Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

SEÇIM BAHANE ZAM SAHANE

SEÇIM BAHANE ZAM SAHANE

Seçim mi oldu? Nasil oldu? Kim kimi tehdit etti? Kim nerelere gizlenmis, ne olmus? Derken karabulutlari aydinliga çikarmadan, arkasindan canimizi acitan cinsten zam yagmurlari basladi.

 SEÇIM BAHANE ZAM SAHANE

Seçim mi oldu? Nasil oldu? Kim kimi tehdit etti? Kim nerelere gizlenmis, ne olmus? Derken karabulutlari aydinliga çikarmadan, arkasindan canimizi acitan cinsten zam yagmurlari basladi. Yeni Türkiye imajini savunanlara afiyet olsun. Zamlardan dolayi sizlanmaya, yakarmaya hakkiniz bence yoktur. Biraz daha caniniz yansin ki, emek sömürü çarkini anlayabilesiniz.

***

Tarim ülkesiyiz… Mi? Bilmeceye benzese de zor degildir. Bir zamanlar tarim ülkesiydik. Bilimsellik yanimiz agir basiyor muydu? Hayir. Tarimi anlayan insanlarla yola çikilir. Benimle çikilacak hali yoktur.

Bir de tarim bilmem ne bakanligina isten anlamayan ham olan havali ama içi bos olan bir sahsiyet getirilir. Altina da hatiri sayilir adamlarin adamciklari getirilir. Tarim Bakanligi var mi? Var… Içi nasil? Kokusmus bir çarkin pasli dönmesine benziyor. Yazdiklarim eskiden simdiki zamana akan ‘al gülüm ver gülümlü’ islerdir.

Zam her seye gelirken, sogani da, patatesi de sahlandirdi. Patatesi disaridan alacagiz. Suriye ve Irak’in adi geçiyor. Buralardan alinacaklarla kimin cebine ne kadar mangir inecektir? Daha dogrusu düsündünüz mü? Bir de Suriye ve Irak’tan getirilecek patateslerde kimyasal olabilme ihtimali lafi ortalikta dolasiyor.

Ülkemizin, bir zaman diliminde Basbakanligi ve Cumhurbaskanligi yapmis olan ANAP döneminin Turgut Özal’i Bizlere radyasyonlu çayi göz göre göre içirmedi mi? Içirdi… Yillar birbirini eskitirken kansere yakalanan yakalana… Hesap veren oldu mu? Ben görmedim. Duymadim. Ya sizler?

***

Tarim ülkesiyiz ya! Çiftçinin mazotu uçuk giderken, yat sahiplerinin ‘Kodamanlarin’ mazotu çerez parasina tam doldurulur.

Sadece çiftçinin canini mazot mu yakiyor? Birçok nedeni vardir. Çiftçi her yaniyla yaniyor. Eskiden ekecegi neyse o tohumu elde ederdi.  Tohumlar birden el marifetiyle yok edildi. Tarim alanlari da yok edilirken, insaat alanlari derken her yeri beton yiginlari kapladi. Beton yiginiyla övünen ülkeyiz.

Ülke genelinde tarimin haritasi çikarilarak, kooperatiflesmeye gidilmeliydi. Aradan aracilar çikarilmaliydi.

Hepimizin anlayacagi bir dille konusayim: 12 Eylül 1980 askeri darbesini yaptiran Amerikan emperyalizmi ve diger emperyalist ülkeler, ülkemizdeki yeralti ve üstü zenginligimizin yok edilmesi için aracilarin araya girmesiyle birçok yapilmasi gerekeni basardilar. Iliklerimize kadar sömürülüyoruz.

Yeni Türkiye imajini savunanlara: Içiniz rahat mi? Zamlar halka karsidir. Hepimize karsidir. Bir yaniyla da bakildiginda, ek vergilerle alinan paralar, asgari ücreti ve üstündeki paralari eritiyor.

Uyan halkim uyan: Zamlari hiçbirimiz hak etmiyoruz. Birilerin menfaati için yoksullugu hak etmiyoruz. Sömürü düzeninde her sey mubahtir diyenlere ve diger aleyhimizdeki söylemlere karsi birlesmeliyiz.

Üreten biz yönetende biz olmaliyiz. Hakkimizi almak için susmamaliyiz; aksine birlesmeliyiz. Gelecegimizi birlikte sekillendirmeliyiz. 

Seçimler bitti. Simdi saganak zam yagmurlarina geçildi. Daha neyi düsünüyorsun?

Hüseyin Habip Taskin



  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli