Tarih: 01.09.2013 10:57

Sendikalar birlikte hareket etmeli

Facebook Twitter Linked-in

Fabrikalarinin Eskisehir’e tasinmak istenmesi gerekçe gösterilerek isten atilan Topkapi Sisecam isçilerinin direnisi devam ediyor. Isçiler, kar ve soguga ragmen, fabrika içindeki bekleyislerini sürdürüyor. Fabrikada geçtigimiz günlerde polis ablukasina alinmis, makineler fabrikadan çikarilmak istenmisti. Isçilerin direnisiyle makineler çikarilamamisti. Direnisteki tek fabrika da Sisecam degil. Peki, direnisteki diger isçiler ile Sisecam isçileri arasindaki nasil bir diyalog var? Bu direnisler nasil birlestirilebilir ve basariya ulastirilabilir? Isçiler bu sorularimizi cevapliyor...

ISÇILER YAN YANA GELMELI

SENER Isleyen (Sisecam Isçisi):  Sendikalarin yan yana gelmesi isçiler için çok önemli. Asil hedefin isçinin çikari olmasi gerekir. Birliktelik olmayinca isçiler de ‘kaderimize razi olalim’ diyor. Bu o gücü hissedememekten kaynaklaniyor. Genelde direnis destekleri iade-i ziyaret seklinde algilaniyor. Biz gittiysek destege geliniyor. Ama sendikalar birlikte olmali ve isçilere de bu bilinci saglayan yerler olmali. Isverenlerin sendikal birligi var, degil mi, peki bizim neden öyle degil? Neden sendikal birlikler kurulmuyor? Haksiz yere isten atmalar, yasal bosluklarda yan yana gelmemeler bizi zayiflatiyor. Türkiye’de bunlar o kadar çok yasaniyor ki bunun için yan yana gelmeliyiz. Mücadelede devamlilik ve birlesmek mutlaka basari getirir. Biz de öyle basarili oluruz. O açidan isçilerin yan yana gelmesi en önemlisi.

DIRENISLER BIRLESMELI

ÖZLEM Altiok (THY isçisi): Yaklasik 7 aydir sendikamizla direniyoruz. Isten atmalarla direnise basladik ve aylardir oradayiz. Ama isverenin tahmin ettiginden zor oldu bu süreç ve isler çigirindan çikti. Simdi ise iadeler ve grev yasaginin kalkmasi söz konusu. Burada asil basari dirençli olmamiz ve mücadele de israr etmemiz. Artik Türkiye’de sendikali sendikasiz isçiye baski artarak devam ediyor. Biz isçilere ve sendikalara çok rol düsüyor. Aslinda isçilerin isten atilmasi, grevi yasaklamak budur. Yan yana gelisleri, sinif dayanismasini engellemek, grev gücünü ortadan kaldirmak. Iste tam da bu durumda her sey birliktelikle kazanilir. Bu her sey için geçerli. Sinif olarak kapitalizme karsi birlesmeliyiz. Pek çok direnis yasaniyor. Bu direnisleri birlestirerek, yan yana gelmek tek sinif oldugumuzu göstermek ve sözlerimizi birlestirmek çok önemlidir.

SENDIKALARA GÖREV DÜSÜYOR

FIKRIYE Akgül (Ismaco): Bizim de diger isyerlerinde oldugu gibi hukuki ve sendikal mücadelemiz devam ediyor. Ancak en önemli sorun bu direnisleri birlestirmek, bu açidan sendikalara önemli görev düsüyor. Yine Karaca Deri’de sendikaya üye oldugu için Mustafa Keles ismindeki isçi arkadasimiz isten atildi. Her yerde daginik durumda olan isçilerin birlestirilmesi ancak saglam bir irade birligiyle ortaya çikar. Burada basta sendikalar olmak üzere emekten, demokrasiden yana herkesin birlikte hareket etme ve mücadeleyi birlestirme sorumlugunu göstermesi gerekiyor. Her gün yasanan isçi kiyimlari, hak gasplari karsisinda tutuk davranilmasi ya da göz ardi edilmesi biz isçiler açisindan kabul edilir degildir. Direnislerimiz, mücadelelerimiz ancak bu fikir birligi saglandiginda anlam kazanacaktir. (Istanbul/EVRENSEL)


SGBP`DEN SISECAM`A DESTEK

SENDIKAL Güç Birligi Platformu (SGBP) direnisteki Sisecam isçilerini ziyaret etti. Ziyarette konusan Tek Gida-Is Genel Baskani Mustafa Türkel, “Mücadeleniz önemli. Emeginizi görmezlikten gelemezler. Bütün Türkiye sizi izliyor. Burada basin önünde de arkadaslara söylüyorum. Mücadelemizde dayanisma ve birliktelik için ne gerekiyorsa yapacagiz” diye konustu.
Belediye-Is Genel Baskani Nihat Yurdakul da yaptigi konusmada sunlari ifade etti: “Sermayeye karsi bu bir kirilma noktasi olacaktir. Sicak odalarinda oturanlar, ailelerinin ne yaptigini düsünüyordur. Onlara sesleniyorum: Sizin çocuklariniz ne kadar kiymetliyse isçilerin çocuklari da o kadar kiymetli. Isçileri esya gibi kullanamazsiniz. Cam isçilerinin mücadelesi böyle olmadigini gösterecek.”

Sisecam isçilerinin gurur duyulacak bir direnis gerçeklestirdigini belirten Petrol-Is Genel Baskani Mustafa Öztaskin, “Isçi sinifina yol gösterdiniz... Onlarin sesi oldunuz. Sizi yolunuzdan döndüremezler. Biz de bu mücadelede yaninizdayiz” diye konustu.

Deri-Is Genel Baskani Musa Servi de “Isçilerin birligi, dayanismasi önemli. Biz sendikalar olarak ne gerekiyorsa yapacagiz” dedi. Sisecam isçilerine, Bayer Ilaç fabrikasi isçileri destek ziyaretinde bulundu. Yemek molasinda destege gelen Petrol-Is üyesi isçiler adina konusan isyeri temsilcisi Ahmet Akpinar, "Bugün Sisecam isçilerinin basina gelen yarin bizimde basimiza gelecek. Bu sanayi havzasi buradan tasinacak. Bugün burada size destege gelmezsek, yarin bizim basimiza da geldiginde yanimizda kimseyi bulamayiz. Bunun için isçilere dönük tüm saldirilara karsi  birlik olmaliyiz." diye konustu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —