Sendikali olmak ?performansi düsürüyor`!

Sendikali olmak ?performansi düsürüyor`!

Tasimacilik sektöründe dünya çapinda bir firma olan DHL, ?Sözünüz sözümüzdür? reklam sloganini kullanarak, tasimacilik sektöründe isi zamanin da yetistirmesiyle övünüyor.

Tasimacilik sektöründe dünya çapinda bir firma olan DHL, “Sözünüz sözümüzdür” reklam sloganini kullanarak, tasimacilik sektöründe isi zamanin da yetistirmesiyle övünüyor.

Yillik cirosu 52 milyar avroyu bulan firmanin çalisanlarinin çalisma kosullari ise içler acisi. Bu agir çalisma sartlarina karsi haklarini isteyen isçilerin ise DHL’den aldigi yanit ‘isine gelirse’ oluyor.

Istanbul’da bulunan isletmelerinde uzun çalisma, düsük ücretle çalisma ve meslek hastaliklarina karsi insanca çalisma kosullari isteyen ve sendikalasmaya çalisan isçilerin, bu talepleri karsisinda firmanin yaniti isçileri kapi önüne koymak oldu.  Kiraç sanayi havzasinda bulunan DHL’de 1 buçuk ay önce isten atilan isçilerin, isten atilma bahanesi ise performans düsüklügü.   Sendika üyeliklerinin baslamasi ile birlikte uluslar arasi firma olan DHL yetkilileri harekete geçerek isçilerin bir kisminin isine son verdi.

BAHANEYE BAK

Sendikalasma sürecinde isten atilan isçilerin hepsinin isten atilmasinin ortak gerekçesi ise performans düsüklügü. Isçilerden Ferhan Temel, 2 yillik isçi oldugunu, rol profilinde fiyatlandirma bölümünde çalistigini son 1.5 aydir asil yetkililerin yapmasi gereken tüm görevleri kendisinin yaptigini ama performans düsüklügü bahanesiyle  atildigini söyledi. “Ilginçtir isyerine giris çikislarda parmak basmak yöntemiyle çalismaya basliyorduk. Ancak  diger birimlerde çalisan arkadaslar parmak basarak is yerinden ayrildiktan sonra sendika mücadelesi veren bizler tam çikacakken ne hikmetse sistem bozuldu. Bize sistem bozuldu siz çikin dediler. Biz bunu kabul etmedik çikisimizin belgelendirilmesini istedik. Burada amaç suydu; bizi istedikleri saatte izinsiz disari çikan kisiler olarak gösterip atilma nedeni yaratmak”. Çok daha ilginci sendika adini agizlarina almamak için sendikaya kod isim takmislar. Fenerbahçe gibi kulüp isimlendirmeleri yapilmis. “Bana sen Fenerbahçe’ye üye olmussun dediklerinde sasirarak ben Galatasaray’liyim niye Fenere üye oluyorum” dedim. Konuyla ilgili görüstügümüz diger isçiler ise isveren vekillerinin kendilerini sendikadan istifaya zorlarken ücretlerin arttirilacagini, izin verilecegini söylediklerini ve istifa için gidecek isçiler arkadaslarindan çekiniyorsa egitime gidiyorum diyebileceklerini söylediler.    

‘O KONUYU AÇMAYIN’

DHL yönetimi isçilerine gönderdikleri maillerde üstün çalismalarindan dolayi tesekkür ederken isyerlerinde yapilan haftalik sorun dinleme toplantilarinda maas zammi talepleri karsisinda “O konuyu açmayin” diyerek hemen kapatiyorlar. “Biz kadrolu isçiler olarak aldigimiz parayi taseron isçi arkadaslarla paylastik. Sirketimiz hizmet satiyor dolayisiyla bu hizmeti biz isçiler veriyoruz. Elde ettikleri yüksek cirolara ragmen asil hizmeti veren biz isçiler çalisma sartlari ve ücret konusunda gerçek hakkimizi alamiyoruz. Isyeri prensip olarak isten ayrilan yada atilan arkadaslari geri almiyordu. Gerekçede suydu. Bakin biz iyi bir sirketiz bizden ayrilan olursa bir daha geri dönemez buraya. Ancak sendika mücadelesin den dolayi bizi isten attiklari için prensiplerini bir tarafta birakan sirket eski ayrilan ve atilanlari arayarak tekrar is basi yapmalarini istedi.” “Bu isyerine muhakkak sendika girecek diyen isçiler”, sendikal haklari için mücadeleye devam etmekte kararli.

DHL’de 9 isçinin isine son verildi, bütün engelleme ve istifaya zorlama çabalarina karsisin isçiler kararliliklarini sürdürüyor.(Istanbul/EVRENSEL)


KESKE ÖDÜL ALMASAYDIM

2011 yilinda basarili çalismalarinda dolayi isyeri yönetimi tarafindan ödüllendirilen Burcu Sonbahar performans düsüklügü sebebiyle isten atildigini ifade ederek “madem performansim düsüktü bana bu ödül neden verildi”  diyerek asil nedenin sendikaya üye olmak oldugunu söyledi . “Hatta çikisim verilmeden bir hafta önce isyeri yönetimi tarafindan ‘Çok göze batiyorsun Bize iyi haberler gelmiyor Hareketlerine dikkat et’ diye tehdit edildim. Madem ben çok göze batiyordum, disiplinsizdim neden ödül verildikten sonra terfi ettirilerek görev yerim degistirildi. Sunun çok iyi farkindayim ki bunlarin hepsi sendikali olma mücadelesine basladigim için. Ben ve arkadaslarim sadece anayasal hak olan sendika hakkini kullandik hepsi bu. Yillardir emek verdigimiz bir firma sendikali olduk diye böyle davraniyor. Hak ettigimiz bu degi.”