Tarih: 01.01.2018 00:00

Sebahat Tuncel: JITEM, HES`le mi fisliyor?

Facebook Twitter Linked-in


 Istanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, konuya iliskin Basbakan Recep Tayip Erdogan`in yanitlamasi istemiyle TBMM Baskanligina sundugu soru önergesinde su ifadelere yer verdi:

"Siirt ilinin, Sirvan-Pervari ilçeleri arasinda yer alan, Botan Çayi üzerinde insaati devam eden Norveç menseli Statkraft Enerji firmasinin, Türk bagli ortagi Çetin Hidroelektrik Santrali yönetimi tarafindan yöre halki ve çalisanlari üzerinde sistematik olarak siyasi fisleme ve kanunsuz bilgi toplama gibi girisimlerde bulundugu iddia edilmektedir.

Olayi takip eden yöre halkinin ifadelerine göre, bu girisimleri Sigma Risk Degerlendirme adi altinda danismanlik veren, emekli askerlerden olusan bir firma gerçeklestirmektedir. Bu askerlerin bir kismi daha önceden JITEM`e çalismis. BDP tabani olan köylüler hakkinda da fisleme yaparak, askeri ve sirket birimleriyle de bu bilgileri usulsüzce paylastiklari, santiye çevresine karakol kurdurmayi sirket yönetimine dayatarak, baraj yapiminda magdur olan köylüleri askeri tehditler ile pasifize etmeyi hedefledikleri belirtilmektedir. Siirt ilinde iddia edilen bu hukuksuzluklardan biri de Hürriyet Aydin isimli vatandasin sosyalist-Kürt kimliginden dolayi, somut hiçbir gerekçesi olmadan 31 Temmuz 2013 tarihinde isten çikarilmasidir.
Siirt`in Sirvan-Pervari ilçesinde Hes yapiminda adi geçen firmalarin fisleme yaptigina dair iddialar arastirilmis midir? Sigma firmasinin yurtdisi ortagi olan firmayi yanlis bilgilendirerek bundan rant sagladigi dogru mudur? Bu firmanin özellikle Kürt-muhalif yöre halkina yönelik fisleme, taciz gibi tavirlari arastirilmis midir?

Bu konuda bir sorusturma var mi? Hürriyet Aydin`in isten atilma ve sonrasinda taciz edilme iddialari arastirilmis midir? Sirket hakkinda bir cezai islem yapilmis midir? Firmada JITEM baglantili kisilerin çalistigi iddiasi dogru mudur? Dogru ise bu firmanin derhal kapatilacak ve bu kisiler hakkinda hukuki islemler baslatilacak mi?

Bu sekilde HES yapiminda çalisan firmalarin yöre halkini terörize eden, fisleyen ve bundan rant saglama gibi hukuksuz durumlari arastirilmis midir? Kaç firma hakkinda bu tür hukuksuzluk yaptigina dair sikayet edilmistir? HES danismanlik firmalarinin yöre halkina yönelik bu tür bir arastirma yapma yetkisi var midir?"

Radikal




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —