Özel yetkili hakim ve savcilara yönelik egitim semineri ve sempozyumlarin ilk gününde ceza hukukunun duayen isimlerinden Kültür Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Bahri Öztürk sert elestirilerde bulundu.
Bahri Öztürk, problemlerin yüzde 99’unun mevzuatla ilgisi olmadigini belirterek “Sürekli mevzuat degisikligi talep etmek sorunlari ötelemektir. Su anda var olan uygulanmiyorsa yeniden yapilan nasil uygulanacak?” dedi. HSYK’nin AIHM kararlarinin terfiye etkisine iliskin kararlarini öven Öztürk “Önemli olan insan haklari ihlallerine neden olmadan örgütlü suçlarla mücadele etmektir” dedi. Öztürk söyle devam etti:
LEKELENMEME HAKKI?:
CMK’ya bakiyorsunuz, yakalama olsun, tutuklama olsun buna benzer temel hak ve özgürlükleri etkileyen unsurlar en son kulanilacak maddelerdir. Kollukla beraber delilden saniga gideceksiniz. Süpheliye bütün delilleri topladiktan sonra, iddianameye hazirladiktan sonra ‘gel’ diyeceksin. Kanun da bunu gerektiriyor. Bizde ne oluyor? Daha hiçbir sey yokken yakalama, dört bes ay sonra da iddianame.... Tutuklama için kuvvetli suç süphesi gerekir. Çünkü yaptiginiz is tesekkür edilmesi gereken bir isken elestiri aliyorsunuz. Sabaha karsi baskinlar yapmak kanunun neresinde var? Gazeteciler de yanlarinda gidiyor. Hani lekelenmeme hakki, hani masumluk karinesi? Tek siraya koyup götürülüyorlar... Bunlar olacak sey degil.
KELEPÇE:
Bunlar yansiyinca böyle bir adil olmayan bir algi yaratiliyor. Bu çok yanlistir. Basinin gözü önünde yakalanan kisi taksiye bindirilirken kafasindan tutup bastiriyor, bu onur kirmaktir. CMK’ya göre kelepçe istisnadir. Yürümekte zorluk çeken kisiye neden kelepçe takiliyor? Amaç onur kirmak.
HER SEYE ÖRGÜT DIYORLAR:
Bizde üç kisi biraraya geldigi zaman örgüt olabilir. Bu konuda savcilarin çok titiz olmasi gerekir. Polisin hazirlamis oldugu evrakla yetinmemeli. Örgüt olup olmadiginin nitelemesini savci da yapmamali. Bu mahkemeler sadece uyusturucu babalariyla, terör agalariyla mesgul olabilse daha basarili olunur. Bu mahkemelere, savciliklara ihtiyaç var çünkü.
TÜRKIYE BASSAVCILIGI:
Türkiye Bassavciligi’na ihtiyaç var. Almanya’da var. Bir terör olayi oldugu zaman, bu sadece bir ilde mi oluyor? Bazen bakiyorsunuz Agri’dan basliyor Istanbul, Edirne’de bitiyor. Böyle bir durumda sorusturmayi etkin olarak nasil yaparsaniz? Türkiye bu noktada üniter degildir. 81 tane üniter devlet var gibi.”
MIT elestirisi alkis aldi
Öztürk’ün, MIT görevlileri ile ilgili tartismalara isim vermeden deginerek söyledigi sözler ise hakim savcilardan alkis aldi. Öztürk özel yetkili savcilarin sifati ne olursa olsun kisiler hakkinda dogrudan sorusturma yürütmesini düzenleyen CMK’nin 250. maddesinin son fikrasi nedeniyle bugün hedef haline geldigini ifade ederek “Çünkü ilk defa kendisini dokunulmaz sananlara dokunulmustur. Generali korunur, büyükelçisi korunur, korunmayan sadece vatandastir. Bu ne biçim demokrasidir?” dedi.
Yilda 100 dosya
Özel yetkili hakim ve savcilara yönelik olarak düzenlenen sempozyumda konusan Ispanyol hakim Eloy Valesco, terör yargilamasi konusunda ülkesindeki durumu anlatti. Valesco’nun yilda 2 dosyaya baktigini söylemesi üzerine sike davasinin savcisi Mehmet Berk, kendisinin yilda 100 sorusturma yürüttügünü söyledi. Odatv sorusturmasinin savcisi Cihan Kansiz ise AIHM’nin tutuklama için “basit süphe”yi yeterli gördügüne isaret etti.