Tarih: 03.02.2012 08:16

28 Subat magduru denilen Gülen o dönemde neler söylüyordu?

Facebook Twitter Linked-in

Fethullah Gülen cemaatinin haftalik yayin organi Aksiyon dergisi bu haftaki sayisinda, 28 Subat sürecinde Fethullah Gülen ve cemaatine yönelik baskilari konu edinmis. Aksiyon’da yer alan ve bugün Zaman Gazetesi’nin de mansetine tasidigi “Bir ‘Nefret’ Ugruna” baslikli yazida 28 Subat’in Fethullah Gülen’i ve cemaatini hedef aldigi, bu süreçte Gülen ve cemaatinin çesitli baskilarla karsi karsiya kaldigi iddia ediliyor. Ferhat Baris imzali yazida 28 Subat’in amaci “…Zira vesayetçiler için en önemli tehlike, ülke insaninin kendine güvenini kullanarak basta egitim olmak üzere Anadolu merkezli bir halk hareketinin bogazina basmak, sonunu hazirlamakti. Amaçlarini da zaman zaman söyleyebilecek kadar kendilerine güveniyorlardi: Fethullah Gülen`in sahsini bitirmek, egitim kurumlarina el koymak ve Anadolu insanini korkutmak!” olarak tarif ediliyor. Yazida 28 Subat’in yalnizca Fethullah Gülen’in sahsini degil, cemaatin bütününü hedef aldigi da su sözlerle öne sürülüyor: “Hedef sadece Gülen degildi süphesiz. Koskoca bir camia; okullariyla, yurtlariyla, tüm kurumlari ve insanlariyla... Karalanmak, ötekilestirilmek, dislanmak ve ezilmek isteniyordu.”

Aksiyon dergisinin yani sira cemaatin diger yayin organi Zaman Gazetesi de 28 Subat’in yildönümü vesilesiyle günlerdir 28 Subat’i “lanetleyen” mansetler atiyor. Oysa Fethullah Gülen cemaatinin en çok güç kazandigi dönemlerin 12 Eylül ve 28 Subat oldugu biliniyor. Yine Gülen cemaatinin, 28 Subat sürecinden güçlenerek çikan tek cemaat oldugu gerçegi de orta yerde duruyor.

Fethullah Gülen 28 Subat`i öve öve bitiremiyordu
Bu gerçeklerin yani sira, bizzat Fethullah Gülen’in sözleri de cemaatin 28 Subat karsiti ve bu dönemin magduru oldugu iddialarinin dogru olmadigini gözler önüne seriyor.

28 Subat 1997’de Milli Güvenlik Kurulu(MGK) toplantisinda alinan kararlarin ardindan gelisen süreçte Gülen "Erbakan hükümeti birakmali, ülkeyi daha fazla germemeli" sözleriyle 28 Subat’a olan destegini açiklamisti. Fethullah Gülen’in 28 Subat’i destekleyen sözleri Günes Gazetesi yazari Riza Zelyut tarafindan da gündeme getirildi. Riza Zelyut,28 Subat 2012 tarihli "Fethullah Hoca 28 Subat’i desteklemisti" basligini tasiyan yazisinda, Gülen’in Erbakan’i hedef alan ve 28 Subat’in darbe olmadigini ve böyle bir müdahalenin gerekli oldugunu ifade eden sözlerine yer verdi. Fethullah Gülen’in 29 Mart 1997’de Samanyolu TV’de sarf ettigi sözlerden bir bölümü söyle:

“Darbe hiçbir zaman tam bir çözüm degildir. Daglama en son çaredir. Darbeciler iyi niyetlidir ama her darbe birikim ve tecrübe sahiplerini heba etmistir. Ülkemiz kriz içinde. Gücü temsil edenler krizi önlemelidir. Bu hükümeti degistirin demek daha demokratik olur. Burada `Askeriye muhtira verdi` diye suçlanmak isteniyor. Isteselerdi, bu öyle bu böyle olacak diyebilirlerdi. Oturup onlarla meseleyi alti saat mülahaza etmezlerdi. Demokratik yollarla problemler çözülsün istediler.”

Yine Gülen’in, 28 Subat’in magduru olmak bir yana "duacisi" oldugunu gösteren bir baska 28 Subat degerlendirmesine Ahmet Sik’in "Imamin Ordusu" adli kitabinda yer verilmisti. Fethullah Gülen 28 Subat’in “demokrasinin yerlesmesini hizlandirdigini” söylüyordu. "Imamin Ordusu"nda yer alan ilgili bölüm söyle:

“Yine Zaman gazetesi yazarlarindan Ismail Ünal’in, kendisiyle yaptigi söylesi kitabinda da Gülen, `28 Subat, ülkenin daha iyi bir noktaya gelmesi adina Türkiye’de bazi süreçleri geciktirdi mi?` sorusunu, `Geciktirmedi; aksine hizlandirdi. Hatta 28 Subat, Türkiye’de demokrasinin yerlesmesini de hizlandirdi` diye yanitliyordu.”

Zaman Gazetesi: "Hayirli Olsun"
Fethullah Gülen 28 Subat’i "coskuyla" karsilarken cemaatin yayin organi Zaman Gazetesi de Erbakan’in basbakanligindaki Refah-Yol hükümetinin devrilmesinden sonra kurulan hükümeti selamliyordu. Bugün 28 Subat karsitligini mansetlerinden düsürmeyen Zaman Gazetesi’nin 1 Temmuz 1997 tarihli manseti “Hayirli Olsun” idi. 1997-1999-4.jpg

"Dün dündür, bugün bugündür"
Fethullah Gülen cemaatinin, AKP ve yandaslarinin 28 Subat sürecinde, bu sürece destek verirken simdilerde 28 Subat’in bas düsmani kesilmesine sasirmamak gerekiyor. Zira bu tutarsizlik yalnizca 28 Subat’la sinirli degil.

Çok açik bir sekilde devlet-sag isbirligiyle hayata geçirilen ve zamaninda devletin basindakiler tarafindan açik açik savunulan, failleri kollanan katliamlar bugün yandaslar tarafindan “Ergenekon isi” olarak lanse ediliyor. Dün devlet-yobaz isbirligiyle solcu aydinlarin yakildigi Sivas katliami, yine devletin sagcilarla el ele vererek tezgahladigi Çorum, Maras, Gazi, 19 Aralik katliamlarinin failinin bugün “Ergenekon” oldugu söyleniyor. Yine ayni aktörler tarafindan…

(soL-Haber Merkezi)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —