Belediye Kanunu geregi 2019 yili Mahalli Idareler Seçimlerinden sonra 6 ay içinde nüfusu 50.000’in üzerinde olan tüm belediyeler 2020-2024 Dönemi 5 Yillik Stratejik Planini hazirlamak zorundadirlar. Bu durumda ise önceki dönem stratejik planlari uygulama dönemleri sona ermis olmaktadir.
Kanun ve yönetmelikleri hazirlayanlar iyi hazirliyor hazirlamasina da is uygulamaya gelince isin rengi degistiriyor.
Startejik Planlarda yazilani belediye baskanlari anlatir! Hatta fazlasi ile anlatir! Belki konusan ne konustugunu biliyor da meramini anlatirken farkli dillendiriyor. Bu kurnazliga biz atmasyon demiyor, nezaket geregi plansiz demeç diyoruz!
Stratejik plan yazili oldugu için biraz daha usturuplu davrananlar, konusurken o usturubu kaybediyor. Mesela Stratejik Plana Bakanlar Kurulu kararinca riskli alanlarin dönüsüm orani %48 diye yazdigi yaziyi, ilçemizin %40 inda kentsel dönüsüm yaptik diye anlatinca pesine 57.000 konut daha yenilenmeli deyince az buçuk matematik bilgimizle %60’ i 57.000 olursa %100 95.000 konut yapar! Ilçedeki konut sayisi bu mudur? Bagimsiz bölüm demek varken konut deyince daire mi yoksa apartman mi kafa karismasa daha iyi olmaz mi?
Stratejik Plan hedef kartlarina da ilçede yenilenmesi gereken 98.000 binanin 56.000 yenilenmis ifadesi yer aliyor! Otomatikman demeçleri biraz planli atin demek geliyor insanin aklina.
Planli yapilanma ve Kentsel dönüsüm projelerine 204.630.000 maliyet tahmini gösteren belediye asfalt dökümü, yama ve kanalizasyon için 449.965.000 maliyet tahmini yapiyorsa kentsel dönüsüm adina söyledikleri çok çok sey demeç olarak kalacak demektir.
2015 -2019 stratejik planinin temel degerlerinden uzak, misyon ve vizyonu havada olan bu arkadaslarin, burnunun havada olmasi gayet dogaldir ve performans gerçeklesmesini %92,6 göstermesi de kaçinilmazdir!
Bütçe gerçeklesmesi %75 i geçmeyenlerin, borcu arttiranlarin bu performans göstergeleri de plansiz demeçlerin sonucu gibi duruyor ya neyse.
Dis paydas analizinde hizmet memnuniyetini %92,31 gösterenlerin performans göstergesinin fazla olmasi da kendi kendine gaz pompalamaktan kaynaklanmaktadir.
Paydaslarda kendi ilçesinin insanini iç mi dis mi olduguna karar veremeyen analizcilerin, GZFT analizinde kendi kendini vizyoner olarak nitelendirmesi ve zayif yön bulamayip gelistirilmesi gereken yönler demesi, plansiz demeçlerin asil kaynagidir!
Dostlar alisveriste görsün diye stratejik plan hazirlayanlara “bize bu kusun canlisi lazim” ve “maya lazim” deyimlerini hatirlatmakta fayda var.
26.02.2018 tarih ve 30344 sayili Kamu Idarelerinde Stratejik Planlamaya Iliskin Usul Ve Esaslar Hakkinda Yönetmelik’in Tanimlar baslikli 4 üncü maddesinin j bendinde “j) Stratejik plan degerlendirme raporu: Kilavuzda yer alan izleme ve degerlendirme tablolari ile degerlendirme sorularinin cevaplarini içerecek sekilde yillik olarak hazirlanan ve Bakanliga gönderilen raporu,”, m bendinde “m) Stratejik plan izleme raporu: Stratejik plan döneminin her bir uygulama yilinin Ocak-Haziran dönemi gerçeklesmelerinin izlenmesini saglayan raporu,” ve l bendinde “l) Stratejik plan gerçeklesme raporu: Stratejik plan dönemi sonunda hazirlanan ve Bakanliga gönderilen degerlendirme raporunu,” ifade eder” hükümleriyle Stratejik Plan Degerlendirme Raporu, Stratejik Plan Izleme Raporu ve Stratejik Plan Gerçeklesme Raporu tanimlanmistir.
Yine Stratejik Plan hazirlamak zorunda olan idareler Söz konusu yönetmeligin Stratejik planlarin izlenmesi ve degerlendirilmesi ile uygulama sonuçlari baslikli 16 inci maddesinin 2 inci fikrasinda “(2) Kamu idareleri Temmuz ayinin sonuna kadar stratejik plan izleme raporunu, takip eden yilin Subat ayinin sonuna kadar ise stratejik plan degerlendirme raporunu hazirlar.” 5 inci fikrasinda “(5) Stratejik plan dönemi sonunda stratejik plan gerçeklesme raporu hazirlanir.” hükmü bulunmaktadir.
Böyle bir rapor hazirlanmis midir? Hazirlanmadi ise bunun takipçisi yine kamu denetimi olmamali mi?
Kamu hazirlamiyor ve kontrol etmiyor ise basin sorunca kimse kizmayacak degil mi?