Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Silahlar susacaksa PKK ile görüsülsün

Silahlar susacaksa PKK ile görüsülsün

CHP lideri Kemal Kiliçdaroglu, Oslo meselesinde görüsmeyi degil, içerigi elestirdiklerini belirterek, "Eger silah birakilacaksa elbette PKK ile görüsmeler baslayabilir" dedi.

Türkiye , PKK ’nin saldirilarinin yarattigi öfkenin sivil çözüm çabalarinin telaffuz edilmesini bile zorlastirdigi bir dönemden geçiyor. Çözüm arayislari ile ulusalci çikislarin arasina sikismisCHP ’nin lideri Kemal Kiliçdaroglu , Haluk Koç’un Oslo tutanaklarini gündeme getirmesini degerlendirirken, “Ben neden görüstünüz demiyorum. Neleri görüsüyorsunuz diye soruyorum. PKK ile anayasanin ve ülkenin iç yapisini görüsemezsiniz diyorum. Yoksa silah biraktirilacaksa PKK ile görüsmeler olmali” dedi. 

CHP ne istiyor? 

2012 yaz aylarinin en sicak ve umut verici gelismesi CHP lideriKiliçdaroglu ’nun siyasi partilere Kürt sorununun çözümü için çagri yapmasi olmustu. Basbakan Tayyip Erdogan ’in sicak karsiladigi, ancak MHP lideri Devlet Bahçeli ’nin mesafe koydugu çagri hâlâ ortada. TBMM ’de komisyon ve disarida Âkil Adamlar Komisyonu öneren CHP ’nin yöneticileri de aydinlarla, gazetecilerle yaptiklari görüsmelerle dikkat çekmisti. Partinin bu kadar önemli adimlar attigi bir dönemde, Parti Sözcüsü’nün bir yil önce tartisilan Oslo Mutabakati’ni yeniden gündeme getirmesi “ CHP ne istiyor” tartismasini baslatmisti. Kiliçdaroglu ’nun dün sabah saatlerinde HaberTürk TV ’de Alican Türkoglu’nun sorusuna “Silah biraktirilacaksa görüsmeler olmali” yanitini vermesi de insanin aklina ister istemez “Hem parti Oslo’yu hükümete karsi kullaniyor hem lideri Oslo sürmeli diyor. Bu nasil olur” sorusunu getiriyordu.

‘Neden’ degil ‘ne’

Kiliçdaroglu ’na dünkü telefon görüsmemizde bu soruyu yönelttim. Oslo tutanaklarinin medyaya yansidigi günleri animsatti ve “‘Niye görüstünüz’ degil ‘neler görüstünüz’ diye sordum, Türkiye ’nin anayasasini, ülkenin iç yapisi terör örgütü yöneticileriyle görüsemezsiniz. Üstelik böylesine hayati konularda, çözümü parlamentonun iradesini gerektiren konularda muhalefetin tamemen devre disi birakarak. Bu yaklasim sorunu kilitler. Silah biraktirilacaksa terör örgütüyle görüsmeler olmali. Ancak anayasa ve idari yapi terör örgütüyle o masada konusulamaz” dedi. 
Oslo görüsmelerindeki 15 Haziran 2010 tarihinin görüsmelerin asil amacinin çözüm degil seçim dönemini çatismasiz geçirme oldugunu ortaya koydugunu söyleyen Kiliçdaroglu , “Bu yasananlari üst üste koydugunuzda hükümetin çözüm niyeti olmadigini görüyorsunuz. AKP sorunu çözemez” dedi. Basbakan’in buna ragmen son zamanlarda CHP ile PKK ’yi ayni kulvarda gösteren açiklamalar yaptigini animsatan Kiliçdaroglu, Haluk Koç’un açiklama yapmasinin arkasinda durarak, “Bu konu (Oslo görüsmeleri) yeterince tartisilmadi. Bizim açiklamalarimizla kamuoyu yasananlari görmüs olacak. Bunlari gizlemek gerekir mi? Hayir. Saglikli bir tartisma ortaminda bunlar tartisilmali” diye konustu. 
Açiklanan protokollerin geçen yil basina yansidigini, tartisildigini ve Basbakan’in imzalamadigini açikladigini animsatip, “buna ragmen neden bu konuyu tekrar gündeme getirdiniz” sorusunu yöneltince de Kiliçdaroglu ’nun yaniti, “Çünkü Basbakan dogruyu söylemiyor. Bastan yalan söylersen dönmek zor oluyor. Bu is mutabakata baglanmis ve hakem ülkede saklanmis. Peki AKP dogrulari söylemedigi için terör belasinin arttigini halka nasil anlatacagiz?” oldu. Kiliçdaroglu’na “Kürt sorunu konusundaki girisiminizde son durum nedir.MHP ’yi beklemeyi sürdürecek misiniz” sorusunu da yönelttim. Iste verdigi yanit: “Bizim önerimizin dogrulugu gün geçtikçe ortaya çikiyor. Bizim önerimiz parlamento zemininde sorunun çözümüne katki vermekti. Vazgeçmedik. Fakat çagrimizin ana temasi toplumsal uzlasmaydi. Bu sorun ancak uzlasmayla asilir. Aktörlerden birini disarida birakirsaniz uzlasma olmaz. Sonuna kadar uzlasma arayacagiz.” Kiliçdaroglu , son saldirilarla ilgili olarak da “Her sehidin faturasini birine kesmeliyiz” dedi. Hayatini kaybedenlerin halkin çocuklari oldugunu belirten Kiliçdaroglu , “Kimi kastediyorsunuz, kime kesilmeli” soruma da “Çözüme kim katki vermiyorsa ona kesilmeli” karsiligini verdi. 


CHP ’li vekillerden Oslo yorumlari
Gökhan Günaydin: Hükümet Oslo’da görüsme yapti ancak ‘Görüsmedim’ dedi. Su ortaya çikti ki, siz dogruyu söylemiyorsunuz. Elestirdigimiz ülkeyi bir arada yasayamaz hale getiren AKP felsefesidir. 

Bülent Tezcan: Hükümet terör örgütü PKK ’yi ‘esit’ olarak görüyor. Ana muhalefet partisiyiz. Tabii ki böyle bir belgeyi açiklayacagiz. Türk devleti bir terör örgütüyle ayni masaya oturacak devlet midir? 

Tanju Özcan: Mutabakat metni Türkiye ’nin en önemli ihanet belgelerinden birisi. Sevr’den beri Türkiye ’yi bu kadar zorda birakan bir metni kimse imzalamamistir. 

Haluk Koç: Oslo’ya iliskin açiklamalarimiza hükümet ve AK Parti yetkilileri ciddiyetten uzak, bazen vurdumduymazliga varan açiklamalar yaptilar.



  • Pazartesi 18.8 ° / 12.6 ° Güneşli
  • Salı 18.1 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.4 ° / 11.4 ° false