Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Ses kayitlari AKP oylarini nasil etkiler?

Ses kayitlari AKP oylarini nasil etkiler?

Sonar`in Baskani Hakan Bayrakçi`nin beklentisine göre çikan son ses kayitlarinin AKP oylarina negatif etkisi 2.5-4 puan arasinda olacak

Ses kayitlari AKP oylarini nasil etkiler?

Sonar`in Baskani Hakan Bayrakçi`nin beklentisine göre çikan son ses kayitlarinin AKP oylarina negatif etkisi 2.5-4 puan arasinda olacak

17 Aralik operasyonu sonrasi sizdirilan ses kayitlari AKP`nin oy oranlarini nasil etkiledi? The Wall Street Journal Türkiye`ye konusan Sonar`in Baskani Hakan Bayrakçi`nin beklentisine göre çikan son ses kayitlarinin AKP oylarina negatif etkisi 2.5-4 puan arasinda olacak. AKP`nin kaybettigi oylar da en çok MHP`ye kayacak.

17 Aralik operasyonu sonrasinda kizisan cemaat-AKP kavgasi sonucunda kamuoyuna bugüne kadar 40`a yakin ses kaydi sizdirildi. Bu ses kayitlarinin çogunu AKP ve hükümet veya hükümete yakin kisilerin yaptigi görüsmeler olusturdu. Ayrica Gülen Cemaati ve lideri Fethullah Gülen hakkinda kayitlar da video paylasim sitelerinde yer buldu.

SES KAYDINI BIZZAT DINLEYEN ETKILENIR

Oy oranindaki yansimanin ses kayitlarini bizzat dinleyecek kisi oranina göre belirlenecegini ifade eden Bayrakçi "Örnegin interneti açip Basbakan`in ogluyla yaptigi görüsmeleri dinleyen biri `Bu is olmus` der. Kaset montaj da olabilir. Onu bilmiyorum. Ama dinleyenin algisi `Konusmuslar` yönünde olur. AKP`li seçmen de bunu dinleyince AKP`den oyunu çeker. Ancak ne ilginç ki AKP`li seçmenin yüzde 80`i interneti kullanmiyor. Bu bizim kendi arastirmalarimizdan çikan sonuç" dedi. Bu arada kasetin gerçekligi konusunda çesitli iddialar da ortaya atiliyor. Basbakan Erdogan oglu Bilal Erdogan ile 17 Aralik`ta yaptigi görüsmeyi içerdigi iddia edilen kaset hakkinda Sali günü, "Dublajini kendilerinin yaptigi piyes, Hayasizca montaj yapip bunu servis ediyorlar" açiklamasi yapmisti.

Bayrakçi herkesin haberdar oldugunu ancak partiden oy çekme karari alanlarin kayitlari okuyanlar degil, kasetleri bizzat dinleyenler olacagina dikkat çekerek "AKP`li seçmenin internete erisiminin sinirli olmasi, kaybedilen oy oranindaki etkiyi azaltacak" dedi

AKP`nin oy oraninin Sonar`a göre %42.5 seviyesinde oldugunu, bu puanin %80`i göz önüne alininca internet kullanicisi olup kaydi dinleyenlerin puan olarak 7-8 puana denk gelecegini ifade eden Bayrakçi söyle devam etti: "Internete ulasabilen seçmenin içinde çogunluk il-ilçe yöneticisi, ya da partiden kisisel olarak da çikari olan insanlar. Bunlar kaydi dinlese de desteklemeye devam edecektir. Dolayisiyla ben kasetlerin oylara etkisinin 2.5-4 puan arasinda olasini bekliyorum" diye konustu.

OYLARI EN ÇOK MHP`YE KAYAR

AKP`nin de puan kaybinin en çok MHP`ye gidecegini bildigini ifade eden Bayrakçi "Göreceli olarak en büyük artis CHP`de degil, MHP`de olacak. Adana, Manisa, Isparta gibi illerde CHP yok. CHP`nin basarili oldugu illerde belediye baskani adayinin ismi de öne çikiyor" dedi. Mart ayinda yerel seçim degil genel seçim yapilmasi durumunda MHP olaylarinin %20`ye bile dayanabilecegini ifade ederek "CHP %26`dan %28`e yükselse, MHP`nin oyu 6-7 puani bulur" diye konustu.

Kasetlerin sizmasi konusunda bugüne kadar birçok örnekle karsilasmis olan Türkiye`de bu durumun oylar üzerinde yarattigi etki konusunda yapilmis arastirmalar da var. CHP`nin eski Genel Baskani Deniz Baykal`in kasetlerinin çikmasinin ardindan Baykal istifa karari almisti. Kasetlerin CHP oylarini etkilemedigini ifade eden Bayrakçi MHP`li bazi milletvekillerine ait kasetlerin çikmasinin ardindan 1-1.5 puan oraninda CHP`li seçmenin `Baraj altinda kalmasin` diyerek MHP`ye oy vermis olabilecegini ifade etti.

Ancak, daha önce sizdirilan kasetler özel hayatla ilgili olurken, bu kez sizdirilan ve gerçek oldugu iddia edilen ses kayitlarinin konulari içinde yolsuzluk ve baski öne çikiyor. Bayrakçi "Bugün bir bakanin müstehcen kaseti çiksa, oylarda hiçbir oynama olmaz. Etki de etmez. Ancak, bu ses kayitlarindaki konu yolsuzluk. Dolayisiyla etki de diger kasetler gibi olmaz" diyor.

ARINÇ %50 DIYOR

The Wall Street Journal Türkiye`nin ulasmaya çalistigi AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik haberin çiktigi süre içinde henüz bir dönüs yapmadi. Ancak, Basbakan Yardimcisi Bülent Arinç Subat ayi basinda "Su anda bile oy oranimiz yarin milletvekili seçimi olsa yüzde 50`nin altinda degil" demisti. Artinç "Kim ne derse desin siz benim sözüme bakin, en düsük rakam yüzde 47-48. Allah`in izniyle yarin sandik kurulsa, seçimlerde yüzde 50`lerin üzerinde olacak" diye konusmustu.

AYSEGÜL AKYARLI GÜVEN/ WSJ - 

 



  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli