Esenyurt Kiraç’ta kurulu bulunan Biçakçilar Fabrikasinda çalisan bir grup isçi sendikalasmak isteyince 40 isçi iste atildi.
Tibbi malzeme üretimi yapan fabrika 1959 yilinda kuruldu. Kurulusundan bu yana sürekli büyüyen ve 80’den fazla ülkeye saglik ürünlerini pazarlayan fabrikada, büyümede en büyük paya sahip olan isçilerin çalisma kosullari ise çok agir. Fabrika büyürken aldiklari ücret neredeyse yerinde sayan isçiler, günde 11 saat çalisiyor. Agir çalisma kosullari nedeniyle birçok isçi, tazminatlarini bile birakarak isten ayriliyor.
SENDIKALI OLMAK ISTEYINCE
Sürekli isçi sirkülasyonunun yasandigi fabrikada, bazi isçiler sendikali olmak için isyerinde imza toplamislar. Topladiklari imzalarla sendikaya basvurmak isteyen isçilerin bu girisiminden haber alan patron vekilleri, isyerinde isçi kiyimina basladi. Su ana kadar 40 isçi isten atildi. Ayni fabrikada 2002 yilinda sendikalasmak isteyen 150 isçi de isten atilmisti.
DURMADAN ÇALISMA DAYATILIYOR
Sendika düsmanligi ile ün yapan isyerinde çalisan isçiler, “Bize sürekli daha fazla üretim yapmamiz için baski yapiyorlar. Adet belirleniyor ve bu adetleri yetistirmemiz isteniyor, biz tibbi ürünler üretiyoruz öyle çabuk olun denilerek alelacele yapilacak ürünler degil bunlar. En ufak bir hata hastalarin hayatina mal olabilir” diyerek önemli bir noktayi dile getiriyorlar. Uzun çalisma kosullarina ragmen özellikle gece vardiyasinda çalisan isçilerin kahve içmeleri dahi yasak. Kadin isçilerin agirlikta oldugu fabrikada, kres talebi kabul edilmiyor. Isçilerin su içmeleri bile kontrol altinda tutuluyor. Iki isçinin yan yana gelip konusmasina dahi tahammül edilmiyor bunu yapanlar aninda uyariliyor. Tüm bu kosullara ragmen isçilere reva görülen ücret ise sadece asgari ücret.
‘GIT ÇOCUGUNA BAK’
Toplanan imzalar sonrasindan bazi isçilerin elbise dolaplarini kirarak izinsiz arama yapan yöneticiler, isten atmak için yanlarina çagirdiklari isçilere farkli gerekçeler söylüyorlar. Çikarilan kadin isçilerden birine; “Senin çocuguna bakacak kimse yok, çocugun magdur olmasin diye seni çikariyoruz” denilmis. 10 yil boyunca tek bir uyari almadan çalisan bir isçiye verimli olmadigi için isten atildigi söylenmis.Teknikerlik yapan isçilere ise, “Biz artik kimyagerlerle çalisacagiz bunun için sizin çikisinizi veriyoruz” denmis. Bazi isçilereyse isçi fazlaligi gerekçesi söylenmis ancak, çikislarin baslamasi ile birlikte de isyeri girisine ‘isçi araniyor’ ilani asilmis.
IMZA TOPLAMAK YETTI
“Biz sendika ile ilgili bir bilgiye sahip degiliz. Nasil üye olunacagini da bilmiyoruz. Bazi arkadaslar aramizda imza topladik, hepsi bu. Hemen ardindan imza atan da atmayan da isten atildi” diyen isçiler, ise geri dönmek istiyor. Fabrikada halen çalismaya devam eden isçiler de yetkililerin bir an önce harekete geçmesini bekliyor. (Istanbul/EVRENSEL)