Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Suikastin dosyasi 16 yil sonra açiliyor

Suikastin dosyasi 16 yil sonra açiliyor

Levent`teki Sabanci Center`da 16 yil önce ugradigi silahli saldiri sonucu hayatini kaybeden Özdemir Sabanci cinayeti, Ergenekon sorusturmasini yürüten özel yetkili Istanbul Cumhuriyet Savcisi Cihan Kansiz`a gelen bir ihbar mektubuyla tekrar incelemeye ali

Sabanci Holding yöneticilerinden Özdemir Sabanci, 9 Ocak 1996’da Sabanci Merkezi’nde ugradigi silahli saldirida Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’yle birlikte yasamini yitirdi. Kamuoyunda genis yanki uyandiran Sabanci suikastiyla ilgili dosya, 16 yil sonra yeniden açiliyor. Üzerinden yillar geçmesine ragmen bazi noktalari hala aydinlatilamayan suikastla ilgili geçtigimiz günlerde Ergenekon sorusturmasini yürüten özel yetkili Istanbul Cumhuriyet Savcisi Cihan Kansiz’a ulasan bir ihbar mektubu, dosyanin yeniden mercek altina alinmasina neden oldu.

Suikastla ilgili yeni bilgiler

Suikasttan 16 yil sonra cinayete iliskin yeni bilgilerin yer aldigi öne sürülen mektuptaki iddialar üzerine savci Kansiz, dosyayi yeniden incelemeye aldi. Edinilen bilgilere göre ihbar mektubunda cinayete iliskin ortaya çikmamis bilgiler yer aliyor. Cinayetin neden ve kimler tarafindan organize edildiginin anlatildigi ihbar mektubu, savci Kansiz tarafindan inceleniyor.

Emniyete talimat

Savciligin, ihbardaki çarpici bilgilerin arastirilmasi için emniyete talimat verdigi ögrenildi. Ihbardaki bilgilere iliskin yapilan incelemede somut bulgulara ulasilmasi halinde ‘Sabanci cinayetine iliskin yeni bir sorusturmanin’ baslatilacagi belirtildi.

Akkol da Almanya’da öldü iddiasi!

Özdemir Sabanci 9 Ocak 1996’da DHKP/C militanlari Fehriye Erdal, Ismail Akkol ve Mustafa Duyar tarafindan Sabanci Merkezi’nde ugradigi silahli saldirida Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’yle birlikte yasamini yitirdi. Olaydan 11 ay sonra 1996 Aralik ayinda tetikçi Mustafa Duyar, Türkiye’nin Sam Büyükelçiligi’ne telefon açarak teslim oldu ve Türkiye’ye getirildi. Fakat Mustafa Duyar, 15 Subat 1999 tarihinde Afyon E Tipi Kapali Cezaevi’nde çikan bir isyanda Karagümrük çetesi mensuplarinca kaldigi 5/A kogusunda tabancayla vurularak öldürüldü. Sabanci Center binasinda çalisan ve Mustafa Duyar ile Ismail Akkol’un binaya girmesini saglayan Fehriye Erdal, Belçika’da yakalandi ancak Türkiye’ye iade edilmedi. Saldirinin diger faiili Ismail Akkol’un ise Almanya’da bir süre tutuklu kaldigi ve orada yasamini yitirdigi iddia ediliyor.

“Devlet bana Mustafa Duyar’i öldürttü” diye bagiriyordu

Ergenekon iddianamesinin delil klasörlerinde de bulunan ve 2 Eylül 2008 tarihinde basina da yansiyan bir videoda Karagümrük çetesi lideri Nuri Ergin, sekiz yil önce cezaevinde çikardiklari isyan sirasinda çekilen bir görüntüde Özdemir Sabanci suikastinin faili Mustafa Duyar’i öldürme emrini kendisine Tuggeneral Veli Küçük’ün verdigini söylemisti. Ergin, “Bu devlet bana Mustafa Duyar’i öldürttü, ben öldürdüm. Simdi canli söylüyorum. Veli abiyi ara, Veli Küçük’ü ara. Bizi sor! Baska bir sey söylemiyorum. Allah’a emanet olun!” diye bagiriyordu.

vatan



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli