Sükran Kaypakkaya oglunu andi, süpheli oldu

Sükran Kaypakkaya oglunu andi, süpheli oldu

68 kusaginin önderlerinden Ibrahim Kaypakkaya`nin annesi Sükran Kaypakkaya, oglunun mezari basinda yapilan anmaya katildigi için `süpheli` sifatiyla ifade verdi. Anne Kaypakkaya, `Anmaya gitmek için karakoldan izin aldim. Sizce bu dogru mudur? Sizin hiç y

Cumhuriyet- 68 kusaginin devrimci önderlerinden Ibrahim Kaypakkaya’nin annesi Sükran Kaypakkaya, oglunun Çorum’da mezari basinda düzenlenen anmaya katildigi gerekçiyle “süpheli” sifatiyla ifade verdi. “Terör örgütü propagandasi yapmak, suçu ve suçluyu övmekle” suçlanan anne Kaypakkaya, ifadesinin alinmasina tepki gösterirken savciya “Sizin hiç yakininiz ölmedi mi? Sizin hiç oglunuz öldü mü? Ciger acisi nedir bilir misiniz” diye sordu.

Tunceli’de bir çatismada yarali olarak yakalanan ve götürüldügü Diyarbakir’da gördügü iskence sonucu 18 Mayis 1973’te yasamini yitiren Ibrahim Kaypakkaya için ölüm yildönümünde Çorum’un Sungurlu ilçesine bagli Karakaya köyündeki mezari basinda anma düzenlenmisti.

Terör suçlarina bakmakla görevli Samsun Bassavci Vekilligi, bunun üzerine basta CHP’liler olmak üzere anmaya katilanlar hakkinda, “Terör örgütü propagandasi yapmak, suçu ve suçluyu övmek” suçlarindan sorusturma baslatmisti.

Savcilik bu kapsamda baskentte oturan anne Sükran Kaypakkaya’nin süpheli olarak ifadesinin alinmasi için Ankara Bassavciligi’na talimat yazdi. Sükran Kaypakkaya da dün Ankara Adliyesi’ne gelerek terör savciligina ifade verdi.

Anmaya neden katildiniz?

Savci Mustafa Baser, ifadesini aldigi anne Kaypakkaya’ya, “Anmaya neden katildiniz? Pankart tasidiniz mi? Yasadisi slogan attiniz mi? Anmaya tek basina mi gittiniz, yoksa CHP’lilerle toplu olarak mi gittiniz” sorularini yöneltti. Suçlamalari reddeden Kaypakkaya, “Anmaya gitmek için karakoldan izin aldim. Oglumun mezarina gitmek için karakoldan izin almak sizce dogru mudur? Mezarina gittim, karanfil biraktim. Oturup agladim. ‘Hem kendini yaktin, hem de bizi’ diye agit yaktim. Çünkü o benim oglum. Ben bir anneyim” dedi. Tansiyon hastasi oldugunu belirten Kaypakkaya, polis baskilari yüzünden panik hastasi oldugunu kaydetti. Savciya, “Sen de babasin. Ciger acisinin ne oldugunu bilirsin” diyen Kaypakkaya, “Sizin hiç yakininiz ölmedi mi? Hiç mezarina gidip çiçek koymadiniz mi? O benim oglum.” diye konustu.