Hakkari’nin Semdinli ilçesinde 23 Temmuzdan bu yana devam eden ve on bin civarinda askerin katildigi operasyonda siddetli çatismalar devam ediyor. Tam anlamiyla bir savas halinin yasandigi Semdinli kirsalinda bulunan 40’i askin köy ve mezra bosaltildi, 1000’i askin insan köylerinden göç etti. Araliksiz devam eden bombardiman nedeniyle bir çok hayvanin telef oldugu ve tarim alaninin tahrip oldugu Semdinli’de köylüler tam bir perisanlik yasiyor. Semdinli’de yasananlari gazetemize anlatan Semdinli Belediye Baskani Sedat Töre, “30 yillik savasin en büyük çatismalari yasaniyor. Semdinli’de tam bir savas hali var” dedi.
Hakkari’nin Semdinli ilçesinde 11. gününe giren çatismalarda ne kadar ölü ve yarali olduguna dair henüz net bilgiler edinilemese de tüm boyutlariyla bir savas yasaniyor. Çatismalarin ilçe merkezinin 1 kilometre yakinina kadar ulastigi bölgede ciddi bir göç dalgasi baslayabilir. Simdiden 1000’i askin kisi köylerini terk etti. Köylerinde kalanlarin endiseli bekleyisi ise sürüyor. Ilçe merkezi ve kirsalinda insanlarin çok ciddi kaygi ve endiseyle çatismalarin son bulmasini bekledigini dile getiren Semdinli Belediye Baskani Sedat Töre, “Biz Semdinli halki olarak, Türkiye’nin batisinda yasayanlardan, Türk halkinda burada yasananlara tepki göstermesini, bu yöntemle savasin çözülemeyecegini görmesini bekliyoruz” dedi. Telefonla ulastigimiz Töre Semdinli’de olup bitenleri gazetemize degerlendirdi.
‘ÇATISMALAR HER GÜN SIDDETLENIYOR’
Semdinli’de 23 Temmuzda baslayan çatismalarin Derecik bölgesinden Zorgeçit bölgesine kadar olan 20 kilometrelik bir alanda araliksiz devam ettigini anlatan Belediye Baskani Töre, “24’ünden itibaren çatismalar her gün daha da siddetlendi. 20 kilometrelik alan sürekli obüslerle bombalaniyor ve çatismalar yasaniyor. Bu civardaki giris çikislar tamamen yasaklandi” dedi.
1000’I ASKIN KISI GÖÇ ETTI
Çatisma nedeniyle tek geçim kaynagi tarim ve hayvancilik olan köylülerin hem büyük bir magduriyet yasadigini hem de can güvenligi olmadigini belirten Töre, bunun da bir göç dalgasina neden oldugunu dile getirdi. “Bombardimanda çok sayida hayvan telef oldu, tarim arazileri tahrip oldu. Köylüler büyük bir perisanlik yasiyor. Insanlar göç etmeye basladi” dedi.
ÇOK SAYIDA MEZRA BOSALTILDI
Su ana kadar Günyazi köyüne bagli, Asagi Orta ve Yukari Yigitler mezralarinda 26 ailenin göç ettigini, Zorgeçit ve Baglara bagli Çem bölgesindeki evlerin de bu sabah (dün) askerlerce bosaltildigini söyleyen Töre, “Su ana kadar 40’a yakin köy ve mezra bosaltildi. 1000 civarinda insan yerini yurdunu terk etti” dedi. Göç edenlerin bir kisminin Semdinli merkeze geldigini, bir kisminin ise çatismalarin uzagindaki köylere gittigini anlatan Töre, “Evlerini terk etmeyenler ise çocuklarini baska yerlere gönderip, bekliyorlar” dedi.
KÖYLÜLER PERISAN
Köylülerin magduriyetine iliskin muhtarlarin Semdinli Kaymakamiyla görüstügünü, hayvanlarin telef edilmesinin ve tarim alanlarinin tahrip edilmesinin durdurulmasini talep ettiklerini ancak kaymakamin muhtarlara, “Yapabilecegim bir sey yok” dedigini aktaran Töre, “Yetkililerin magduriyetin giderilmesine iliskin bir çabasi yok. Köylüler çaresizce çatismalarin sonlanmasini bekliyor ve göç ediyor” dedi.
GÖÇ-DER HEYETI KÖYLERE GIREMEDI
Yasanan göçlerin ardindan Göç-Der heyetinin bölgeye geldigini ve köylülerden bilgi almaya çalistigini belirten Töre, heyet üyelerinin askerlerce köylere girislerinin engellendigini aktardi.
Evlerini ve hayvanlarini birakmak istemeyen köylülerin bombardiman nedeniyle endiseli bekleyislerinin devam ettigini aktaran Töre, çatismalarin devam etmesi durumunda çok sayida insanin göç edebilecegini söyledi.
‘30 YILLIK SAVASIN EN SIDDETLI ÇATISMASI’
Yogun bombardiman nedeniyle ormanlik alanlarin da yandigini ifade eden Sedat Töre, bombardiman ve çatismalarin gece gündüz, günün her saati sürdügünü belirtti. Bölgede yasanan çatismayi “30 yildir yasanan savas boyunca Semdinli’nin gördügü en büyük çatisma budur” sözleriyle tarif eden Töre, “Ilçe merkezine bu kadar yakin ve bu kadar genis bir alanda, bu kadar uzun süren çatismalar hiç yasanmamisti. Bu en büyügü. Büyük bir endise yasiyor herkes” dedi. Su ana kadar ölü ve yarali sayisina iliskin net açiklamalar yapilmadigini hatirlatan Töre, yasanan çatismalarin kapsami düsünüldügünde ciddi kayiplarin ortaya çikabilecegini belirtti.
MUHABIRLER YAZIYOR GAZETELER GÖRMÜYOR
Semdinli’de yasananlarin gazetelere ve televizyonlara yansimamasini elestiren Töre, “Burada gerek ulusal basindan gerekse yerel basindan çok sayida gazeteci var. Ulusal yayin yapan gazete ve ajanslarin muhabirleriyle konustugumuzda bize, ‘Biz olup biteni yazip gönderiyoruz ama merkezden yazdiklarimiz yansitilmiyor’ diyorlar” dedi. Töre ciddi magduriyetlerin yasandigi bu boyuttaki çatismalarin basina yansimamasina üzüldüklerini belirtti.
TÜRK HALKINA ÇAGRI
Gazetemize verdigi bilgilerin ardindan “Ülkenin batisinda yasayanlara, Türk halkina da seslenmek istiyorum” diyen Töre, “30 yildir denenmis bu savas yönteminin çözüm olmadigi görülmeli. Türk halki bu savasta yoksul çocuklarin öldügünü, bu isin daha fazla böyle gidemeyecegini görsün. Bu hükümetin metotlarinin ‘90’li yillarin hükümetlerinden hiçbir farki olmadigini görsün herkes. Burada yasananlarin çok agir bedellerini hep birlikte yasariz. Ülkenin batisi Semdinli’ye duyarsiz kalmasin” seklinde konustu. (Istanbul/EVRENSEL)
ADIL KURT: SAVAS POLITIKASINDAN VAZGEÇILSIN
Semdinli’de yasananlari gazetemize degerlendiren BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt hükümetin yasanan siddetli çatismalar karsisinda sessiz kalmasini elestirdi. Çatisma bölgesindeki insanlarin can güvenligi olmadigini dile getiren Kurt, PKK’nin taktik degistirdigini ve artik ‘vur kaç’ yerine ‘çatisma yerini terk etmeme’ taktigi uyguladigini söyledi. Sürecin buraya gelmesinin nedeninin Kürt sorununun çözümsüz birakilmasi oldugunu ifade eden Kurt, “Demokratik çözümün esas alinmasi ve savas politikasindan vazgeçilmesi gerekiyor. Suriye’ye yönelik politikalarda hamaset koparirken, Suriye’de Kürtler kendi haklarini kazaninca yaygara koparanlar kendi politikalarina baksinlar” dedi.
Demokratik çözümün hem Türkiye’ye hem de Ortadogu’ya yararli tek çözüm modeli oldugunu sürekli dile getirdiklerini belirten Adil Kurt, Semdinli’de günlerdir yasanan çatismalarin münferit olmadigini söyledi. 23 Temmuz’dan bu yana süren çatismali durumun hükümet tarafindan iyi okunmasi gerektigini ifade eden Kurt, “Semdinli’de yasananlar ileride nelerin yasanabilecegini ortaya koyuyor. Hükümetin bunu dogru anlamali. Bunun yolu yordami bellidir. Defalarca söylendi. Hükümet artik çözüme gitmelidir” dedi. Çözüm için çatismalarin durdurulmasini ve Abdullah Öcalan’a tecridin kaldirilarak, Oslo’da tikanan sürecinin tekrar baslatilmasi gerektigini belirten Kurt, Türk halkina ‘savasa karsi sesini yükseltme’ çagrisi yapti.
TÜRK HALKI SAVASA ‘DUR’ DESIN
Gerillanin da askerlerin de bu ülkenin çocuklari oldugunu belirten Kurt, “Gençlerin ölümünün önüne geçme sansina sahibiz. Bunun önüne geçilmesi için sessizligin bozulmasi gerekiyor. Kürtler giderek Türkiye’den kopuyor. Duygusal kopus degil Siyaset olarak da kopuyor Türkiye’den. Eger Türkler Kürtlerle ortak ve esit yasami istiyorlarsa savas politikalarina dur demeli” dedi. (IstanbulEVRENSEL)