Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Savas alani Semdinli`yi yasayanlar anlatiyor

Savas alani Semdinli`yi yasayanlar anlatiyor

Hakkari`nin Semdinli Ilçesi`nde devam eden çatismalar 9`uncu gününde de sürüyor. Çatismalarin sürdügü bölgenin askerler tarafindan insansizlastirilmak istendigi belirten yurttaslar, yasananlarin anaakim medya tarafindan görülmedigine dikkat çekiyor.

Hakkari`nin Semdinli Ilçesi Baglar (Nehri) Köyü`ne bagli Çem (Navrezan) ve Rüzgârli (Rubunus) mezralarinda 24 Temmuzda HPG’liler ile askerler arasinda baslayan çatismalar 9`uncu gününde de devam ediyor.

Semdinli ile Federal Kürdistan Bölgesi sinirinda bulunan Ortaklar (Bêsosin) Köyü`ne kadar olan 30-40 kilometre genisligindeki alanda yasanan çatismalarda, çevre köyleri olumsuz yönde etkileniyor. Askeriyenin tuttugu Hayal (Xiyal) Köprüsü`nün ilerisine hiçbir sekilde geçislere izin verilmezken, alanin büyük bölümünün ise HPG`lilerin kontrolünde oldugu belirtiliyor.

Dicle Haber Ajansi`ndan Sami Yilmaz yasanan çatismalara iliskin bölgedeki yurttaslarla görüstü. Verilen bilgilerde askerlerin karadan müdahale edemedikleri için havadan daglarin üst kisimlarinin bombalandigini belirtiyor. Daglarin üst kisimlarinda helikopterlerle iki defa özel harekat timlerinin indirildigi; ama HPG`lilerin müdahalesi sonrasi bölgeye timlerin indirilmeden geri dönüldügü kaydedildi.

YOLLAR KAPALI

Çatisma bölgesinde yogun bombalamalar nedeniyle Çem (Nirkole), Orta, Yukari ve Asagi Yigitler (Qlesk), Mose, Beysaran, Tuva (Beysemsi), Gegit (Turi), Bemlate, Baglar`in (Nehri) da aralarinda bulundugu toplam 13 köye yurttaslar, askerlerden aldiklari "özel izinle" girebiliyor. Köylere ise, askerlerin istisnai durumlarda izin verdigi ögrenildi. Bölgedeki Betkarok, Üsttepe (Sigire), Suvesore, Serdilan, Verediki, Kanisipi, Kanikafar, Suvedini, Buyuni yaylalari ise, havan toplariyla bombalandigi için tamamen bosaltilmis durumda ve bu alanlara girislere hiçbir sekilde izin verilmiyor. Bölgedeki yurttaslar, Federal Kürdistan Bölgesi`ne siniri olan Derecik (Rubarok) Beldesi’ne bagli Yesilova (Navderojan) Köyü`ne kadar olan bütün yollarin, HPG`lilerin hakimiyetinde oldugu için ulasima kapali oldugunu belirtiyor.

INSANSIZLASTIRMA ÇABALARI

Tamamen insansizlastirilmaya çalisilan bölgede geçtigimiz günlerde Semdinli Kaymakamligi tarafindan köylerin bosaltilmasi için muhtarlara "köyleri bosaltmamaniz halinde sorumluluk sizindir" denildigi iddia ediliyor. Tamamen iletisimin kesildigi insansizlastirilan Semdinli ile Derecik (Rubarok) Beldesi arasindaki alanda basibos hayvanlarin gezdigi gözlenirken, köylülere ait bag ve bahçeler de kurumus durumda. Bölgede yasanan yogun top atislarindan ötürü çocuklar, geceleri uyuyamadigi için aileleri çözümü “muska” yapmakta buluyor.

SAVAS UÇAKLARI, KOBRALAR VE OBÜSLERLE BOMBALANIYOR

Bölgede yasanan çatismalar ve operasyonlari anaakim medyanin görmemesine tepki gösteren bölgedeki yurttaslar, Semdinli`de yasanan çatismanin Türkiye`de çok seyi degistirecegine dikkat çekiyor. Özellikle askerlerin Semdinli bölgesine girememesinin Türkiye`nin Federal Kürdistan Bölge sinirinin Semdinli oldugu yönündeki degerlendirmelerde bulunan yurttaslar, askerlerin en üst teknoloji, agir silahlar, uçak ve helikopterlerle yaptigi müdahaleye HPG`liler, ferdi silahlar, havan ve doçka uçaksavarlarla karsilik veriyor. Bölge savas uçaklari, kobralar, obüslerle bombalanmasina ragmen bir sonuç alinamazken, bölgeye gönderilen tanklarin ise, HPG`lilerin uçaksavarlarla açtigi ates sonucu geri çekilmek zorunda kaldigi belirtiliyor.

`SEMDINLI DEMEK INSAN VE DOGA KATLIAMI DEMEK`

Araliksiz bombalanan bölgede günlerdir devam eden orman yanginlarina ise, hala müdahale edilmiyor. Her adimda askerlerin oldugu bölgelerde yurttaslar, bomba atislarindan ötürü olusan gürültü kirliliginden de sikayetçi. Yasanan doga katliaminda yetkililerin sessiz kalmalarina tepki gösteren bölge halki, "Semdinli demek Türkiye`de insan ve doga katliamina kayitsiz kalmak demektir" diye belirtiyor. 1984 PKK’nin Semdinli baskini, 2005 yilinda Umut Kitapevi’nin bombalanmasi ve son olarak 9 gündür baslayan çatismalara dikkat çeken yurttaslar, Semdinli`nin 3`üncü önemli dönemini yasadigini belirterek, 9 gündür süren çatismalarin tarihte bir ilk oldugunu belirtiyor.

Semdinli`de yasananlara tepki gösteren bir anne, "Bizim çocuklarimiz top atislariyla doguyor, top atislariyla büyüyor. Türk anneleri çocuklarini ninnilerle, Kürt anneleri ise, çocuklarini top sesleriyle uyutuyor" sözleriyle içinde bulunduklari durumu dile getiriyor.

Bölgenin tek geçim kaynagi olan tarim ve hayvanciligin tamamen bittigini dile getiren Çem (Navrizan) Köyü sakini Sitki Kivci adli yurttas ise, bir haftadir devam eden çatismalarin su ana kadar gördügü en siddetli çatismalardan oldugunu söylüyor. Geçtigimiz günlerde bölgenin bombalanmasi üzerine 156 Jandarma`yi aradigini belirten Kivci, "Askerler bana `biz bombalamiyoruz örgüt bombaliyor` dedi. Biz bölgemizi kimlerin bombaladigini biliyoruz" dedi. Kaymakamligin kendilerine "köyleri bosaltip akrabalarinizin yanina gidin" dedigini belirten Kivci, "Köyleri bosaltmak istemelerinin tek nedeni gerillalara erzak verilmesini engellemek. Basimiza top da yagsa biz köyümüzü bosaltmayacagiz" diye belirtiyor.

`GAZETECILER KAYMAKAMLA ÇAY IÇIP BÖLGEYI TERK EDIYOR`

Yasananlardan Basbakan Erdogan`i sorumlu tutan Kivci, "Erdogan baska ülkelerin sorunlariyla ilgilenecegine önce gelsin Semdinli`yi görsün. Hatta Türkiye`deki herkes gelsin ve buradaki savasi görsün" çagrisinda bulunuyor. Bölgeye gelen gazetecilerin yasananlari hiçbir sekilde yazmadiklarini dile getiren Kivci, "Gazeteciler bölgeye gelip, kaymakamla bir çay içip tekrardan bölgeden ayriliyorlar" diyor.

`22 YILLIK EMEGIM 10 DAKIKADA YAKILDI`

Beysaran Köyü`nde yasayan 7 çocuk babasi Metin Atis ise, çocuklarinin atilan bombalamalardan ötürü geceleri yatamadiklarini ifade ediyor. Aksam Baglar (Nehri) Köyü`ndeki yakinlarinin yanina gittiklerini söyleyen Atis, "Sabah olunca tekrardan köyümüze geri dönüyoruz. Burada hiçbir can güvenligimiz yok. Acil bir hastamiz olsa götürecek bir hastane bile yok" diyerek, içerisinde bulunduklari duruma dikkat çekiyor. Güzelkaya (Beygirt) Köyü`nde yasayan ve 22 yillik elma yetistiricisi Feymi Çelik de, 22 yillik emeklerinin askerler tarafindan 10 dakikada yakildigini dile getiriyor. (Semdinli/DIHA)



  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli