Tarih: 01.01.2018 00:00

SGK`lilar, Ek Is Yapabilir

Facebook Twitter Linked-in

 SGK`lilar, Is Yeri Açarak ya da Ek Is Yaparak Yüksek Maas Alabilecek!

SSK`li olarak bir sirkette çalisan kisi, mesai saatleri disinda Bag-Kur`lu olarak is yeri açabilir ya da ek is yapabilir. Bu kisilerin prim günleri ve prime esas kazançlari, dolayisiyla ayliklari yüksek olur.

Çalisma hayatinda son yillarda bazi degisiklikler yasandi. Klasik çalisma biçiminden farkli olan gündelikçiler, taksi ve dolmus soförleri, turizm rehberleri için farkli sigortalilik yöntemleri hayata geçirildi. Ayrica genç jenerasyon, ayni anda birden çok is yapabildigi gibi bunlarin bir bölümü isçi, bir bölümü girisimci statüsünde olabiliyor. Aksam`dan Okan Güray Bülbül`ün haberine göre örnegin bir sirkette sigortali olarak çalisirken diger yandan arkadaslari ile kurdugu bir yazilim sirketinde bir uygulama için kodlama dili yazabiliyor veya ortagi oldugu bir reklam ajansinda fikirler üretebiliyor. Bu gibi durumlara iliskin 2011`de bir degisiklige gidildi ve ayni anda birden çok statüde sigortalilik mümkün hale geldi.

ÖNCEDEN TEKLIK ESASTI

Özellikle part-time çalismanin yayginlasmasi ve Bag-Kur kapsaminin genislemesiyle birden çok statüde sigortali olunmasi durumlari artmaya basladi. Çakisma halinde hangi sigortalilik statüsünün geçerli olacaginin ve prim ödenmesinin mümkün hale gelmesi için çalismalar yapildi.

Artik kisinin ayni anda hem bir isverene bagli çalismasi, hem de mesai disinda kendi adina açtigi büfede olmasi halinde hem is veren tarafindan SSK`ya, hem de kendi adina Bag-Kur`a prim ödenmesi mümkün hale geldi. Bu durumda hem Bag-Kur`a, hem SSK`ya prim ödenmis oluyor, ancak kisi SSK`li sayiliyor. Bu durumun kisiye katkisiysa emekli ayliginin yüksek olmasi. Hem prim ödedigi günler, hem de ödedigi prim miktari artan kisinin emekli ayligi da yükseliyor.

YARGITAY DA DESTEKLIYOR

Yargitay geçtigimiz ay verdigi bir kararinda SGK`nin 2011 yilindan bu yana uyguladigi bu yöntemin Is Hukuku açisindan da sorun olusturmadigina hükmetti. Mesai saati disinda bir arkadasina yardim için çalisan kisinin isyerindeki düzeni aksatmamak ve performans düsüklügüne neden olmamak kaydiyla isten çikartilamayacagini vurguladi. Dolayisiyla ayni anda hem isçi, hem de kendi isinin patronu olan bir kisi mesai saatlerini aksatmamak ve performansini düsürmemek kaydiyla mesai saatleri disinda kendi isini kurup çalisabilir. Ancak rekabet etmeme ve gizlilik sartlarina uyulmasi sart. SGK bu durumda kisinin Bag-Kur`a primi ödemesini ve emekli maasinin yüksek olmasini sagliyor.

KENDI ISYERI OLAN ISE GIRERSE...

Bu durumun tersi halinde ise, yani kendi sirketi olan veya Bag-Kur`lu olmayi gerektirecek sekilde sirket ortakligi bulunan bir kisi, baska bir is veren yaninda ise girip çalismaya baslarsa otomatik olarak Bag-Kur`lulugu sonlandiriliyor ve bu kisi adina SSK`ya tabi olarak prim ödenmeye baslaniyor. Yani is bulup çalismaya baslayan bir dükkan sahibi kendi dükkanini kapatmadan veya baska birisinin üzerine devretmeden çalisabiliyor. Diger yandan kisi isterse dilekçe vererek Bag-Kur`a tabi prim ödemeye devam edebiliyor. Bu durumda da kisi Bag-Kur`a prim ödemis olsa bile SSK`li sayiliyor.

EMEKLI SANDIGI`NDAN EMEKLI OLUR

Ayni anda devlet memuru olan ve kismi süreli bir sekilde 657 sayili Kanunun izin verdigi bir iste çalisan kisi, hem SSK`ya, hem emekli sandigina prim ödüyor olsa bile 4/C`li yani memur olarak sigortali kabul ediliyor. Dolayisiyla SSK – Bag-Kur çakismasinda SSK`nin, Emekli Sandigi ile SSK ve Bag-Kur çakismasinda ise Emekli Sandigi`nin önceligi var. Hangi statünün önce basladigina bakilmaksizin bu üstünlükler geçerli.

KENDI ISINDEN SSK`LI OLUNAMAZ

Sik karsilasilan bir diger durum ise SSK`li olarak emekli olmanin avantajindan dolayi kisilerin kendilerini kendi sirketinden SSK`li olarak göstermeleri. Bu durumda kisi hem Bag-Kur`a, hem SSK`ya prim ödemis olsa bile Bag-Kur`lu sayilir ve SSK`dan emekli olamaz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —