Siyah gencin katili yargilanmayacak!
Michael Brown davasinda jüri heyeti, Brown’i katleden polis memuru Darren Wilson’in yargilanmasina gerek olmadigina kanaat getirdi. Kararin açiklanmasi sonrasi basta Ferguson olmak üzere pek çok merkezde protesto gösterileri basladi.
Michael Brown davasinda jüri heyeti, Brown’i katleden polis memuru Darren Wilson’in yargilanmasina gerek olmadigina kanaat getirdi. Kararin açiklanmasi sonrasi basta Ferguson olmak üzere pek çok merkezde protesto gösterileri basladi.
18 yasindaki siyah genç Michael Brown, 9 Agustos 2014’te ABD’nin Missouri eyaletine bagli Ferguson’da beyaz polis memuru Darren Wilson tarafindan öldürülmüstü. Brown’un öldürülmesi üzerine Ferguson’da büyük protesto gösterileri baslamis, adalet talep eden Ferguson halkinin eylemleri polis siddetiyle karsilasmisti.
Jüri, silahsiz 18 yasindaki Michael Brown’i 6 el ates ederek öldüren beyaz polis memuru Darren Wilson’i kusurlu bulmadi.
Eyalet Savcisi Robert McCulloch’nin açikladigi jüri karari sonrasi Brown’in ailesi son derece hayal kirikligina ugradiklarini ifade etti. Brown ailesinin açiklamasinda “çocugumuzun katili eylemlerinin sonucuyla yüzlesmeyecegi için derinden hayal kirikligina ugradik” denildi.
Kararin açiklanmasi sonrasi Ferguson`da silah sesleri yükseldi ve polis araçlari ile bazi binalar atese verildi. Polis, öfkeli halka gaz bombasiyla karsilik verdi.
Kararin açiklanmasi öncesi Missouri Valisi Jay Nixon, olaganüstü hal ilan etmis ve 400 Ulusal Muhafiz’i bölgede görevlendirmisti.
Eyalet Savcisi, gerçegi ortaya çikarmakla yükümlü olduklarini belirterek bazi görgü taniklarinin ifadelerinin fiziki kanitlarla çelistigini öne sürdü. McCulloch açiklamasinda “Jüri heyeti üyeleri bu süreçte yüreklerini ve ruhlarini ortaya koydu” ifadesini kullandi.
Jüri heyeti “rast gele seçilmis” 12 kisiden olusuyordu. Heyetin 9’u beyaz, 3’ü ise siyahti. Wilson’in suçlu bulunmasi için en az 9 oya ihtiyaç vardi.
OBAMA: ABD KANUNLAR ÜLKESI!
ABD Baskani Barack Obama ise açiklamasinda Amerikalilarin karari kabullenmesi gerektigini belirterek gösterilerin “barisçil sekilde yapilmasi” uyarisinda bulundu.
Beyaz Saray’da kameralarin karsisina geçen Obama, ABD’nin kanunlar ülkesi oldugunu ve polislerin karari üzüntüyle karsilayan toplum üyeleri ile birlikte hareket etmesi gerektigini kaydetti. Polis tarafindan öldürülen Michael Brown’un babasinin, karardan önce yaptigi konusmada, “Jüri karari ne olursa olsun gösterilerle siddet ve maddi hasara yol açmak, karari memnuniyetle karsilamayanlar için bir cevap olmayacak” ifadelerini de hatirlatan ABD Baskani, “Herkesten çok Brown’un ailesi kaybetti. Onlar protestolarin barisçil bir sekilde yapilmasini istiyor. Onlarin bu konuda temennilerine saygi duymamiz lazim" dedi.
"Ferguson olaylari, hala ulus olarak bazi zorluklara karsi karsiya kaldigimizi gösteriyor” diyen Obama, polisin protestolari halki karsisina alarak degil, yanina alarak bariscil bir sekilde durdurmasi gerektigini ifade etti. Obama, olaylarin sadece Ferguson’u degil, tüm Amerika’yi ilgilendirdigini anlatti.
PEK ÇOK MERKEZDE PROTESTO GÖSTERILERI
Los Angeles, New York, Philadelphia gibi merkezlerde binlerce kisi sokaklara çikarak karari protesto etti ve Brown eylemlerinin bir numarali slogani “Eller yukari, ates etme” sözlerini haykirdi.
NEW YORK`TA KÖPRÜLER KAPATILDI
Eylemler halen devam ederken New York`ta 3 köprü trafige kapatildi.
St. Louis`de bir polisin kolundan vurularak yaralandigi açiklandi. St. Louis polisi olayin Michael Brown eylemleriyle alakali olup olmadiginin henüz net olmadigini belirtti.
St. Louis polisi, Ferguson`daki çatismalarda su ana kadar 29 kisinin de gözaltina alindigini duyurdu.