Bugün, 22 Ekim 2024 Salı

Sivas katillerine zamanasimi kiyagi

Sivas katillerine zamanasimi kiyagi

Sivas davasinin firari saniklarinin zaman asimindan yararlanmasi söz konusu. Katillere avukatlik yapan çok sayida üyesi bulunan AKP`nin firari saniklar konusunda kilini kipirdatmadigi görülmekte.

13 Mart’ta görülecek olan Sivas Katliami Davasi zaman asimi tehlikesiyle karsi karsiya. Davanin savcisi Hakan Yüksel, 7 firari sanik hakkindaki suçlamalarin 15 yili geçmesi nedeniyle zaman asimi talebinde bulunmus, mahkeme 6 Aralik 2011 tarihindeki durusmada savcinin talebini reddederek bir sonraki durusmanin tarihini 13 Mart 2012 olarak belirlemisti.

Sivas katliami sonrasi gözaltina alinan 190 kisinin 124’ü hakkinda “laik anayasal düzeni degistirip din devleti kurmaya kalkisma” suçundan dava açildi. Ilk durusmasi 21 Ekim 1993 tarihinde Ankara 1 No`lu Devlet Güvenlik Mahkemesi`nde yapilan Sivas Davasi, 26 Aralik 1994`te karara baglanarak 22 sanik hakkinda 15`er yil, 3 sanik hakkinda 10`ar yil, 54 sanik hakkinda 3`er yil, 6 sanik hakkinda 2`ser yil hapis cezasi, 37 sanik hakkinda ise beraat karari verilmisti.

Avukatlarin karari "tarafli, hukuka ve adalete aykiri" bularak temyize götürmeleri sonucu Yargitay, katliamin “Cumhuriyete, laiklige ve demokrasiye yönelik oldugunu” belirterek DGM’nin kararini bozdu. Yeniden baslayan mahkemenin 28 Kasim 1997 tarihli kararinda, 33 sanik idama ve 14 sanik 15 yila kadar degisen hapis cezalarina mahkum edildi. Yargitay tarafindan hapis cezalarini onandi, 33 idam cezasi ise usul noksanliklari gerekçesiyle bozuldu. 1999 Subat ayinda tekrar baslayan yargilama sonucunda 16 Haziran 2000`de 33 sanik Devlet Güvenlik Mahkemesi`nce yeniden idam cezasina çarptirildi. 2002 yilinda idam cezasinin yürürlükten kaldirilmasi sonucunda idam cezasi hükümlülerinin cezalari müebbet agir hapis cezasina çevrildi.

Firari saniklara zaman asimi isteniyor
6 sanigin davasi ise firari olmalari nedeniyle devam etmekte. “Anayasal düzeni zorla degistirmeye tesebbüse istirak” suçundan yargilanmakta olan Sevket Erdogan, Köksal Koçak, Ihsan Çakmak, Hakan Karaca, Yilmaz Bag ve Necmi Karaömeroglu isimli 6 sanigin zaman asimindan yararlanmalari söz konusu. “Anayasal düzeni zorla degistirmeye tesebbüse istirak” suçunda zaman asimi 15 yil; ama Türkiye’nin 2005 yilinda kabul ettigi insanlik suçu kavraminda zaman asimi bulunmamakta. 18 yildir aranmasina karsin Sivas’ta ölen Cafer Erçakmak içinse yargilanmakta oldugu suçtan dolayi zaman asimi söz konusu degildi.

Katiller devlet tarafindan korunuyor
Sivas davasinda yargilananlarin devlet tarafindan korunduklari görülmekte. Firari 6 saniga savci tarafindan zaman asimi istenirken, bir diger firari sanik Cafer Erçakmak Interpol tarafindan kirmizi bültenle aranmasina ragmen Sivas’ta Emniyet Müdürlügü’ne çok yakin bir mesafede bir evde yasamis olmasi korundugu yönündeki süpheleri güçlendirmekte.

Sivas Davasi’ndan müebbet hapisle hükümlü olan Vahit Kaynar ise Polonya’da yakalanmis olmasina ragmen Adalet Bakanligi’nin ilgilenmemesi sonucu serbest kaldi. Polonya yasalarina göre40 gün içinde iade islemi gerçeklesmesi gereken Kaynar, Adalet Bakanligi’nin geç basvurusu sonucunda kefaletle serbest kaldi.

Katillerin korunmasinin sadece yargilama konusunda olmadigi görülmekte. Madimak otelinde hayatlarini kaybedenler için hazirlanan ani kösesinde hayatlarini kaybeden 35 insanin isimlerinin yanina otele saldirirken ölen 2 katilin isminin de eklenmesi katillerin her alanda korunmakta oldugunu gösteriyor. Sivas’taki katillerin saldirgan degil, karsilikli kavganin tarafi gibi gösterilerek, katillere itibar iadesi yapilmak istendigi görülmekte.

Türkiye Komünist Partisi, 19 yildir görülen Sivas Davasi’nin üzerinin örtülmek istenmesine karsi yaptigi açiklamada, Sivas Katliami Davasi’nin vicdanlari kanatan bir kararla sonuçlanmasi kabul edilemez oldugunu belirtti. Fasist, irkçi ve insanlik disi katliamin sorumlulari cezalandirilmadan basta Alevi yurttaslarimiz olmak üzere bu ülkenin emekçilerinin acilarinin dinmeyecegini belirten açiklamada AKP tarafindan kurulan 2. Cumhuriyet rejiminin, gericiligi aklamak için zaman asimini bahane ederek davanin düsmesini istedigi belirtildi. Açiklamanin tamami için tiklayiniz.

Katillerin AKP’li avukatlari
Refah Partisi’nin Adalet Bakani Sevket Kazan Sivas Katliami Davasinda katillere avukatlik yapmisti. Katillerin avukatlarinin önemli bir bölümünün AKP’de siyaset yapiyor olmalari ya da AKP tarafindan görevlendirilmis olmalari dikkat çeken baska bir nokta. Iste Sivas’taki katilleri savunan avukatlardan bazilari:

Av. Celal Mümtaz Akinci - Afyon Barosu Baskani ve AKP oylariyla Anayasa Mahkemesi üyesi;
Av. Hayati Yazici AKP’nin Devlet Bakani;
Av. Haydar Kemal Kurt - AKP Isparta Milletvekili;
Av. Zeyid Aslan - AKP Tokat Milletvekili, Basbakan Erdogan’in eski avukati;
Av. Hüsnü Tuna - AKP Konya Milletvekili;
Av. Burhanettin Çoban - Afyonkarahisar AKP’li Belediye Baskani;
Av. Faik Isik - Basbakan Erdogan’in ve Süleyman Mercümek’in avukati;
Av. Ibrahim Hakki Askar - 22. Dönem AKP Afyon Milletvekili;
Av. M. Ali Bulut - AKP Maras Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi;
Av. Bülent Tüfekçi - AKP Malatya Il Baskani;
Av. Halil Ürün - RP kayip trilyon davasi sanigi, AKP Afyon Belediye Baskan adayi;
Av. Mevlüt Uysal - AKP Istanbul Basaksehir Belediye Baskani;
Av. Nevzat Er - Eski AKP Eminönü Belediye Baskani;
Av. Suat Altinsoy - AKP Konya Il Baskani Yardimcisi;
Av. Tayfun Karali - Istanbul Büyüksehir Belediyesi Darülaceze Müdürü;
Av. Ferruh Aslan - Istanbul Büyüksehir Belediyesi Basin Yayin Müdürü;
Av. Ibrahim Kök - AKP Elazig Milletvekili Aday Adayi;
Av. Ali Aslik - Eski AKP Izmir Il Baskani;
Av. Bedrettin Iskender - AKP Ümraniye Belediye Baskan adayi;
Av. Ekrem Bedir - Sakarya AKP Hendek Belediye Meclis Üyesi;
Av. Faruk Gökkus - AKP Kâgithane Belediye Baskanligi Aday Adayi;
Av. Hasan Hüseyin Pulan - AKP Istanbul Il Disiplin Kurulu üyesi;
Av. Hursit Biyik - AKP Trabzon Il Baskan Yardimcisi;
Av. Resat Yazak - Anadolu Ajansi Yönetim Kurulu Üyesi.

Alevilerin katledilmesine karsi kayitsizlik devam ediyor
Alevilerin maruz kaldiklari onlarca katliama karsin AKP’nin duruma kayitsizligi kamuoyunda tepki yaratmakta. Son olarak Adiyaman’da Alevilerin evlerine yapilan isaretlemelere iliskin AKP’li Içisleri Bakani Idris Naim Sahin “çocuklar yapmistir” açiklamasi hükümetin Alevilere yapilan saldirilara olan kayitsizliginin devam ettigini gösterdi.

(soL - Haber Merkezi)



  • Salı 17.5 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 18.8 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 18.1 ° / 13.8 ° Güneşli