SÜLEYMAN BOYOGLU; “ESENLERLILIGIM HEP ÖN PLANDAYDI…”
Esenler’in öncü ve en önemli gazetecilerinden Süleyman Boyoglu bir süreden bu yana yeni kitabi üzerinde çalistigini ifade etti. Bitirmis oldugu romani için birkaç yayin evi ile görüsmelerinin sürdügünü söyleyen Boyoglu; “umarim kitabim yakinda okurlar ile bulusacak…”dedi.
Esenler Çiftehavuzlar Mahallesi çocugu olan usta gazeteci Süleyman Boyoglu uzun süredir kitaplari üzerinde yogunlastigi ve Esenler günceli ile yeterince ilgilenemedigi özelestirisinde bulundu;
“ Ben kendimi Esenler’in evladi olarak gören ve burada yasamis olmaktan son derece mutluluk duyan bir Esenlerliyim. Akrabalarimin büyük çogunlugu Esenlerin kurulusunda yer almis insanlar. Yasadigim ve gençligimin geçtigi bir yer Esenler. Ancak gazeteciligin geregi yillarca Istanbul ve ülke düzeyinde görevler yaptim. Yurdun neresinde bulunursam bulunayim Esenlerliligim hep ön plandaydi. Yaklasik on bes sene evveline kadar Esenler’e ve Esenler siyasi yasamina katkilarim olmustur. Ancak son yillarda su ana kadar çikardigim üç kitabim ve çikacak olan yeni kitaplarim üzerine yogunlasmam uzun yillar yasadigim ilçemden kopuk kalmami önceledi. Ayrica bir süre bu büyük kentten ayrilmam da bir etkendir. Bundan sonra Esenlerli tüm dostlarimla bir araya gelmem gerektigi inancindayim…”
Süleyman Boyoglu Kimdir?
1955 yilinda dogdu. 1980 yilinda IITIA Gazetecilik Halkla Iliskiler Yüksek OKulu`ndan mezun oldu. Gazetecilige Ulusal Basin Ajansi`nda basladi. Anadolu Ajansi`ndan 1999 yilinda emekli olduktan sonra yillarca özlemini çektigi "Küçüksehre" yerlesmek istedi. Ancak dogdugu yerde hayal kirikligina ugrayip, doydugu yere geri döndü. Gazetecilige bu kez Dünya gazetesinde devam etti. Yaklasik bir yillik aradan sonra Cumhuriyet gazetesine geçti. Üyesi oldugu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basin Senatosu`nda aldi. Az da olsa mutlulugu burada yakaladi. Cemiyet`te çalismanin yani sira düsünmeye de vakit ayirdi. Unutulanlarla dost olmaya çalisti. Sivri yanlarini törpüledi, sabri burada ögrendi. Tüketen degil, üreten olmaya çaba harcadi. Boya fabrikasinda "renk ustasi" babasinin yillarca kalitesini bozmadigi aktan siyaha kadarki bütün renkleri sevdi. Özellikle beyaz gibi "ak", siyah gibi "asil" olmak için çaba harcadi…
Eserleri |
AB Yolunda Canim Türkiyem - Yazar (Güncel) |
Bâbiâli`nin Çinari Galatasarayli Dogan Kologlu - Yazar (Pozitif) |
Hazandan Önce Babiali - Yazar (Güncel) |
Hazandan Önce Babiali kitabinda; çok partili döneme geçis sürecinden günümüze Babiâli`de basarili çalismalara imza atmis gazetecilerin ve yazarlarin hangi kosullarda görev yaptiklarini, gazete sahiplerinin ne tür zorluklarla karsilastiklarini anlatiyor... Hakkinda çokça spekülasyon yapilan olaylar, bizzat taniklik edenlerin agzindan anlatiliyor.
Tan gazetesinin basilmasi...
Isçi Partisi`ne girdikten sonra Yasar Kemal’in basina gelenler...
6-7 Eylül olaylari ve 1960 askeri darbesi...
Lütfü Kirdar`in Yassiada durusmalarinda kalp krizinden ölmesi...
`Bebek Davasi`nda Menderes`i sevdigini haykiran Ayhan Aydan...
1968 ögrenci olaylari ve 15-16 Haziran 1970`deki isçi olaylari...
Aydinlarin ve yazarlarin gözaltina alinip, iskence gördügü 12 Mart Muhtirasi...
Deniz Gezmis`i saklayan ve Mahir Çayan`a üzerindeki kazagi veren gazeteci...