Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Son 3 yilda Esenlerdeki Engelliler

Son 3 yilda Esenlerdeki Engelliler

Bu yil Dünya Engelliler Günü`nde Esenler Belediye Baskanimiz M.Tevfik Göksu Engelliler için yapilacak hizmetleri ve projeleri açiklamasi üzerine, ilçemizde bulunan engelliler, aileleri ve engelli bireylerin gönül dostlari yapilacak hizmetleri seviçle kar

Son 3 yilda Esenlerdeki Engelliler...

Bu yil Dünya Engelliler Günü’nde Esenler Belediye Baskanimiz M.Tevfik Göksu  Engelliler için yapilacak hizmetleri ve projeleri açiklamasi üzerine, ilçemizde bulunan engelliler, aileleri ve engelli bireylerin gönül dostlari yapilacak hizmetleri seviçle karsiladi. Ancak bu hizmetlerin teorik yapisindan çok pratige yansidigi gün kanaatince sahsim basta olmak üzere bir çok kisinin hayir duasini alinicagini düsünüyorum. Unutulmamalidir ki, makbul olan dualardan biri de müminin mümine giyabinda yaptigi duadir.

 

Sayin Baskanin Dünya Engelliler Gününde engellilerimize yönelik gerçeklestirecegi hizmetlerin müjdeleri ve projeleri hatirlayim.Birazda detaylandiralim.

 

1-) Mavi kapak projesi

2-) Engelli Marketi kurulacagi müjdesi,

3-) Engelliler Merkezinin olusturulacagi müjdesi,

4-) Bütün Engelli Derneklerini tek bir merkezde  toplanacagi müjdesi,

5-) Türkiye de ve Dünya da esi benzeri olmayan Engelliler Projesi 

 Mavi kapak projesi

Mavi kapak projesi takip ettigim kadariyla ülkemizde ilk defa Ege Üniversitesi tarafindan gündeme gelmis. Akabinde bir çok il, ilçe belediyeleri ve sivil toplum kuruluslari bu projeyi uygulamaya basladi. Burada asil olan çevre duyarliligi ve bu duyarliligin getirdigi olanaklarla olanagi olmayanlari birlestirmektir. Ancak söyle bir durumda var, tekerlekli sandalyesi olmayan bir engelli istenilen kilodaki kapagi getirmek zorunda ...

Ancak kanaatim odur ki, Bu proje belediyelerin sosyal sorumluluk projesi olmalidir. Ve daha genis düsünülmelidir. Bakiniz bir belediye, ilçesinde mevcut engelliyi ve ihtiyaçlarini tam anlamiyla bir veri tabani olusturarak ihtiyaç duyulan gereksinimi tespit ederek ve bunun karsiliginda sadece 1 yil boyunca ilçede toplanan Geri dönüsüm  metaryallerini bu kapsamda degerlendirmelidir.

Nasil olacak derseniz  evlerimize birakilan geri dönüsüm için verilen posetler belli araliklarla toplanmaktadir. Burada olusan olanaklar zannediyorum ilçemizdeki bütün engellilerin ihtiyacina cevap verecektir.

Mavi kapak projesi ihtiyaca cevap veremese de  önemli olan Esenlere katma degeridir.Bu projenin eksik yanlari var zamaninda ilgililere de iletmistik. öncelikle Esenler ilçe sinirlari içerisinde yasayan engelli bireylerin önünde var olan engellerin biran önce kaldirilmasini arzu etmekteyiz.

Engelli Marketi kurulacagi müjdesi

Anladigim kadariyla kapak projesinde oldugu gibi kapak getirene istenilen meterjalin  temin edilecegi bir çati kurulacak. Ben sahsen bu uygulamanin amacini kapak toplayarak engellilerimize sahip çikmak olarak görmüyorum. Mesele kapak toplamak ve karsiliginda araba almak degil, ana gaye toplumda çevre bilincinin olusmasini saglamaktir.Bu gaye yasadigimiz çevrenin sagligi açisindan mutlaka önemlidir.Ve desteklenmelidir. Engelliler için olusan hassasiyeti hakkaniyet ölçeginde degerlendirilmesi gerektigi kanaatindeyim.

Bu tür projelerin önemli mesajlarindan biri de,  insanlara çöpe attiginiz hemen hemen her seyin bir ekonomik degerinin oldugu bilincini asilamaktir. Ve bunun karsiliginda da imkansizliklar içinde olan kisilerin ihtiyacini giderme hazzini engelliler gibi güncel bir meseleyi konu ederek bu çalismalardaki verimlilige tavan yaptirabilmek uygulamalardanda anlasilacagi üzere mümkündür.

Sahsen bu tür projelerde ihtiyaç sahibi engellinin ne tür ortez, protez veya kisisel kullanim meteryali ne olursa olsun kapak toplama sartina tabi olmadan bir sekilde bu ihtiyaçlarin giderilmesinin yolu açilmalidir. Engelliler yillardir yasalarda olmasina ragmen hizmet alimlari genellikle kisitli olmustur. Yasalarda belirtilen teorik bilgilerin ülkemizde pratige yansimadigini görmek üzüntü verici olsada ilerki yillarda durumun daha iyi olacagi inancini da tasimaktayim.

Sayet evlerimizden toplanarak geri dönüsüm tesisine giden meteryallerin kaynagi sadece bir yil Engelli Markete aktarilirsa ilçemizdeki engellilerimizin neredeyse tamaminin tüm ihtiyaçlari karsilanir zannediyorum... Böyle bir çalisma neticesinde geri dönüsüm tesisi halkimizin büyük destegiyle kapasitesini bir kaç kat katlayacaktir.

Bu sayede toplumda bir iyilik hareketinin olusmasini saglayarak engellilerimizinde bir çok engelini ortadan kaldirmis olacagiz.Bunu gerçeklestirmek zor olmasa gerek.Yeterki samimi duygularla ortaya bir irade koyabilelim...

 Bütün Engelli Derneklerini tek bir merkezde  toplanacagi müjdesi

Esenlerimizde faliyet gösteren bütün engelli sivil toplum kuruluslarini bir komplekste toplayarak derneklerin buradan hizmet saglamasi arzu edilen bir durumdur. Ancak Belediye baskanimiz 2009 yili sonlarinda 7.000 m2 alana kurulu Avrupanin en büyük Engelli rehabilitasyon merkezinin kurulacaginin müjdesini vermisti.Bu alanin 5.500 m2’si rehabitasyon merkezi geri kalan 1.500 m2’si ise engelli derneklerine tahsis edilecegi müjdesini verdiginde o zamanlar çok heyecanlanmistik. Ancak hala bekliyoruz insaallah olacak... olmasi için de kolayliklar diliyoruz.

Önümüzde Bagcilar Belediyesinin Engelliler Sarayi örnegi var 26 bransta 1600 engelliye hizmet veren bir tesis var. Spordan sanata bir çok alanda hizmet veren bu kurum bir çok basariyi ve birincilikleri de beraberinde getirmistir. Esenlerde neden olmasin?

 Türkiye de ve Dünya da esi benzeri olmayan Engelliler Projesi  müjdesi

Içerigi açiklanmayan Ülkemizde ve Dünyada bir ilk oldugu iddia edilen projeyi herkes gibi bende merak ediyorum. Ancak bu gizemli proje Baskan tarafindan ilk defa Ramazan ayinda dillendirilmisti. Umarim uygulanabilir ve sürdürülebilir bir projedir.

Aslinda projenin ne oldugunu emin olmamakla beraber tahmin edebiliyorum. Bu tür projeleri muhataplariyla bilgi alis verisi sekline dönüstürerek yapilmasi projenin verimliligini artiracaktir.Unutulmamalidir ki,  Projeler masa basinda kurgulanir ancak araziye inilince sekillenir. Ben yine de bu gizemli projenin merakla açiklanacagi günü bekliyorum.

Velhasili Esenlerimizde bir çok sikinti var, sorun var, zorluk var ve  öncelikli konular var bu konulardan biri de Engellilerdir. Yillardir Esenlerde Engelliler öncelikli konular arasina girememisken son yillarda belirgin düzeyde bir hassasiyet yumagi olusmustur.

Açikcasi Belediye Baskanimizin ilk zamanlarinda Engelliler için teorik olarak ifade ettigi ama simdiye kadar pratige yansimamis söylemlerinide unutmus degiliz.Neydi bunlar hatirlayalim....

1-) Engelli cocugu olan ebeveynler için ikame anne projesi,

2-) Engelliler Sarayi,

3-) Engelliler Meclisinin kararlarini tavsiye karari olarak meclise tasinacagini,

4-) Engelliler Rehabilitasyon Merkezi,

5-) Engelli Derneklerinin bir komplekste faliyet  gösterecegi bir merkezin olusturulacagi,

6-) Ortopedik Engellilerin istihdami gibi..

Belediye baskanimizin bu söylemleri o günlerde gerek sahsimi gerekse Engellileri ve ailelerini heyecanlandirmisti. Umutlu bir bekleyis bizleri bugünlere sürükledi. Bu söylemlerin hiçbirinin gerçeklesmemis olmasi, yeni söylemlerin akabeti hakkinda bize isik tutsada yine de umutla olmasa da merakli bir bekleyis haline girmemize vesile oldu. Vesselam...

Yarinlarin, bugünlerden daha iyi olmasi temennisiyle...

Saygi, Sevgi ve Hürmetlerimle.

Ahmet KURT

 



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false