Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

SEÇIM TAKVIMI DEVAM EDIYOR...

SEÇIM TAKVIMI DEVAM EDIYOR...

YSK`nin 24 Haziran Cumhurbaskani ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazirladigi takvim 30 Nisan 2018 tarihinden bu güne isliyor. Cumhurbaskanligina Milletvekili imzalariyla Muharrem Ince ve Recep Tayyip Erdogan aday...

 SEÇIM TAKVIMI DEVAM EDIYOR...


YSK`nin 24 Haziran Cumhurbaskani ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazirladigi takvim 30 Nisan 2018 tarihinden bu güne isliyor. Cumhurbaskanligina Milletvekili imzalariyla Muharrem Ince ve Recep Tayyip Erdogan aday...

Takvime göre cumhurbaskanligi adayligi için basvurular 1 Mayis`ta baslamisti. Seçmenler tarafindan aday gösterilenler için gerekli 100 bin imzanin 4-9 Mayis tarihleri itibariyle toplanmasina da devam ediliyor. Cumhurbaskani adaylarindan Meral Aksener ve Temel Karamollaoglu da imza sayini asmis durumdalar...

Cumhurbaskani geçici aday listesi 10 Mayis`ta Resmi Gazete`de yayimlanacak ve itirazlar baslayacak.

Itirazlar 11 Mayis saat 17.00`ye kadar yapilabilecek. YSK, itirazlari 12 Mayis`ta karara baglayacak. 13 Mayis`ta ise Cumhurbaskani kesin aday listesi Resmi Gazete`de yayimlanacak ve Cumhurbaskani seçimi propaganda dönemi baslayacak.

Siyasi parti genel merkezlerinin seçime katilacaklari seçim çevrelerine ait aday listeleri, YSK`ye 21 Mayis`ta en geç saat 17.00`ye kadar verilecek. Bagimsiz milletvekili adayligi için il seçim kurullarina yapilacak basvurunun son günü de 21 Mayis olacak.

Seçim takviminin bazi önemli asamalari söyle:

30 Nisan: Seçimin baslangiç tarihi. Ittifak yaparak seçime katilma karari alan siyasi partilerin genel baskanlari imzalarini ihtiva eden ittifak protokolünü YSK`ye teslim etmeye baslayacak.

2 Mayis: Muhtarlik bölgesi aski listeleri saat 08.00`de askiya çikarilacak. Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü aski listeleri de güncellestirilmek üzere askiya çikarilacak. Yurtdisi seçmen kütügü "www.ysk.gov.tr" adresinde ilan edilecek ve itirazlar baslayacak. "www.ysk.gov.tr" adresinden bina bazinda seçmen kayitlarinin sorgulanmasina baslanacak. Seyyar sandiklarda oy kullanabilmeleri için hastaligi ve engeli sebebiyle yataga bagimli seçmenlerin bir yakini tarafindan engelli beyan formu ile ilçe seçim kurulu baskanligina veya buraya gönderilmek üzere muhtarliga basvurulari baslayacak. Cumhurbaskanligi adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerin YSK`ye yapacaklari adaylik basvurusunun son günü. (Saat 17.00)

YSK, cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerin adaylik basvurularinin incelenmesini tamamlayacak, eksiklikleri ve adayliklari reddedilenleri adaylara saat 23.00`e kadar bildirecek.

3 Mayis: Cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerden basvurusu YSK tarafindan reddedilen aday, saat 15.00`e kadar yeniden inceleme talebinde bulunabilecek. Basvurular saat 17.00`ye kadar karara baglanacak. Bu adaylar için eksik evraklar da saat 17.00`ye kadar tamamlanabilecek. Seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerden basvurulari kabul edilenler saat 20.00`ye kadar YSK tarafindan ilan edilecek.

4 Mayis: Cumhurbaskani adayligi basvurusu kabul edilenler için seçmenler tarafindan teklifte bulunulmasina saat 08.00`den itibaren baslanacak.

5 Mayis: Siyasi partilerce cumhurbaskani adayligi için yapilacak basvurular saat 17.00`de sona erecek.

6 Mayis: Ittifak yaparak seçime katilma karari alan siyasi partilerin genel baskanlarinin imzalarini ihtiva eden ittifak protokolünü YSK`ye teslim etmelerinin son günü.

7 Mayis: Siyasi partilerce aday gösterilen cumhurbaskani adaylari, bilgi ve belge eksiklerini saat 17.00`ye kadar tamamlayacak.

9 Mayis: Cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerden basvurulari kabul edilenler için seçmenler tarafindan teklifte bulunulmasinin son günü. (Saat 20.00)

10 Mayis: Cumhurbaskani geçici aday listesi Resmi Gazete`de yayimlanacak ve itirazlar baslayacak.

11 Mayis: Cumhurbaskani aday listesine itirazlar saat 17.00`ye kadar yapilacak ve itirazlarin YSK tarafindan incelenmesine baslanacak.

12 Mayis: Muhtarlik bölgesi aski listeleri askidan indirilecek. Seyyar sandiklarda oy kullanabilmek için yapilacak basvurular tamamlanacak. Cumhurbaskani geçici aday listesine yapilacak itirazlar YSK`ce karara baglanacak.

13 Mayis: Cumhurbaskani kesin aday listesi Resmi Gazete`de yayimlanacak. Cumhurbaskani seçim propaganda dönemi baslayacak.

14 Mayis: Cumhurbaskani adaylarinin birlesik oy pusulasindaki yerlerinin belirlenmesi için YSK`de kura çekilecek.

18 Mayis: Ittifak yapan siyasi partiler saat 17.00`ye kadar ittifaktan vazgeçebilecek. Ittifaktan vazgeçen siyasi partiler YSK`ce ittifak içerisindeki diger siyasi partilere saat 18.00`e kadar bildirilecek.

19 Mayis: Ittifaktan vazgeçen siyasi parti veya partiler, ittifak içerisinde kalan diger siyasi partilerin ittifak protokolünde yaptiklari degisikligi veya ittifaktan vazgeçtiklerini saat 17.00`ye kadar bildirecek.

20 Mayis: Ittifaklarin ve siyasi partilerin birlesik oy pusulasindaki yerlerinin belirlenmesi için YSK`de kura çekilecek.

21 Mayis: Siyasi parti genel merkezleri seçime katilacaklari seçim çevrelerine ait listeleri en geç saat 17.00`ye kadar YSK`ye verecek. YSK, siyasi partilerin aday listelerini incelemeye baslayacak. Bagimsiz milletvekili adayligi için de saat 17.00`ye kadar il seçim kurullarina basvuru yapilacak.

22 Mayis: Yurt içi ve yurt disi seçmen kütükleri kesinlestirilecek. Yurt içi seçmenlerin oy verecegi yer ve sandiklar belirlenecek. Yurt disi seçmenlerin oy kullanacaklari tarih araligi ve yer bilgileri YSK`nin internet sitesinde ilan edilecek.

25 Mayis: Siyasi partilerin aday listeleri ve bagimsiz adaylarin basvuru evrakindaki eksikleri tamamlamalarinin son günü.

26 Mayis: Milletvekili geçici aday listeleri YSK`ce Resmi Gazete`de yayimlanacak ve itirazlar baslayacak.

27 Mayis: Geçici aday listelerine itirazlar saat 15.00`te sona erecek ve 23.59`a kadar itirazlar karara baglanacak.

30 Mayis: Seçmen bilgi kagitlarinin dökümüne ve dagitimina baslanacak. Tüm seçim çevreleri ve yurt disi ile gümrük kapilarinda kullanilacak birlesik oy pusulalarinin basimi ve dagitimina baslanacak. YSK`ce milletvekili kesin aday listeleri seçim çevreleri itibariyla ilan edilmek üzere il seçim kurullarina ve Resmi Gazete`ye gönderilecek.

7 Haziran: Gümrük kapilarinda ve yurt disinda oy verme islemi baslayacak.

8 Haziran: Il Seçim Kurullarinca miting alanlari belirlenecek Cumhurbaskani adaylari, siyasi partiler ve bagimsiz adaylara duyurulacak.

13 Haziran: Basvuran cumhurbaskani adaylari ile siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacaklari propaganda konusmalarinin yayin ve zaman siralarinin belirlenmesi için ad çekilecek.

14 Haziran: Propaganda serbestligi ve bir kisim seçim yasaklari baslayacak.

17 Haziran: Radyo ve televizyon propaganda konusmalari baslayacak. Seçmen bilgi kagitlarinin seçmene dagitimi tamamlanacak.

19 Haziran: Yurt disinda oy verme islemi sona erecek.

23 Haziran: Seçim propagandasi saat 18.00`de sona erecek.

24 Haziran: Oy verme günü. Seçim yasaklari saat 24.00`te sona erecek. Cumhurbaskani seçimi geçici sonuçlari ilan edilecek. (saat 23.59)



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli