Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Seçimler 5 yilda bir yapilacak

Seçimler 5 yilda bir yapilacak

AKP, milletvekili seçiminin `5 yilda bir` yapilmasini istiyor. Erdogan genel seçimin `4 yilda bir`e çekilmesiyle ilgili "Tek hatamiz" demisti.

ANKARAAKP, yerel seçim tarihinden sonra milletvekili seçimlerinin süresini de degistirmeyi düsünüyor. Normal süresi 5 yil olan genel seçimler cumhurbaskanini halkin seçmesine imkan saglayan referandumla 4 yila inmisti. AKP 4 yilin kisa oldugu gerekçesiyle simdi bu süreyi yeniden 5 yila çikarmak istiyor. Böylece, görev süresi 7 yildan 5 yila inen cumhurbaskani ve belediye baskanlari ile milletvekillerinin görev süreleri 5 yil olarak esitlenecek.
Belediye seçimlerinde oldugu gibi milletvekili seçim süresini degistirmenin yolu da anayasa degisikliginden geçiyor. Iktidar, kendi anayasa degisiklik paketine 5 yillik süreyi koyacak. AKP kanadinin hedefi ilk seçimde olamasa bile önümüzdeki seçimlerde ‘çifte sandik’la belediye baskani ve milletvekillerini ayni gün seçtirmek. 

‘Keske yapmasaydik’
Basbakan Recep Tayyip Erdogan, geçen hafta yaptigi konusmada milletvekili seçim süresini degistirmekle yanlis yaptiklarini söylerken, “Tek bir hata yaptik. Cumhurbaskanligi seçim sürecinde bir partiye söz verdigimiz için seçim süresini 5 yildan 4 yila düsürdük. Keske yapmasaydik ama söz vermistik sözümüzü tuttuk” demisti. 

Mumcu’nun teklifiydi
Normalde 5 yil olan milletvekilligi seçimi süresi 2007 yilinda kabul edilen referandum paketiyle 4 yila inmisti. Cumhurbaskani’ni halkin seçmesi, seçimlerin 4 yilda bir yapilmasi teklifini o zamanlar ANAP Genel Baskani Erkan Mumcu yapmisti. AKP, Cumhurbaskani Abdullah Gül’ün adayligina destek saglayabilmek için Mumcu’nun önerisine destek vermisti.
AKP, Mart 2014’te yapilacak yerel seçimin ise alti ay öne alinmasini istiyor. Normal kosullarda Cumhurbaskani Abdullah Gül’ün 7 yillik görev süresi 2014 Agustosu’nda doluyor. Yerel seçim tarihi de Mart 2014. AK Parti istedigi degisikligi yaparsa yerel seçimler ekim veya Kasim 2013’te yapilacak. Milletvekilligi seçimlerinin tarihi de 2015 yilinin haziran ayi. Yerel seçim tarihiyle ilgili düzenlemenin ayri bir anayasa degisikligi olarak Meclis’e gelmesi bekleniyor. 

Erdogan Kösk’e çikarsa…
Bu arada, Basbakan Erdogan’in2014’te cumhurbaskani seçilmesi ve erken seçime gidilmemesi halinde ilginç bir tablo ortaya çikacak. Eger tahmin edildigi gibi Cumhurbaskani Abdullah Gül basbakan olacaksa, bunni çin iki yila yakin bir süre beklemesi veya acil erken seçime gidilmesi gerekecek.



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli