Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe

Sahintepe Kentsel Dönüsüm Paneli

Sahintepe Kentsel Dönüsüm Paneli

CHP Basaksehir Ilçe Baskanligi tarafindan düzenlenen Kentsel Dönüsüm bilgilendirme paneli 15 Kasim Cumartesi günü Sahintepe Mahallesi Karagöz Dügün Salonunda yapildi.

 Sahintepe Kentsel Dönüsüm Paneli

CHP Basaksehir Ilçe Baskanligi tarafindan düzenlenen Kentsel Dönüsüm bilgilendirme paneli 15 Kasim Cumartesi günü Sahintepe Mahallesi Karagöz Dügün Salonunda yapildi.
"HALKA DEGIL RANTA DAYALI DÖNÜSÜMLÜ" ismiyle düzenlenen panele CHP Basaksehir Belediye Baskan adayi Özgür Karabat, Belediye Meclis Üyeleri ve Bölge Mahalle Muhtarlari basta olmak üzere yogun bir katilim ve ilgi vardi.

Milletvekilleri Aykut Erdogdu, Ali Özgündüz ile Avukat Hüseyin Cengiz`in konusmaci olarak katildigi panelin sunumu ilçe baskani Kazim Özeren tarafindan yapildi.
Ilçenin çalismalari hakkinda genel bir bilgi veren Kazim Özeren "problemleri yerlerinde konusmak için bu toplantilari düzenliyoruz, 30 yillik bu mahallenin sorunlarina çözüm aramak için buradayiz" diyerek her türlü sorunlarin çözümü için birlikte mücadelenin önemine degindi. Ardindan ilk konusmaci olarak ayni zamanda ilçenin de üyesi oldugunu açikladigi milletvekili Ali Özgündüz’e söz verdi.

Ali Özgündüz yaptigi konusmada özetle sunlari söyledi. “30 yildir buralarin çilesini çekiyorsunuz. Simdi buralar bir deger kazandi ve rantçilarin ilgisini çekmeye basladi. Sizleri TOKI’nin evlerine göndererek burayi ele geçirmek istiyorlar. Burada bir deger artisi olmussa bu sizlerin hakkidir. Bu da ancak ‘yerinde dönüsümle’ olur.

AKP bize acisin, lutfetsin, ‘kiyak’ yapsin diye düsünenler varsa yaniliyorlar. Sizlerden topladigi vergilerle mahallenizde makarna kömür dagitarak oy topluyorlar. (…) Bu süreçte her kim ki etnik ve mezhepsel ayrim yapiyorsa emperyalistlerin usagidir. Yürüteceginiz her türlü mücadelede bizi yaninizda bulacaksiniz.”

Ikinci konusmaci ise yolsuzluklara karsi verdigi mücadele ile taninan Aykut Erdogdu idi. Burada da yaptigi konusmanin merkezinde yolsuzluklar vardi. Aslinda yolsuzluklarin tarihinin çok eskilere dayandigini belirten Erdogdu bu süreçlerin nasil isledigini de ayrintilariyla anlatti. Ülkemizde yolsuzluklarin asil olarak neoliberal politikalarin uygulanmaya baslamasiyla arttigini, ancak 2002 sonrasi kurulan iktidarlar döneminde ise hiz patlamasi yasandigini belirterek su degerlendirmelerde bulundu.

“Yeni bir sermaye sinifi yaratmak için, yeni bir iktidar kuruldu. Kuruldugundan bu yana 60 kez Kamu Ihale Yasasini degistirdiler. Bu degisiklerin tamami ya önceden yapilmis ihale yolsuzluklarini örtmek, ya da yeni yolsuzluklarin önünü açmak için yapilmis düzenlemelerdir. (…)

Dünyanin her tarafinda bir kara liste vardir. Ihalelere yasaklilar listesidir bu. Daha önceki ihalelerde yolsuzluk yapanlar yeni ihalelere giremezler der bu liste. Ama bu ülkede yasakli isadamlari en büyük ihalelere rahatça girebiliyor. Örnek isteyenler Istanbul’a 3.Havaalani Ihalesine bakabilirler.

(…) Besyüzbin konut yapacagiz dediler niye biliyor musunuz? Toplumun konut ihtiyacini gidermek için mi? Hayir. En kolay yolsuzluklar bu sektörde yapilabiliyor da ondan. TOKI’yi de bu amaçla kullandilar. Normalde bir ihale kesin projeler üzerine yapilir ama is TOKI’ye gelince avam projeler üzerinden ihale yapilir oldu.

Bir de bu ihalelerin çogu artik davetiye usulüyle yapilmaya baslandi. Yani en iyi teklif verene degil de kime verilmek isteniyorsa onlar davet edilerek yapildi.

Iste böyle oyunlar oynuyorlar Kamu Ihale Yasasi degisiklikleri üzerinden.  Arsa bedellerini düsük, insaat maliyetlerini yüksek gösteriyorlar. Örnegin Ataköy’ü yüzde otuz ikiden verdiler. Basbakanlik Teftis Kurulunun ve SAYISTAY’in bu yönde sayisiz raporlari var. Peki, ne ceza verdiler biliyor musunuz? Degerlendirme komisyonundaki memurlara sadece ‘Uyari’ cezasi vererek geçistirdiler.

TOKI aslinda sizlerin hepinizin olan arsalari satiyor. Önce tarla olarak satiyor, sonra imar izni veriyorlar. Örnegin Ispartakule böyle satildi. Yapilan arastirmalarda TOKI’den ev alanlarin yüzde yetmis yedisinin memnun olmadigi görülmektedir.

Bir de Yap Islet Devret Modeli ve Hazine Garantisi uyguluyorlar. Hazine garantisi diye bir sey yok arkadaslar. Aslinda garanti diye sizlerden alacagi vergileri kullaniyorlar. Örnegin 3. Köprüde böyle yaptilar. Günlük 135.000 araç geçis garantisi verdiler. Az geçerse farkini siz ödeyeceksiniz. Keza yine 3. Havaalani için de öyle. Garanti edilen sayinin altinda uçus olursa farki sizler ödeyeceksiniz.

(…)Mega Projeler aslinda oltanin ucundaki yemdir. O projelerin arkasina gizlenmis çok büyük rant alanlari var. (…)

Kentsel Dönüsüm Yasasi çikardilar. Devletin arsalari bitti, simdi de sizlerin ellerindekilere göz diktiler. Sizlerin topraklari üzerine yüksek binalar yaparak sizlere bir miktar pay verecekler, gerisi ise ranta gidecek. Bunun için de sizlerin park, okul, hastane vb. ihtiyaçlarinizi bile düsünmeden yeni imar planlari yapiyorlar. Eger bu kafayla gidilirse çok degil bir on yil sonra buralar da yasanamaz hale dönecek ve evlerinizin degeri düsecek. Çünkü basta yollar dahil olmak üzere her sey yetersiz hale gelecek.”

Aykut Erdogdu, CHP olarak sizlere her türlü destegi vermeye haziriz diyerek konusmasini bitirdi.

Panelin son konusmacisi olan Avukat Hüseyin Cengiz ise bu konuda yasanan hukuki süreçleri özetleyerek açilan davalardan örnekler verdi. Henüz açilan dava sayisinin çok yetersiz oldugunu belirterek mücadeleyi daha ileri boyutlara tasiyabilmek için sayinin mutlaka artmasi gerektigine isaret etti.

Sorulan sorular ve cevaplardan sonra panel sona erdi.



  • Perşembe 22.5 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu