Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

STAJ

STAJ

Staj; en basit ifadesi ile okulda ögrenilen bilgilerin pratige dökülmesi durumudur. Lise, ön lisans ve lisans egitimi sirasinda ve sonrasinda uygulandigi görülür.

Her düzeydeki alana özgü olarak belirlenen teorik ve uygulamali dersler disinda, ögrencilerin ögretim programlariyla kazandirilmasi öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranislarini gelistirmeleri, sektörü tanimalari, is hayatina uyumlari, gerçek üretim ve hizmet ortaminda yetismeleri, mesai mefhumunu kavramalari amaciyla isletmede yaptiklari mesleki çalismanin adidir staj.
Stajlarin amaci, ögrencilere ögrenim gördükleri ögretim programiyla ilgili olarak edindikleri bilgilerin uygulama alanlari kapsaminda bilgi, beceri ve tutumlar kazandirmaktir. Her ögrenci, pratik çalisma deneyimi kazanmak ve uygulama yeteneklerini gelistirmek için staj yapmak zorundadir.
Lise dönemi stajlari okullar ayarladigi için staj sorunu pek yasanmamaktadir! Bu durum ön lisans ve lisans egitimi staji için ayni durumda degildir.
Birçok kurum ve kisi, 5510 Sayili Kanunun 5 inci maddesi ve 3308 sayili Meslekî Egitim Kanununun 25 inci maddesi geregince, yüksekögrenimleri sirasinda yurt içinde zorunlu isyeri egitimine tâbi tutulan ögrencilerin, “is kazasi ve meslek hastaligi sigortasi” primleri isyeri egitimi süresince üniversite tarafindan ödenir ve herhangi bir isyerinde çalistigi için sigortali oldugunu belgeleyen ögrenciler için ayrica sigorta yapilmaz ancak bu ögrenciler için % 1 oraninda meslek hastaligi ve is kazasi pirimi yatirilir kaidesini de bilmemektedir.
Staj ayarlamak ögrenciler için eziyete ve kabusa dönmektedir. Burs bulmak, staj yeri ayarlamaktan daha kolay olmaktadir maalesef bu ülkede! Lafa geldi mi balik vermek degil, balik tutmayi ögretmek gerekir lafi manifesto olarak dillerde dolasir.
Torpilliler naylon staj yaparak bu isin cilkini çikartirken, masum vatandas evladi staj yerinde kendini gösterip staj sonrasi o is yerinde kalma derdinde, çaycilik ve fotokopicilik mesleklerini ögrenmekle mesguldür!
Staj yapilabilecek dönemler, egitim-ögretim ve sinav dönemleri disindadir. Ancak, ilgili egitim-ögretim yilinda kayit yaptirdigi dersleri basari ile tamamlayan ögrenciler, egitim ögretim ve sinav dönemleri içerisinde de staj yapabilirler.
Staj süreleri ve dönemleri ilgili birimlerce belirlenir. Eksik kalan stajlarin tamamlanmasi veya kabul edilmeyen stajlarin tekrar edilmesi gibi zorunlu haller disinda bir isyerinde 15 is gününden daha az süreyle staj yapilmamalidir!
Her is kolunun kendine göre icaplari vardir. Ben teknik adamim, kendi sektörümü bilirim. Bu yil üniversite mühendislik sayilari düsürülse de yillik ortalama on bin mezun verdikleri için bu kadar ögrencinin staji sorun olmaktadir.
Sektörün daralmasi ile birlikte sikinti iyice artmis gözükmektedir. Ülkeyi yönetenler beton sevdasindan vazgeçmediklerine göre, ihalelerin idari sartnamesine isin büyüklügüne göre stajyer bulundurma zorunlulugu getirilirse bu sikinti asilmis olur.
Ögrencilerin büyük çogunlugu para istememektedir. Teknik adam vasfi tasimayip müteahhit kimligine bürünen birçok kodaman, staj karsiligi kendileri para talep etme terbiyesizligini bile düsünmektedir!
Egitimli neslin önemli basamaklarindan olan staj, keyfe birakilmamalidir. Kamu denetimi ve katkisi bu konunun üzerine odaklanmalidir.



  • Perşembe 16.8 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu