Sitede Reklam Açık Seçik Ortada Gelirler Nerede?

Sitede Reklam Açık Seçik Ortada Gelirler Nerede?

Tekstilkent kooperatifi geçmişten günümüze kadar site içerisinde çekilen reklam filmleri ile duvar giydirme reklam gelirleri tespit etmemize rağmen gündeme getirmemiştik.

Gelinen noktada kooperatifin gelir / gider hesapları ve bilançolarda reklam gelirler kalemine rastlanamamıştır.

Site yönetimleri tarafından elde edilen gelirler arasında reklam gelirleri de bulunmaktadır. Özellikle binaların yan duvarları üzerinde yer alan reklamlar nedeniyle site yönetimleri arasında anlaşmalar yapılmakta ve sonuç itibariyle ödemeler yapılmaktadır. Bu ödemeler de site yönetimleri için gelir kaynağı olarak dikkate alınmaktadır.

Site Yönetimleri, Reklam Geliri Elde Edebilir Mi?

Bilindiği gibi site yönetimlerinin reklam geliri elde etmesinde yasal bir engel bulunmamaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 45. maddesine göre sitelerin dış duvarlarının, çatı veya damının reklam amacıyla kiralanması gibi önemli yönetim işleri ancak bütün kat maliklerinin oy birliğiyle verecekleri karar üzerine yapılabilir.

Genel Kurulda Oy Birliği Kararı Alınması Gerekiyor.

Dolayısıyla önce oy birliği ile karar alınarak yönetime yetkilendirme yapılması esastır. Yönetimin tek başına kat malikleri kararı olmaksızın hareket etmesi mümkün değildir.

Site Yönetimleri, Reklam Gelirlerinin Gelir Vergisi Beyanını Nasıl Yapmalı?

Sitelerin reklam gelirleri, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi kapsamında yer alan vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlara kiraya verilmesi halinde gelir vergisi tevkifatına, yani stopaja tabidir.

Elde edilen gelir, maliklerin geliri sayılır. Kat maliklerinin hisselerine düşen kira geliri pay edilir. Kat malikleri tarafından elde edilen kira geliri stopaja tabi tutulan bir gayrimenkul sermaye iradı olarak değerlendirilerek, gerekirse yıllık beyanname ile beyan edilmelidir.

Bu konuda kat maliklerinin dikkatli olmasında fayda vardır. Elde edilen gelirin kat malikleri tarafından doğrudan yönetime bırakılması da bu durumu etkilememektedir.

Site Yönetimlerinin Reklam Gelirleri KDV'ye Tabi Mi?

Dış cephenin reklam amaçlı kiraya verilmesi, KDV Kanunu’nun (1/3-f) maddesi gereğince genel oranda (%20) KDV’ye tabi olacaktır.

Site yönetimlerinin KDV mükellefiyeti yoktur. Ancak kiracılar, yani reklam hizmeti alanlar KDV mükellefi ise durum değişmektedir. Bu durumda söz konusu işleme ait %20 oranındaki KDV, reklam hizmeti alanlar tarafından sorumlu sıfatıyla (2 No’lu KDV Beyannamesiyle) beyan edilmesi gerekmektedir.15/05/2024