Sinop`a nükleer santral kapida!

Sinop`a nükleer santral kapida!

Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Sinop`a yapilacak ikinci nükleer tesisin Japonya tarafindan yapilacagini teyit etti. Japonya`nin 3 milyon tirajli ekonomi gazetesi Nikkei`ye röportaj veren Basbakan, 3. nükleer santral için yer belirleme çalismalarinin sürdü

Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Sinop’a yapilacak ikinci nükleer tesisin Japonya tarafindan yapilacagini teyit etti. Japonya’nin 3 milyon tirajli ekonomi gazetesi Nikkei’ye röportaj veren Basbakan, 3. nükleer santral için yer belirleme çalismalarinin sürdügüne ve Japonya ile çalismaya açik olduklarini vurguladi.

JAPONYA BASBAKANI TÜRKIYE’DE

Japonya Basbakani Sinzo Abe, bu hafta içinde Türkiye’ye gelecek. Bu ziyarette, Sinop’a kurulacak nükleer santral projesinin anlasmasinin imzalanmasi bekleniyor.

Bu ziyaret öncesine denk gelen röportajda Basbakan Erdogan, Japonya’nin nükleer santral teknolojisi ile ilgili olarak, “Japonya depremle ilgili yeterli tecrübeye sahip” dedi. Fukusima Nükleer Santrali’nde meydana gelen kaza ile ilgili olarak da “Japonya buradan gerekli dersleri çikartti” degerlendirmesinde bulundu. Erdogan ayrica, üçüncü nükleer santral için yer belirleme çalismalarinin da sürdügüne dikkat çekti.


FUKUSIMA’DAN SONRA TÜRKIYE

Kamuoyunun tepkilerine ragmen, Mersin Akkuyu’ya nükleer santral yapmak için Rus NGS sirketi ile anlasma yapilmisti. Bunun ardindan 20 milyar dolarlik 2. santral projesi için, Japon Mitsubishi Heavy Industries ve Fransiz Areva konsorsiyumu ile anlasma yapilacak. Anlasmanin kesinlesmesi halinde, 2 yil önceki Fukusima faciasindan sonra ilk kez bir Japon sirketi, nükleer santral ihalesi kazanmis olacak. 2017’de insaatina baslanacak nükleer santralin birinci ünitesinin 2023’te devreye girmesi bekleniyor.


GÜVENLI NÜKLEER SANTRAL YOK

* Konuyla  ilgili görüstügümüz, Istanbul Nükleer Karsiti Platform Sözcüsü Nurcan Bircan Yayla, Basbakanin ‘Japonya depremle ilgili tecrübeli’ sözlerine tepki gösterdi.
* Nükleer santrallerin tehlikeli olmasi için sadece deprem olmasinin gerekmedigine dikkat çeken Yayla, Çernobil örnegini verdi.
* En güvenli denilen nükleer santralin bile risk tasidigini söyleyen Yayla, “Yüzde 100 güvenli nükleer santral yapmak mümkün degil. Hepsinde baska baska seylerden dolayi kaza riski var” diye konustu.
* Yayla, “Japonya, yasadigi nükleer felaketin ardindan elektriginin 3’te 1’ini nükleer enerjiden saglasa da, nükleerden vazgeçti. Enerji tasarrufuna gitti. Yenilenebilir enerjilere yöneldi. Su an kendi ülkesinde 2 tane santral çalisiyor. Digerleri kapandi ve çalismayacak. Ona bile tepki var. Onlardan da en kisa zamanda vazgeçmesi bekleniyor” dedi.
* Nükleer santrale yatirim yapan ülke kalmadigini vurgulayan Yayla, “Türkiye ve birkaç az gelismis ülke kaldi sadece nükleere yatirim yapan. Demokrasi ve insan haklarinin yerlestigi ülkeler nükleere yatirim yapmiyor. Ama bu sektörün devam ettirilmesi için de bizim gibi ülkelerden yatirim yapmasi isteniyor. Yoksa akli basinda olan kimse, buna izin vermez” dedi.


FUKUSIMA’DA NE OLDU?

* 9.0 siddetinde bir deprem 11 Mart 2011’de Japon sahillerini vurdu, hemen ardindan gelen tsunami, 1986 Çernobil nükleer felaketinden beri meydana gelen en büyük nükleer felaketi tetikledi.
* Deprem ve tsunami Fukusima Daiiçi Nükleer Enerji Santrali’nde elektriklerin kesilmesine neden oldu ve sogutma sistemlerinin çalismasini engelledi. Reaktörlerin çalismasi durdurulmus olmasina ragmen 1, 2 ve 3 numarali reaktörlerde kullanilan yakitin isinmasi ve erimesi sadece bir kaç saat sürdü.
* Parlayan yakit, hidrojen gazi patlamasina ve dört reaktör binasinin hasar görmesine neden oldu. Hem reaktörlerden hem de kullanilmis yakit havuzlarinda biriken atiklardan yüksek miktarda radyasyon sizintisi oldu.
* 7 olarak belirlenen kazanin tehlike ve yikicilik degerlendirilmesi bilinen en yüksek degerdeydi.
* Yayilan radyasyonun sadece yüzde 20’si karayi etkilemis olmasina ragmen kirlenen yerlerin temizlenmesi önümüzdeki yillarda mümkün olamayacak.
* Fukusima nükleer felaketi neticesinde 160 bin kisi evlerinden ve köylerinden tahliye edildi. Bu insanlarin zararlari henüz uygun sekilde tazmin edilmedi ve sorunlari çözülmedi. (HABER MERKEZI)