilan kermeslerde bende esnafimiz gibi rahatsizim kimse kusura bakmasin bir esnaf odasi baskani kermes hosuma gidiyor diyemez.  Bir kermeste kimse kusura bakmasin ama su satamazsin bir kermeste bardak çay satilmaz bir kermeste pismaniye satilmaz. Kermesin amaci farklidir. Siz orada üç kurus para kazanacaksiniz binlerce esnafi magdur edeceksiniz.  Bu kermeslere yapilan bagislarin ne sekilde yapildigini hepimiz biliyoruz. Bu bagisi yapanlar zaten benim esnafim. Esnaf ücret almadan oraya hayir yapiyor. Bununla ilgili çok ciddi bir çalismanin yapilmasi gerekiyor. Bu kermesler zadece Esenlerde degil her yerde bulunuyor bu benimde kanayan bir yaram bir oda baskani olarak bundan ciddi anlamda rahatsizim bununlar alakali bir düzenlenme yapilmali” diye konustu.



  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Perşembe 20.8 ° / 14.1 ° Güneşli