Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Silivri ablukaya alindi

Silivri ablukaya alindi

"Ergenekon Davasi"nin karar durusmasi bugün görülecek. Çesitli gruplarin Silivri`ye baskin yapma çagrilari nedeniyle mahkemenin de bulundugu cezaevi çevresinde yogun güvenlik önlemlerialindi.

Mahkemenin bugün kararini açiklamasi beklenen "Ergenekon Davasi"nin görüldügü Silivri Ceza Infaz Kurumlari Yerleskesi`nde olusturulan durusma salonunun çevresinde güvenlik önlemleri artirildi.

Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi`nin talimati üzerine izleyicilerin alinmayacagi bugünkü durusmaya, tutuklu ve tutuksuz saniklar, avukatlar, milletvekilleri ve basin mensuplari katilabilecek.

Sivil toplum örgütlerinin çagrisi üzerine vatandaslardan da katilim olabilecegi düsüncesiyle güvenlik güçleri, cezaevinin çevresinde önlemleri artirdi.

Güvenlik görevlileri, TEM karayolu Kinali baglanti yolunu bariyerlerle çift yönlü trafige kapatirken, durusmayi izlemesine izin verilenler ve görevliler, yerleskeye E-5 karayolu baglantisindan giris yapabiliyor.

Gece yarisindan itibaren cezaevi sapaginda toplanan bir grup da Istiklal Marsi`ni okudu. Çesitli sloganlar atan gruptakiler, yerleskeye girislerine izin verilmemesini protesto etti. Seyyar tuvaletlerin kuruldugu bölgeye, sabahin erken saatlerinden itibaren çöp kamyonu, is makinasi, itfaiye, su tankerleri, TOMA ve çok sayida otobüsle çevik kuvvet ekibi geldi. Sehir disindan gelen polislerin ise sehirlerarasi yolcu tasimaciligi yapan firmalara ait otobüslerle bölgeye ulastigi görüldü.

DURUSMA SALONUNA GIRISLER BASLADI
Mahkemenin bugün kararini açiklamasi beklenen "Ergenekon Davasi"nin görüldügü Silivri Ceza Infaz Kurumlari Yerleskesi`nde olusturulan durusma salonunun bulundugu binaya girisler basladi. Mahkemenin talimati üzerine izleyicilerin alinmayacagi durusma nedeniyle sabahin erken saatlerinden itibaren bazi tutuksuz saniklar, avukatlar ve basin mensuplari binanin önünde toplandi.

Jandarma ekipleri, binanin çevresinde yogun güvenlik önlemi aldi. Durusmaya gelenler, binanin bahçesine de kontrollü giris yapabiliyor. Sari basin karti sahibi gazeteciler, binaya giriste kartlari jandarma görevlileri tarafindan Basin Yayin ve Enformasyon Genel Müdürlügü`nün internet sitesinden kontrol edildikten sonra içeri aliniyor.

Ellerinde durusmaya katilacak saniklarin ve avukatlarin isimlerinin yer aldigi liste bulunan görevliler, binaya alimlari bu listeye göre yapiyor. Binaya, ses kayit cihazi, kulaklik, sarj aleti, flash bellek, bilgisayar gibi görüntü ve ses kaydi yapabilen hiçbir cihaz alinmiyor. Bu cihazlar, giriste görevlilere teslim ediliyor. Binaya girisler, arama noktasindan ve x-ray cihazindan geçilerek gerçeklestiriliyor. Girislerin kontrollü yapilmasi nedeniyle bahçenin önündeki güvenlik bölgesinde yogunluk olustu. Buradaki bazi basin mensuplari da duruma alkislarla tepki gösterdi. Sari basin karti olmayan gazeteciler de içeri girmek için yetkililerle görüsüyor. Arama noktasindan ve x-ray cihazindan sinyal vermeden geçerek içeri alinanlarin, mahkemenin talimati dogrultusunda, herhangi bir olumsuzluk yasanmasi durumunda kimlik tespitinin daha kolay yapilabilmesi için görüntülü kaydi aliniyor.

Adliyenin önünde basin mensuplarina ayrilan otoparka çok sayida canli yayin aracindan yayin yapiliyor. Bölgede ambulanslar da bekletiliyor.

MAHKEMENIN KARARI KAPIYA ASILDI
Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi`nin 2 Agustos`ta aldigi ve mahkemenin girisine asilan karari ise söyle:

"1. 05.08.2013 tarihinde durusma salonuna izleyici alinmamasina,

2. Tutuklu saniklarin cezaevinden getirilmesini müteakip, tutuksuz saniklarin durusma salonuna alinmasina, durusma salonuna x-ray cihazindan geçmek ve herhangi bir sinyal verdirmemek kaydiyla tutuksuz saniklar, mahkememizde kayitli ve kolluga listesi teslim edilen katilan vekilleri ve müdafiiler, milletvekilleri, mahkememize islemleri bildirilen baro temsilcileri, sari basin karti sahibi basin mensuplarinin sirasiyla salona alinmasina,

3. 05.08.2013 tarihinde kararin tefhimi yapilacagindan sanik müdafilerinin beraberlerinde dizüstü bilgisayar ve benzeri cihazlarini durusma salonuna sokmalarina izin verilmeyecegine, salona alinacak tüm kisilerin CMK`nin 183. maddesine göre, adliye binasi içerisinde ve durusma basladiktan sonra durusma salonunda her türlü sesli veya görüntülü kayit veya nakil olanagi saglayan aletleri sokmalarina izin verilmeyecegine, aksine hareket etmeye tesebbüs edenler hakkinda gerekli inzibati tedbirler ve TCK`nin 286. maddesine göre adli süreç isletilecegine,

4. Saniklarin yargilama süreci boyunca müdafiligini üstlenmis avukatlar disinda durusma salonuna avukat giremeyecek olup, ilgili avukatlar kolluk ve mahkeme görevlisine gerekli kimlik karti ibrazi sonrasi içeri alinacagina,

5. Istanbul Il Jandarma Komutanliginca kendi mevzuat hükümleri ve belirtilen kurallar çevresinde gerekli tedbirler alinmasina, Bakirköy Cumhuriyet Bassavciligi ve Silivri Ceza ve Tutukevi idaresinin tutuklularin nakli durusma salonunun hazirlanmasi gibi hususlarda gerekli islemleri yapmasina, tereddüt edilen hususlarda kovusturma mahkemesinden talimat alinmasi, idari islemler ile ilgili olarak da Istanbul Cumhuriyet Bassavciligina basvurulmasina

6. Geregi için Istanbul ve Bakirköy Cumhuriyet bassavciliklarina, Istanbul Valiligine, Istanbul Emniyet Müdürlügüne ve Istanbul Il Jandarma Komutanligina sözlü veya yazili bilgi verilmesine oy birligiyle karar verilmistir."

Radikal



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı