“Sanat bütün farkliliklarin ortak enerjisidir”
Ressami Kasim Adigüzel “Sanat geçmiste birlestiriciydi gelecekte de birlestirici olacaktir, sanatta ötekilesme yoktur. Sanat bütün farkliliklarin ortak enerjisidir dikkat ederseniz sanat ruhuna sahip insanlarda sinirlar savas makineleri nöbetçi kuleleri anlamsizdir” dedi.
Sanat ve yasam mitolojik çagin Ressami Kasim Adigüzel ile gazetemiz yazarlarindan Hülya ASLAN sanatina ve yasamina dair söylesi gerçeklestirdi.
Hülya ASLAN sordu Ressami Kasim Adigüzel cevapladi
Hülya ASLAN: Ressam Kasim ADIGÜZEL bey, kendinizi bize tanitirmisiniz lütfen?
Kasim ADIGÜZEL_1966 da Agri’da dogdum resim sanatina ilgim çocukluk döneminde basladi maddi imkânsizliklara ragmen çalismalarimi sürdürdüm, zamanla tarih ve mitolojiye yönelerek yeni bir tarz olusturdum. Çesitli sanat derneklerinde yöneticilik yaptim birçok sergilerde yer aldim ve sosyal sorumluluk projeleri alaninda etkinlikler düzenledim. Savunma sanayi müstesarligi’ na bagli uzun yillar çalistim Kocaeli de ikamet ediyorum.
Hülya ASLAN- Eserlerinizi tarihin hangi çagindaki toplumun sosyo kültürel yapisindan ilhamla yapiyorsunuz. Tarih ve Mitoloji alaninda ki tarzinizdan söz edermisiniz?-
Kasim ADIGÜZEL- Akadlar dan sonra Mezopotamya’nin hizla sekillenmesi beni çok etkiledi ömrüm yeterse oradan günümüze kadar gelecegim. Bu konuda bir kitap üzerinde çalisiyorum. Muhtesem bir degisimi birlikte görecegiz.
Hülya ASLAN-Arastirmalarinizin sonunda Sanat tarihimize kiymetli bir eser kazandiracaginiza inaniyorum bende kitabinizi merakla ve heyecanla bekliyorum. Ülke kalkinmasi ve toplum bilinçlenmesinde ‘’Sanat bilimden önce gelmelidir ’’ sözünü bize sanatçi gözüyle sözlerinizle resim edermisiniz lütfen?
Ressam Kasim ADIGÜZEL- Elbette bilim olmadan hiçbir sey olmaz ressamin boya/firçasi, müzisyenin kemani/piyano su sinemanin kamerasi bilimin ürünüdür, ancak toplumu ruhen fikren bilime hazirlayan da sanattir yani birbirini olumlu tetikleyen en önemli iki alandir. ’Sanatta yaraticilik vardir, sanat bilime yol gösterir, bu halde Sanat bilimden öndedir.
Hülya ASLAN- Sizce; çagdas sanat nedir, ülkemizde sanat çagdas midir?
Ressam Kasim ADIGÜZEL- Çagdas sanat, sanatin her alaninda yenilikçi, sanata exra bir seyler katan topluma yeni ufuklar açan ve her zaman kendi sinirlarini zorlayan ve arayis içinde olmaktir. Ülkemizde son dönemlerde sanat alaninda bir durgunluk ve yerinde sayma gibi bir durum görüyorum ama elbette bu geçicidir. Insanliga yön vermis Mezopotamya da Anadolu’da sanatsiz bir yasam düsünülemez.
Hülya ASLAN- Toplumsal sorunlara farkindalik getirmek amaciyla, sanatin her dalinda yapilan sanatsal eylemler(Sergiler, gösterimler, filmler, tiyatro oyunlari, Edebii çalismalar) Günümüzde toplum tarafindan ne kadar benimsenmektedir?
Ressam Kasim ADIGÜZEL-Maalesef bu konuda her zaman umdugumuzu bulamiyoruz belki de bizlerin eksiklerinden kaynaklaniyor, biz yeteri kadar anlatamamis olabiliriz, toplumumuz giderek özünden uzaklasma egilimindedir bunun için bir araya gelip yeni çözümler aramaliyiz.
Hülya ASLAN-Sanat ve sanatçi maddi, manevi anlamda toplumdan gerekli ilgi ve takdiri görüyor mu, destekleniyor mu?
Ressam Kasim ADIGÜZEL-Bu konuda büyük sikintilar çekiyoruz özellikle resim alaninda tamamen karsiliksiz ask misali sanati icrâ etmeye çalisiyoruz, halkimiz daha çok popüler alanlara ilgi duyuyor, manevi destekleri bile bizleri mutlu ediyor.
Hülya ASLAN –‘’Sanat ekmek parasi pesinde kosarsa alçalir’’ cümlesini biraz açar misiniz?
Ressam Kasim ADIGÜZEL- Ekmek pesinde kosma tabiri ticari boyutu için söylenmis Sadece ticari amaçla sanat yaparsaniz özünden uzak ve ruhsuz olur anlamini yitirir sanat çorak toprakta fidan yetistirmeye benzer evvela su vereceksiniz emek vereceksiniz, büyüteceksiniz sonra meyve toplayacaksiniz.
Hülya ASLAN-Sanat, sanat için mi sanat toplum için mi sorusu sikça tartisilan bir konu sizin de bu konudaki fikriniz nedir paylasir misiniz lütfen?
Ressam Kasim ADIGÜZEL- Sanat elbette toplum içindir topluma yeni ufuklar açmayacaksa yeni fikirler vermeyecekse degersizdir, bu yüzden sanatçi da buna göre dogru mesajlar vermelidir.
Hülya ASLAN-Sanatin toplumda birlestirici, kaynastirici özelligi sizce nedir?
Ressam Kasim ADIGÜZEL- Sanat geçmiste birlestiriciydi gelecekte de birlestirici olacaktir, sanatta ötekilesme yoktur. Sanat bütün farkliliklarin ortak enerjisidir dikkat ederseniz sanat ruhuna sahip insanlarda sinirlar savas makineleri nöbetçi kuleleri anlamsizdir. Çünkü Sanatta önce insandir ve ona göre herkes öyledir o halde enerjimizi olumsuz seylerle tüketmemeliyiz.
Hülya ASLAN-Genç Ressamlara, olmak isteyenlere sözünüz ne olur?
Ressam Kasim ADIGÜZEL -Genç arkadaslarima sunu söyleyebilirim evvela bizden çok daha avantajlilar çünkü heyecanlidirlar. Sanati severek icra etsinler. Sanata hocalarindan ögrendiklerine mutlaka bir seyler eklesinler, günlük gereksiz çekismeleri bir kenara birakip sanata odaklansinlar. Iyi olanlar mutlaka hak ettikleri karsiligi bulacaktir. Su an dört genç arkadasima yardimci oluyorum, bundan dolayi mutluyum bana her zaman sorabilirler.
Hülya ASLAN- Sizin sol el sanatçi oldugunuzu gözlüyorum, sol eli güçlü sanatçilardan hangisi sizin örneginiz yâda benimsediginiz desem?
Ressam Kasim ADIGÜZEL- Muhtesem solaklar arasinda yer almak beni cesaretlendirdi, hepsinin insanliga büyük katkisi oldu ama Charlie Chaplin in sessiz mesajlari ve güldürürken kendisi aglayan yönü günlük hayatta benimle örtüsüyor diyebilirim.
Hülya ASLAN-Sanat için özet sözlerinizi alabilir miyim?
Ressam Kasim ADIGÜZEL- Her insan mutlaka bir sanat daliyla ugrasmali. Günlük hayatta gereksiz ugraslardan korunmanin kurtulmanin tek yolu bu. Ayrica insanlara sanatsal güzellik katarken, kendi ruhunuzu da güzellestiriyorsunuz, ufkunuz genisliyor çok seyler küçük kaliyor. Kisaca Sanatsiz bir hayat çok korkunçtur. Size ve Gazete Esenlere kültür sanata yer verdikleri için çok tesekkür ediyorum.
Ressam Kasim ADIGÜZEL toplumsal sorunlara sanatsal tepkilerinizi, sanatsal eyleme dönüstürerek, Kültür sanatimiza verdiginiz katki ve desteklerinizden dolayi biz size tesekkür ederiz.