Tarih: 03.07.2013 09:44

Sorumlu bulunamadi!

Facebook Twitter Linked-in

TARIK ISIK - tarik.isik@radikal.com.tr / Arsivi

Uludere’de 28 Aralik 2011’de 34 sivilin hayatini kaybettigi bombalamanin ardindan 9 Ocak 2012’de TBMM Insan Haklarini Inceleme Komisyonu’nun bünyesinde kurulan ve 15 ay çalisan Uludere Alt Komisyonu nihayet taslak raporunu tamamladi. Olayin nasil meydana geldigini ortaya çikartacak kritik sorularin hiçbirinin cevabinin bulunmadigi taslak raporda, sorun asker ve sivil arasindaki koordinasyon eksikligine baglandi. Sorumlulara dair ise hiçbir ifade yer almadi. Rapor AK Partili Ihsan Sener, Mehmet Kerim Yildiz, Hamza Dag, Abdurrahim Akdag, Gülsen Orhan’in ‘kabul’, CHP ’li Levent Gök, MHP ’li Atilla Kaya ve BDP ’li Ertugrul Kürkçü’nün ‘ret’ karari ile 3’e karsi 5 oyla kabul edildi. 

Koordinasyonsuzluk oldu 

Edinilen bilgiye göre 76 sayfalik raporun 62 sayfasi magdur ailelerin ve ilgili birimlerin ifadelerinden olustu. Raporda Heronlarin 15.59’da grubu tespit etigi, ilk bombanin ise 21.39’da atildigi belirtilerek, “Ilk görüntüyle bombalama arasinda 3.5 saat içerisinde daha genis, daha derin analiz yapilabilirdi” denildi. 
Asker ile valiligin koordinasyonsuzlugunun ifade edildigi raporda, “34 vatandasimizin hayatini kaybettigi olayda herhangi bir kasit bulunmamaktadir. Kurumlar arasinda askerin valiligin ve diger kurumlar arasinda yetki karmasasinin olmasi, valiyle askeri birimler arasindaki koordinasyon noksanligi, valiligin olaylara katilma süreci degerlendirildiginde birimler arasindaki koordinasyonun saglanamadigi görülmektedir” denildi. Raporda “ihmal” ve “hata” kelimelerinin kullanilmadigi da belirtildi. Raporda, “Yerel güvenlik birimleriyle operasyon üzerinde bir bilgi paylasimi olmadigi tespit edilmistir” ifadesine de yer verildi. Degerlendirme bölümünün ardindan bazi öneriler de getirildi. Raporda, “sinir güvenliginin saglanmasi için sinirda tüm daglik bölgeye dikenli tel çekilmesi”, “elektronik kamera ile bölgenin izlenmesi”, “kaçakçiligin önlenmesi ve yasal statü altina alinmasi için bölgeye bir gümrük kapisi kurulmasi” da önerildi. Rapordan dikkat çeken bir öneri de çikarak, “Operasyonlarda valilerin yetkileri arttirilmali ve koordinasyon valilerde olmali” denildigi de bildirildi. 
Raporun degerlendirme bölümünde bölgede Fehman Hüseyin’in hareketli oldugunu çesitli istihbarat raporlarinda bulunduguna iliskin bilgi de yer aldi. PKK’li K.A’nin itiraflarina da raporda yer verildi. K.A. savciliga verdigi itiraflarinda “34 vatandas arasinda PKK’lilar oldugunu ve bombalama sirasinda kaçtiklarini bir PKK üyesinden duydum” demisti. Raporda ailelere 100 bin TL’ye yakin tazminat ödendigi, maas baglandigi ve burs verildigi böylece “devletin gerekeni yaptigi” da ifade edildi. 

Gök: Ayipli rapor 

CHP’li Levent Gök 15 ay süren çalismalar sonrasinda kamuoyuna verilen taahhütlerin hiçbirinin yerine getirilmedigini savunarak, raporun ayipli bir rapor oldugunu söyledi. 76 sayfadan olusan raporun dörtte üçünün teknik bölümden olustugunu, köylüler, askeri yetkililer ve komisyona bilgi veren kisilerin ifadelerinin yer aldigini aktaran Gök, Heron görüntülerini kimin degerlendirdigi, hedef tayinini kimin yaptigi, hangi istihbarat bilgilerinin bu sonuca ulastirdigi, vur emrini kimin verdigi sorularinin yanitinin raporda yer almadigini söyledi. Alt Komisyon Baskani Sener ise “Operasyonda OHAL döneminin refleksi yasanmis olabilir. Ancak simdi normallesme basladi. Acilarin tolere edilecegi bir süreci baslatmak gerek” diye konustu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —