Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

58 sanigin ifadesi nasil silindi?

58 sanigin ifadesi nasil silindi?

Malatya`nin Sürgü Beldesi`nde geçen Ramazan ayinda Alevi bir aile ile davulcu arasindaki tartismayla baslayan olaylarla ilgili davada 58 sanigin ifadelerinin bilgisayardan silindigi ortaya çikti

Malatya’nin Dogansehir Ilçesi’ne Sürgü Beldesi’nde geçen Ramazan ayinda Alevi bir aile ile davulcu arasindaki tartismayla baslayip toplumsal olaya dönüsen olaylarla ilgili davanin görülmesine dün baslandi.

Dogansehir Adliyesi’nde görülen ilk durusmada, 58 sanigin ifadelerinin bilgisayardan silindigi ortaya çikti. Mahkeme Baskani, Ulusal Yargi Agi Bilisim Sistemi (UYAP) üzerinden yapilan kayitlarin kasitli mi, sehven mi silindiginin incelenmesine karar vererek durusmayi erteledi.

Geçen Ramazan ayinda çikan olaylar sonrasi Dogansehir Savcisi tarafindan hazirlanan iddianamede saldiriya ugrayan Alevi aile bireylerinin de aralarinda bulundugu toplam 58 sanik hakkinda dava açildi.

Iddianamenin kabul edilmesiyle davada saniklar ilk kez dün hakim karsisina çikti. Dogansehir Ilçe Adliyesi’nde görülen durusmaya 52 sanik katilirken, iddianamenin okunmasiyla ifadelerin alinmasina baslandi. Durusma sirasinda zaman zaman da gerginlik yasanirken, Alevi aileye linç girisinde bulunduklari iddia edilen sakinlar iddialari kabul etmedi. Bu saniklar, sadece Istiklal Marsi’nin okunmasina katildiklarini ve belirtilen irkçi sloganlari sadece duyduklarini ifade etti.

IFADELER SILINDI

Durusmada öglen arasina dogru gelinirken ilginç bir gelisme yasandi. Saniklarin ifadelerinin katip tarafindan yazildigi bilgisayarda ifadelerin silindigi ortaya çikti. Bu durum üzerine itirazda bulunan sanilardan Servet Evli ve avukati Ali Hamamci, kayitlarin nasil silindigini arastirilmasini talep etti. Bunun üzerine Mahkeme Baskani Meltem Caner ifadelerin yazildigi bilgisayarin TÜBITAK’a gönderilmesine ve UYAP üzerinden de bilgisayar kayitlarinin istenmesine karar verdi ve durusmayi 21 Subat tarihine erteledi.

Alevi olan Evli Ailesi’nin avukati Ali Hamamci ise ifadelerin silinmesi olayina tepki göstererek, "Umarim sehven yapilmistir" dedi. Hamamci, yasanan gelismenin çok manidar oldugunu ifade ederek, aksini bile düsünmek istemediklerini söyledi.

Durusmayi yakindan takip eden Pir Sultan Abdal Kültür Dernegi Genel Baskani Kemal Bülbül ise "Akillara ziyan bir durusma" diyerek, ifadelerin silinmesini "Rezalet" olarak degerlendirdi. Bülbül, tüm bu yasananlarin 10 Aralik Dünya Insan Haklari Günü’nde yasandigini da hatirlatti.

SANATÇI FERHAT TUNÇ’TAN ALEVI AILEYE DESTEK ZIYARETI

Öte yandan geçtigimiz günlerde kendi durusmasi için Malatya’ya gelen sanatçi Ferhat Tunç, durusma sonrasi Sürgü Beldesi’ne giderek Evli Ailesi’ni ziyaret etti. Tunç, Evli Ailesi’ne destek vererek her zaman yanlarinda olduklarini söyledi.

DHA



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false