Sanliurfa Cezaevi`nde kavga ve yangin: 13 ölü

Sanliurfa Cezaevi`nde kavga ve yangin: 13 ölü

Sanliurfa`da aralarinda BDP milletvekili Ibrahim Ayhan`la birlikte siyasi tutuklularin da yer aldigi E Tipi Kapali Cezaevi`nde dün aksam saatlerinde yangin çikti. Yanginda 13 kisi hayatini kaybetti. Hasan KIRMIZITAS - Ali LEYLAK


SANLIURFA - Eyyübüye Semti`nde bulunan E Tipi Kapali Cezaevi`nde dün gece saat 22.40 siralarinda mahkumlar arasinda kavga çikti. Kavganin ardindan adi suçlularin kaldigi C-15 kogunda kalanlar yatak ve yorganlari atese verip sloganlar atarak yangin baslatti. Yangin kisa sürede büyüdü. Olay yerine çok sayida jandarma ve polisle birlikte itfaiye ve saglik ekipleri sevk edildi. Sanliurfa Il Emniyet Müdürü Mehmet Likoglu ile Il Jandarma Komutani Albay Emin Dursun da cezaevine gelerek çalismalari yönlendirdi. Polis, cezaevi çevresini ablukaya alirken, jandarma olaya müdahale etti.

13 ÖLÜ, 5 YARALI
Sanliurfa Valisi Celalettin Güvenç, Sanliurfa E Tipi Cezaevi`nde çikan yanginda, 13 kisinin öldügünü, 5 kisinin yaralandigini söyledi.

Güvenç, yanginin meydana geldigi cezaevinde incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilerin sorularini cevaplandirdi. Olayin cezaevinin adli tutuklularinin bulundugu kogusta meydana geldigini ifade eden Güvenç, siyasi suçlularla ilgisinin olmadigini belirterek, sunlari kaydetti:
“Mahkumlar kendi aralarinda yaptiklari kavga sonucunda yataklari yakiyorlar. Maalesef kapilarin açilmasina kadar geçen sürede böyle bir olay yasadik. Cezaevinde durum su anda sakin. Savci gerekli otopsi ve inceleme çalismalarina basladi. 13 ölümüz var, 2 ayakta tedavi gören su anda cezaevinde, 3 tanesinin de hayati tehlikesi yok ama hastanede tedavi görüyor.”

Vali Güvenç, bir gazetecinin yanginin KCK davasindan tutuklu BDP Sanliurfa Milletvekili Ibrahim Ayhan`in bulundugu kogusta meydana gelip gelmedigine iliskin sorusunu, “Sayin Ibrahim Ayhan`in bulundugu kogusla ilgisi yok. Ben içeri girdim gördüm. Olay tamamen ayri koguslarda olmus” diye cevaplandirdi.

ERDOGAN: KOGUS 18 KISIYE UYGUN DEGIL
Basbakan Recep Tayyip Erdogan , Sanliurfa E Tipi Cezaevi`ndeki olaya iliskin asil bilgilerin, yapilacak teftisin ardindan ortaya çikacagini belirterek, yangindan sag kurtulan bir kisinin, “Arkadaslar arasinda kavga çikti. Kavgayi müteakiben kogusu atese verdiler” dedigini bildirdi.

Meksika`ya hareketinden önce Esenboga Havalimani`nda düzenlenen basin toplantisinda gazetecilerin sorularini yanitlayan Basbakan Erdogan, kogusun 18 kisiye uygun olmadigina dair bilgi geldigini belirterek "Adalet Bakanimiz, Sanliurfa milletvekilimiz ve Valimizle görüstüm. Valimiz kogusu gezmis, incelemis. Detay bilgiler aldim. Bu konuyla ilgili asil bilgiler yapilacak teftisin ardindan ortaya çikacak. Sag kalanlardan bir tanesiyle Valimizin yaptigi görüsmeye göre; `Önce arkadaslar arasinda bir kavga çikti, kavgayi müteakiben atese verdiler. Ben kendimi disari atarak kurtarabildim` diyor. 5 kisi hastanede ama durumlarinin agir olmadigi söyleniyor. Temennim odur ki o 5 kiside bir sey çikmaz. Ama maalesef 13 kisi yangin neticesinde öldü. Kogusun 18 kisilik kapasiteye uygun olmadigi yönünde Vali beyin söyledigi bir sey var. Bunlarin hepsinin incelenmesini Adalet Bakanimizdan isteyecegim." diye konustu.
Adalet BAkani Sadullah Ergin ve Çalisma Bakani Faruk Çelik de sabah saatlerinde cezaevine gelerek inceleme yapti.